Αδύναμο απεδείχθη τελικά το κατηγορητήριο παρά την αισιοδοξία μερίδας των διωκτικών αρχών και της πολιτικής ηγεσίας ΝΔ-ΠΑΣΟΚ ότι οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής θα καταλήξουν στη φυλακή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πλην ενός, οι υπόλοιποι αφέθηκαν ελεύθεροι και το πολιτικό θέμα που εγείρεται είναι μείζον, αφενός γιατί η σπουδή με την οποία έγιναν όλες οι διαδικασίες δημιούργησε την εντύπωση ότι οι Αρχές λειτούργησαν κάτω από τα όρια της νομιμότητας, σύμφωνα με μεγάλη μερίδα του νομικού κόσμου της χώρας, και αφετέρου γιατί οι εμπνεύσεις και οι αυτοσχεδιασμοί της τελευταίας στιγμής είχαν ως αποτέλεσμα όχι μόνο να μην απομονωθεί το ιδεολογικό έκτρωμα της ακροδεξιάς ιδεοληψίας, αλλά να βγει και ενισχυμένο.

Είναι φανερό ότι μόλις κατακάτσει ο κουρνιαχτός και μετρηθεί το ασκέρι (δημοσκοπήσεις) θα αρχίσουν οι γκρίνιες και σίγουρα τα πυρά θα στραφούν πρωτίστως εναντίον του Βενιζέλου, που φαίνεται να είναι ο αρχιτέκτονας του όλου φιάσκου, και δευτερευόντως κατά του Δένδια και συγκεκριμένων ατόμων από το στενό επιτελείο του πρωθυπουργού. Η ζημιά ωστόσο φαίνεται ότι έχει γίνει και τις συνέπειές της δεν θα αργήσουν να τις καταγράψουν οι επόμενες δημοσκοπήσεις.


(Ο Γιάννης Λαγός)

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Προφυλακιστέος μόνο ο Λαγός

Με τη σύμφωνη γνώμη ανακριτή και εισαγγελέα, λίγο πριν από τις 11.00 κρίθηκε προφυλακιστέος ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής Γιάννης Λαγός, ενώ ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους αφέθηκαν οι Ηλίας Κασιδιάρης, Ηλίας Παναγιώταρος και Νίκος Μίχος. Οι τρεις βουλευτές μετέβησαν με ταξί στη ΓΑΔΑ, προκειμένου να παραλάβουν τα προσωπικά τους αντικείμενα και στη συνέχεια αποχώρησαν, ενώ ο Γιάννης Λαγός μεταφέρθηκε με τζιπ της Αντιτρομοκρατικής.

Στις φυλακές θα οδηγηθεί πιθανότατα ο προφυλακισμένος Γιάννης Λαγός, καθώς σύμφωνα με δικαστικούς κύκλους, η ανάκριση παραμένει ανοιχτή και κρίνεται πιθανό να κληθεί σύντομα σε συμπληρωματική απολογία για άλλες αξιόποινες πράξεις.


(Οι τρεις βουλευτές μετέβησαν με ταξί στη ΓΑΔΑ)

(Ο Ηλίας Παναγιώταρος μετέβη και αποχώρησε από τη Γ.Α.Δ.Α. με ταξί)

Στον Ηλία Κασιδιάρη επιβλήθηκε ο περιοριστικός όρος της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και η καταβολή εγγύησης 50.000 ευρώ, ενώ στους Ηλία Παναγιώταρο και Νίκο Μίχο μόνο απαγόρευση εξόδου από τη χώρα.


(Ο Ηλίας Παναγιώταρος)

Βρίζοντας και απειλώντας τους δημοσιογράφους αποχώρησαν από τα δικαστήρια της Ευελπίδων οι τρεις βουλευτές της Χρυσής Αυγής που αφέθηκαν ελεύθεροι, ενώ ο Ηλίας Κασιδιάρης δεν δίστασε να χτυπήσει έναν φωτογράφο και έναν οπερατέρ που βρέθηκαν στον δρόμο του.

