Πέπλο μυστηρίου εξακολουθεί να καλύπτει την υπόθεση της τετράχρονης Μαρίας, που εντοπίστηκε προ δύο ημερών σε καταυλισμό Ρομά στα Φάρσαλα Λάρισας, με την αστυνομική έρευνα να επικεντρώνεται στα παράνομα κυκλώματα εμπορίας ανηλίκων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το τετράχρονο κορίτσι, το οποίο όπως έδειξε ο σχετικός έλεγχος DNA δεν ανήκει στη φυλή των Ρομά, παραδόθηκε χθες στο «Χαμόγελο του Παιδιού» και θα παραμείνει υπό την εποπτεία του οργανισμού κατόπιν εντολής του εισαγγελέα Λάρισας, ενώ αφαιρέθηκε η επιμέλεια από τους ανθρώπους που υποστήριζαν πως είναι γονείς της.

Βάσει της αστυνομικής έρευνας, το κοριτσάκι διέμενε στον καταυλισμό από το 2009. Η ΕΛ.ΑΣ. αναζητεί τους βιολογικούς γονείς της τετράχρονης και με εντολή εισαγγελέα έδωσε στη δημοσιότητα φωτογραφίες της.

Κ. Γιαννόπουλος: «Είμαστε μπροστά σε ένα κύκλωμα εμπορίας ανθρώπων»

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Το παιδί είναι καλά. Είναι καθαρό από πλευράς εμφάνισης. Το πιο σημαντικό είναι η ψυχική ισορροπία που χρειάζεται σαν παιδί, όταν βρίσκεται σε αυτή την κατάσταση» δήλωσε στο zougla.gr o πρόεδρος του «Χαμόγελου του Παιδιού» κ. Κώστας Γιαννόπουλος.

«Θέλαμε να γίνει μια παγκόσμια κινητοποίηση, γιατί το παιδί προέρχεται από άλλη χώρα. Το καταφέραμε και αυτή τη στιγμή σε όλο τον κόσμο υπάρχουν αναφορές για την περίπτωσή του… 

»Σίγουρα είναι εμπορία ανθρώπων αυτό, αλλά δεν μπορούμε να πούμε τι διαστάσεις έχει» πρόσθεσε ο κ. Γιάννοπουλος. «Γνωρίζουμε τη διακίνηση που γίνεται μεταξύ των Ρομά σε Βουλγαρία-Αλβανία-Ρουμανία-Ελλάδα και την ανταλλαγή παιδιών, αγοραπωλησίες κτλ.» 

Β. Χαλάτσης: Πώς βρήκαμε το παιδί – Πού εστιάζονται οι έρευνες

Ο αστυνομικός διευθυντής Περιφέρειας Θεσσαλίας Βασίλης Χαλάτσης μίλησε στο zougla.gr και εξήγησε πού εστιάζονται οι έρευνες.

«Ψάχνουμε τους φυσικούς γονείς. Αυτό για να διακριβωθεί θα απαιτεί πιο δύσκολη και επίπονη προσπάθεια, γιατί βρισκόμαστε σε ένα κύκλωμα, δηλαδή:
– Πώς περιήλθε καταρχάς το παιδί στην κατοχή αυτών των ανθρώπων, είναι δηλαδή προϊόν απαγωγής;
– Είναι προϊόν μιας παράνομης συναλλαγής;
– Είναι προϊόν εμπορίας ανθρώπων, trafficking δηλαδή, έχει έρθει από το εξωτερικό; Διότι τα χαρακτηριστικά, όπως τα βλέπετε, δεν συνάδουν και ούτε προσομοιάζουν ουδόλως με τα φυσικά χαρακτηριστικά γνωρίσματα των γονέων. Θα δημοσιοποιήσουμε τις φωτογραφίες των “γονέων” που είχαν το κοριτσάκι, εκεί θα εκπλαγείτε. Όλη η προσπάθεια κατευθύνεται προς αυτή την κατεύθυνση από πλευράς μας» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Βασίλης Χαλάτσης.

«Οι δύο συλληφθέντες θα απολογηθούν τη Δευτέρα στον ανακριτή της Λάρισας, είμαστε σε συνεργασία μεταξύ των εισαγγελικών και ανακριτικών αρχών στο κομμάτι της διερεύνησης της συλλογής των πληροφοριών για τον εντοπισμό των βιολογικών και φυσικών γονέων. Αξιολογούμε όλες τις πληροφορίες» τόνισε.

Η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ. και τα μέχρι τώρα στοιχεία

Σύμφωνα με ανακοίνωση της αστυνομίας, δύο ημεδαποί Ρομά, ένας 39χρονος και μία 40χρονη, προσήχθησαν στην Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Λάρισας και κατά τη διάρκεια της αστυνομικής έρευνας που ακολούθησε προέβαλλαν συνεχώς μεταβαλλόμενους ισχυρισμούς σχετικά με την απόκτηση του παιδιού.