Συγκεκριμένα, ο Ηλίας Παναγιώταρος, απευθυνόμενους προς τους δημοσιογράφους, είπε: «Σιχαμένοι, ανθρωπάκια του Μπόμπολα. Να φάτε τους ψευδομάρτυρες για πρωινό».


(Ο Νίκος Μίχος)

Ο Νίκος Μίχος, πάλι, είπε: «Θα σας ξεφτιλίσουμε, ρε! Μόνο με σφαίρες θα μας σταματήσετε. Πίσω δεν κάνουμε, ρε».

(Ο Ηλίας Κασιδιάρης επιτίθεται σε φωτογράφο και οπερατέρ)

Στον ανακριτή τέσσερα μεσαία στελέχη της Χ.Α.

Στις 16.00 το απόγευμα έφτασαν στο κτήριο 6 των Δικαστηρίων της οδού Ευελπίδων, από την πλαϊνή είσοδο, τα τέσσερα μεσαία στελέχη της Χρυσής Αυγής, προκειμένου να απολογηθούν ενώπιον του ανακριτή. Προκειμένου να μεταφερθούν οι συλληφθέντες στον ανακριτή από τη ΓΑΔΑ, έκλεισε το ρεύμα καθόδου της λεωφόρου Αλεξάνδρας.

(Οι συλληφθέντες φτάνουν στην Ευελπίδων)

(Οι συλληφθέντες βγαίνουν από τη ΓΑΔΑ)

Στον ανακριτή οκτώ μέλη της Χ.Α.

Στα δικαστήρια της Ευελπίδων προσήλθαν λίγο πριν από τις 12.00 για να απολογηθούν άλλα οκτώ συλληφθέντα μέλη της Χρυσής Αυγής.


Ολονύκτιες απολογίες

Ο κύκλος των απολογιών των τεσσάρων βουλευτών ολοκληρώθηκε στις 09.40 σήμερα το πρωί.

Για περισσότερο από μία ώρα, βρισκόταν σε εξέλιξη η διάσκεψη των δύο ανακριτών με δύο εισαγγελικούς λειτουργούς.

Έπειτα από επτά περίπου ώρες ολοκληρώθηκε η απολογία στον ανακριτή του βουλευτή της Χρυσής Αυγής Ηλία Κασιδιάρη. Η απολογία του Ηλία Παναγιώταρου τελείωσε λίγο πριν από τις 03.30 τα ξημερώματα, ενώ ελάχιστα λεπτά μετά τις 07.00 ολοκλήρωσε τη δική του ο Γιάννης Λαγός. Τέλος, η απολογία του Νίκου Μίχου ολοκληρώθηκε στις 09.40.

Τι ισχυρίστηκε ο Λαγός

Λίγο μετά τις 07.00 τελείωσε η απολογία του Γιάννη Λαγού. Ήδη έχουν γίνει γνωστά ορισμένα αποσπάσματά της.

«Τα τηλεφωνήματα αμέσως μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα έγιναν για να πληροφορηθώ τι ακριβώς συνέβη» είπε ο Γιάννης Λαγός στους ανακριτές.


«Πρώτη φορά στη ζωή μου είδα το συγκεκριμένο καταστατικό. Το μόνο που γνωρίζω είναι το κατατεθειμένο επισήμως στον Άρειο Πάγο, το οποίο απηχεί τις απόψεις. Με αυτό το καταστατικό συμμετείχαμε στις τελευταίες εκλογές. Σήμερα άλλωστε η πραγματική απήχηση της Χρυσής Αυγής στον λαό είναι πολύ μεγάλη» δήλωσε ο Γιάννης Λαγός.

Στη συνέχεια οι ανακριτές τον ρώτησαν για δομικά και οργανωτικά θέματα του κόμματος, καθώς και για τις τοπικές οργανώσεις.

«Είμαστε Έλληνες εθνικιστές και λειτουργούμε με μοναδικό κριτήριο το καλό της χώρας. Δεν έχουμε καμία σχέση με τον ναζισμό» τόνισε, ενώ ερωτώμενος σχετικά απάντησε πως «ποτέ δεν χρησιμοποιήθηκαν ναζιστικά σύμβολα σε εκδηλώσεις και, αν ποτέ εμφανιζόταν κανείς με τέτοια σύμβολα, του απαγορευόταν η συμμετοχή».

Τι ισχυρίστηκε ο Παναγιώταρος

Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά, ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής έκανε λόγο για ψευδομάρτυρες και κατασκευασμένες κατηγορίες, οι οποίες εντάσσονται σε μια προσπάθεια πολιτικής δίωξής του. Παράλληλα, χαρακτήρισε τυχαία τα γεγονότα που παρουσιάζονται στις δικογραφίες και φαίνεται να τον συνδέουν με εγκληματικές ενέργειες της συγκεκριμένης πολιτικής παράταξης.

«Το τηλέφωνο που έλαβα από τον Λαγό στις 21.00 το βράδυ, τρεις ώρες πριν τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, ήταν κάτι σύνηθες, καθώς έχω τακτική επικοινωνία με όλους τους συνάδελφους βουλευτές. Τον Ρουπακιά δεν τον γνώριζα, τον είδα σε 2-3 φωτογραφίες από εκδηλώσεις της Χ.Α.» είπε κατά την απολογία του ο Ηλίας Παναγιώταρος.

«Ολόκληρο το κατηγορητήριο είναι ένα αστείο κατασκεύασμα και στοιχειοθετείται σε μια σειρά από τυχαία περιστατικά» είπε χαρακτηριστικά, και υποστήριξε πως «οι κατηγορούμενοι για τους ξυλοδαρμούς στο Πέραμα δεν είναι μέλη της Χρυσής Αυγής».

Στη διάρκεια της απολογίας του ισχυρίστηκε πως οι επιδρομές σε λαϊκές αγορές ήταν λανθασμένες ενέργειες και εξήγησε πως, εφόσον σημειώθηκαν παρανομίες στη διάρκειά τους, τότε οι υπεύθυνοι θα πρέπει να τιμωρηθούν. «Η ενέργεια στις λαϊκές της Ραφήνας ήταν λάθος ενέργεια για εμένα, αν ήταν έκνομη, ας τιμωρηθούμε από τη Δικαιοσύνη» είπε χαρακτηριστικά.

«Είμαι 40 έτων και νιώθω πολύ ικανοποιημένος από τη μέχρι τώρα πορεία μου», «είμαι υπερήφανος που ανήκω στη Χ.Α.» και «έχω ένα παιδί και ετοιμάζομαι για δεύτερο» ήταν ορισμένες από τις φράσεις τις οποίες χρησιμοποίησε κατά τη διάρκεια της απολογίας του.

Τι ισχυρίστηκε ο Κασιδιάρης

Ο Ηλίας Κασιδιάρης αρνήθηκε τις κατηγορίες που του καταλογίζονται. Έδωσε πολιτικές απαντήσεις σε όλες τις ερωτήσεις του ανακριτή, αμφισβήτησε τη νομιμότητα της διαδικασίας και επικαλέστηκε τη μη άρση της ασυλίας του, η οποία σύμφωνα με ορισμένους συνταγματολόγους θα έπρεπε να είχε γίνει.

Επικαλέστηκε, επίσης, το γεγονός ότι δεν υπάρχει δική του συνομιλία σε όσες τηλεφωνικές συνδιαλέξεις περιλαμβάνονται στη δικογραφία, για να δείξει ότι ο ίδιος δεν έχει ποινική εμπλοκή. Υποστήριξε, δε, πως η αναφορά που έγινε στον ίδιο σε κάποια τηλεφωνική συνομιλία, όπου εμφανίζεται ως εκπαιδευτής των ταγμάτων εφόδου, δεν είναι παρά μεταφορά από την ομιλήτρια των όσων είχε ακούσει στην τηλεόραση.