Διενεργήθηκαν εργαστηριακές εξετάσεις DNA, από τα αποτελέσματα των οποίων δεν προκύπτει κληρονομική συμβατότητα μεταξύ των γενετικών στοιχείων της ανήλικης και των γενετικών στοιχείων του 39χρονου και της 40χρονης.

Όπως προέκυψε από την πρόοδο των ερευνών, οι δύο ημεδαποί Ρομά το έτος 2009 αφαίρεσαν, κάτω από άγνωστες μέχρι στιγμής συνθήκες, το κορίτσι από τους βιολογικούς γονείς του, ενώ κατάφεραν να υφαρπάξουν από το Τμήμα Γεννήσεων του Δήμου Αθηναίων ληξιαρχική πράξη γέννησης-βάπτισής του.

Διπλή ταυτότητα – «Γέννησε» τρία παιδιά σε τρεισήμισι μήνες!

Επιπλέον, διαπιστώθηκε ότι η 40χρονη είναι κάτοχος δύο δελτίων αστυνομικής ταυτότητας με διαφορετικά στοιχεία, τα οποία είναι σε ισχύ, ενώ διατηρεί ταυτόχρονα δύο διαφορετικές οικογενειακές μερίδες, μία στον Δήμο Λαρισαίων, στην οποία εμφαίνεται ως μητέρα πέντε κοριτσιών κι ενός αγοριού, και μία στον Δήμο Τρικκαίων, στην οποία εμφαίνεται ως μητέρα τεσσάρων κοριτσιών.

Μάλιστα, με αυτές τις οικογενειακές μερίδες εμφανίζεται η 40χρονη, μέσα σε χρονικό διάστημα πέντε μηνών, το έτος 1993 (από τον Ιούνιο έως τον Νοέμβριο) να έχει γεννήσει τρία παιδιά και σε ακόλουθο χρονικό διάστημα τρεισήμισι μηνών (από τον Οκτώβριο του 1994 μέχρι τον Φεβρουάριο του 1995) να έχει γεννήσει άλλα τρία παιδιά. Όσον αφορά τον 39χρονο, προκύπτει ότι αυτός διατηρεί και τρίτη οικογενειακή μερίδα στον Δήμο Φαρσάλων, στην οποία εμφαίνεται ως πατέρας ακόμη τεσσάρων παιδιών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι δύο ημεδαποί Ρομά, που συνελήφθησαν, είχαν καταφέρει να εκδώσουν αριθμό φορολογικού μητρώου (ΑΦΜ) με τα στοιχεία του ανήλικου κοριτσιού. Σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα για τα αδικήματα της αρπαγής ανηλίκου και της υφαρπαγής ψευδούς βεβαίωσης κατ’ εξακολούθηση.

Στο ανήλικο κορίτσι παρασχέθηκε ψυχολογική υποστήριξη από ψυχολόγο της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Περιφέρειας Θεσσαλίας.

«Δεν το έκλεψα»

«Ούτε το ‘κλεψα ούτε το παραβίασα. Μου την έφεραν, τη μεγάλωσα με την αγάπη μου, με τη δύναμή μου, την πήγαινα στο σούπερ μάρκετ, την πήγαινα στον παιδίατρο, δεν την είχα κρυμμένη καθόλου, έπαιζε στην παιδική χαρά, πηγαίνετε να ρωτήσετε στην παιδική χαρά που είναι κοντά στο σούπερ μάρκετ, έπαιζε εκεί. Την αγάπησα. Το έδωσε σ’ εμένα και μόλις μου την έδωσε σηκώθηκε και έφυγε. Εγώ περίμενα στο σούπερ μάρκετ μια ώρα μήπως το μετανιώσει και έρθει και την πάρει, και αυτή τίποτα. Τίποτα, τίποτα! Εγώ τη μεγάλωσα με δάκρυα. Ξέρεις πώς τη νιώθω τη Μαρία… Κλαίω συνέχεια.»

Τα παραπάνω δήλωσε μεταξύ άλλων η 40χρονη κατά την έρευνα των αστυνομικών αρχών στον καταυλισμό, μιλώντας στο STAR.

«Προβληματικό το νομικό καθεστώς της δήλωσης γεννήσεων»

Ως «εξαιρετικά προβληματικό και απαρχαιωμένο» χαρακτηρίζει σε ανακοίνωσή του ο Δήμος Αθηναίων το νομικό καθεστώς που διέπει τη διαδικασία δήλωσης γεννήσεων, με αφορμή την υπόθεση του μικρού κοριτσιού που εντοπίστηκε σε καταυλισμό στη Λάρισα, χωρίς να έχει σχέση το γονιδιακό του αποτύπωμα με τους φερόμενους ως γονείς του Ρομά, και που η ληξιαρχική πράξη γέννησής του είχε εκδοθεί από τον Δήμο Αθηναίων.

Όπως δηλώνει η δημοτική αρχή, «με την εφαρμογή του νόμου 344/76, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει, για τη σύνταξη ληξιαρχικής πράξης γέννησης δεν απαιτείται πιστοποιητικό γέννησης από μαιευτήριο, αλλά αρκεί η δήλωση