Όπως είπε, ασχολείται μόνο με τα επικοινωνιακά θέματα και τα βουλευτικά του καθήκοντα, και όχι με οργανωτικά-εκτελεστικά ζητήματα.

Αμφισβήτησε την αξιοπιστία του ενός εκ των δύο προστατευόμενων μαρτύρων, χαρακτηρίζοντάς τον άτομο μειωμένης ηθικής, και ισχυρίστηκε πως πρόκειται για πρώην στέλεχος των Ανεξάρτητων Ελλήνων που πληρώθηκε από ιδιωτικό κανάλι για να δώσει τη συνέντευξη, περιεχόμενο της οποίας επανέλαβε και στον αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου. Πρόσθεσε πως το εν λόγω άτομο απομακρύνθηκε από τη Χρυσή Αυγή επειδή ζητούσε χρήματα από τα μέλη της οργάνωσης.

Για τον δολοφόνο του Παύλου Φύσσα δήλωσε: «Τον Ρουπακιά δεν τον γνώριζα, τον είδα στην τηλεόραση για πρώτη φορά. Μετά έμαθα ότι συμμετείχε σε δραστηριότητες της Χ.Α. Δεν υπάρχει καμία δική μου τηλεφωνική συνομιλία που να με εμπλέκει στο τραγικό συμβάν στην Αμφιάλη».

Ο Ηλίας Κασιδιάρης ρωτήθηκε και για τη χρηματοδότηση της Χρυσής Αυγής, για την οποία απάντησε: «Χρηματοδοτούμαστε από την κρατική χρηματοδότηση και δίνουμε το 20% της βουλευτικής μας αποζημίωσης στο κίνημα».

Όσο για τα μαθήματα αυτόαμυνας, ο ίδιος απάντησε: «Από τη στιγμή που θα θεωρηθούν τα δικά μας μαθήματα αυτοάμυνας παράνομα και επιλήψιμα, τότε και το ΚΚΕ που κάνει μαθήματα αυτοάμυνας (προσκόμισε σχετικό δημοσίευμα) θα πρέπει να έρθει εδώ με την ίδια κατηγορία, όπως και όλα τα υπόλοιπα κόμματα».

Στη διάρκεια της απολογίας του μίλησε και για το «εγέρθητι», για το οποίο είπε ότι ήταν μια αντίδραση επειδή «οι δημοσιογράφοι στην προεκλογική τους εκστρατεία τους είχαν ταπεινώσει».

«Μας λένε ότι είμαστε εγκληματική οργάνωση, ενώ στόχος μας είναι η εξάλειψη της εγκληματικότητας» σημείωσε.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Ηλίας Κασιδιάρης πίσω από τη δίωξή του βλέπει πολιτικές σκοπιμότητες λόγω των επερχόμενων δημοτικών εκλογών. Όσον αφορά το καταστατικό της οργάνωσης που περιλαμβάνεται στη δικογραφία, ο Ηλίας Κασιδιάρης δεν το αναγνωρίζει, ισχυριζόμενος ότι δεν είναι εκείνο που κατατέθηκε από τη Χρυσή Αυγή στον Άρειο Πάγο.

Διαβάστε το κατηγορητήριο του Ηλία Κασιδιάρη

Υπενθυμίζεται ότι οι τέσσερις συλληφθέντες βουλευτές της Χρυσής Αυγής, ο Ηλίας Κασιδιάρης, ο Γιάννης Λαγός, ο Νίκος Μίχος και ο Ηλίας Παναγιώταρος (σ.σ.: αντιμετώπιζαν τις κατηγορίες για διεύθυνση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, καθώς και παράνομη οπλοκατοχή ανά περίπτωση), εισήλθαν στο κτήριο 6 της πρώην Σχολής Ευελπίδων από την πίσω πόρτα λίγο πριν από τις 15.30 το απόγευμα της Τρίτης.


Ο Γιάννης Λαγός οδηγείται στον ανακριτή


Ο Νίκος Μίχος οδηγείται στον ανακριτή

Ο Ηλίας Κασιδιάρης στον ανακριτή

Ο δικηγόρος του Ηλ. Κασιδιάρη Π. Σαράκης


Ο Ηλίας Παναγιώταρος οδηγείται στον ανακριτή

Ο Ηλίας Κασιδιάρης οδηγείται στον ανακριτή

Ο αδερφός του Νίκου Μιχαλολιάκου Τάκης Μιχαλόλιας

Να σημειωθεί ότι σήμερα, Τετάρτη 2 Οκτωβρίου, ενώπιον του ανακριτή θα βρεθεί ο αρχηγός της Χρυσής Αυγής Νίκος Μιχαλολιάκος και την Πέμπτη ο υπαρχηγός της οργάνωσης Χρήστος Παππάς.

Ο Ηλίας Παναγιώταρος, κατά την προσαγωγή του στο γραφείο του ανακριτή, φώναξε: «Είμαστε καθαροί σαν κρύσταλλο». Οι συγκεντρωμένοι οπαδοί της Χρυσής Αυγής (σ.σ.: βρίσκονταν από νωρίς έξω από τα δικαστήρια), απευθυνόμενοι προς τους τέσσερις βουλευτές, τους αποκάλεσαν ήρωες και ξέσπασαν σε χειροκροτήματα.


H Eλένη Ζαρούλια στην Ευελπίδων

Σε πολιτική δίωξη θέλει να μετατρέψει η Χ.Α. τις συλλήψεις

Με δήλωσή του το απόγευμα της Τρίτης, ο εκτελών χρέη εκπροσώπου Τύπου της Χρυσής Αυγής Αρτέμης Ματθαιόπουλος επιχείρησε να ρίξει το βάρος της ευθύνης στην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου.

Ειδικότερα, δήλωσε:

«Το άτομο που άσκησε τη δίωξη είναι το ίδιο πρόσωπο που έναν χρόνο πριν έβαλε την υπογραφή του εγκρίνοντας το καταστατικό της Χρυσής Αυγής. Αναφέρομαι στην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ευτέρπη Γκουτζαμάνη. Καταλαβαίνετε ότι πάνω απ’ όλα η δίωξη είναι πολιτική».

Στον ανακριτή τρία στελέχη της Χ.Α.

Εν τω μεταξύ, την Τρίτη λίγο μετά τις 10.30 το πρωί οδηγήθηκαν στον ανακριτή τρία στελέχη της Χ.Α. που επίσης αντιμετωπίζουν τις παραπάνω κατηγορίες. Πρόκειται για τον Θεόδωρο Στέφα, τον Δήμο Φραγκάκη και τον Σταύρο Σαντοριναίο.

Λίγο μετά τις 14.00 ολοκληρώθηκε η απολογία του Δήμου Φραγκάκη, ο οποίος αφέθηκε ελεύθερος με τον περιοριστικό όρο της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα. Να σημειωθεί ότι κατά την απολογία του αρνήθηκε οποιαδήποτε σχέση με τη Χρυσή Αυγή.

Η δικηγόρος του Αθηνά Χαρβαλάκου-Γλύκα δήλωσε:

«Ο πελάτης μου αρνήθηκε κάθε σχέση με την οργάνωση όχι μόνο ως μέλος, αλλά και ως ψηφοφόρος. Το μόνο στοιχείο που τον εμπλέκει είναι ένα τηλεφώνημα από συγκατηγορούμενο συγγενή του τρεις ώρες πριν από το περιστατικό. Είμαι χαρούμενη που την υπόθεση χειρίζονται δύο ικανότατοι ανακριτές, οι οποίοι δεν ερευνούν φρονήματα, αλλά μόνο τα στοιχεία».

Λίγο πριν από τις 15.00 ολοκληρώθηκε η απολογία του Σταύρου Σαντοριναίου, ο οποίος επίσης αφέθηκε ελεύθερος με τους περιοριστικούς όρους της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και της υποχρεωτικής εμφάνισης μία φορά τον μήνα στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής του. Ο ίδιος αρνήθηκε την κατηγορία της ένταξης σε εγκληματική οργάνωση. Η εμπλοκή του στην υπόθεση προέκυψε έπειτα από τηλεφωνικές κλήσεις του οι οποίες έχουν καταγραφεί από την Αντιτρομοκρατική.

Ο τρίτος κατηγορούμενος, ο Θεόδωρος Στέφας, ζήτησε και έλαβε προθεσμία για να απολογηθεί την Πέμπτη.

Βαρύ το κατηγορητήριο

Ο Νίκος Μιχαλολιάκος εμφανίζεται να έχει τον απόλυτο ηγετικό ρόλο τόσο στο πολιτικό όσο και στο στρατιωτικό σκέλος της Χ.Α. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο αρχηγός συντόνιζε και γνώριζε την έκνομη δράση της οργάνωσης, αφού όλες οι επιθέσεις, οι βιαιοπραγίες και οι απόπειρες πρόκλησης βαριάς σωματικής βλάβης ήταν προγραμματισμένες. Ως στοιχείο που δένει το κατηγορητήριο του Μιχαλολιάκου αναφέρεται η άρση του τηλεφωνικού απορρήτου, αφού από τις αποκαλυπτικές συνομιλίες προκύπτει ότι ενημερώθηκε μετά την επίθεση για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα.

Γίνεται αναφορά στην «τριαδική επικοινωνία», η οποία καταδεικνύει και την ιεραρχία: ο Γιώργος Ρουπακιάς, που ομολόγησε ότι σκότωσε τον 34χρονο ράπερ, επικοινώνησε με τον «πυρηνάρχη» της Νίκαιας Γιώργο Πατέλη, εκείνος με τη σειρά του τηλεφώνησε στον Γιάννη Λαγό και εν συνεχεία ο βουλευτής μίλησε με τον Ν. Μιχαλολιάκο.

Στο κατηγορητήριο κατά του Ν. Μιχαλολιάκου σημειώνεται:

«Εσύ, δε, υπό την ιδιότητα του μέλους της στενής ηγετικής ομάδας της οργανώσεως και του βουλευτού της Χρυσής Αυγής διηύθυνες αυτήν παρέχων διαταγές, οδηγίες και εντολές προς τα μέλη της οργανώσεως, ελέγχων απολύτως τη δράση αυτής και ενεργών προς επίτευξη των παρανόμων σκοπών της, όπως ανωτέρω αυτοί αναλυτικώς αναφέρονται».

Η οργάνωση εμφανίζεται ως στρατιωτική, με δομή και σιδηρά ιεραρχία, αφού, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά το κατηγορητήριο, για όποιον δεν την ακολουθεί υπάρχουν συνέπειες και για τη σωματική του ακεραιότητα.

Παράλληλα, γίνεται αναφορά σε τίτλους των επικεφαλής επιμέρους ομάδων: φαλαγγίτης, πυρηνάρχης, ομαδάρχης και, φυσικά, ο αρχηγός. Στο κατηγορητήριο γίνεται, επίσης, λόγος για την εκπαίδευση των ανήλικων παιδιών αλλά και για τις επιχειρησιακές ομάδες που προσέρχονται συντεταγμένες όπως ο στρατός.

Διαβάστε επίσης: Στον ανακριτή ο σκληρός πυρήνας, Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 1 Οκτωβρίου 2013, 14:19

Πανικός μετά τον φόνο, Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 1 Οκτωβρίου 2013, 11:30

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης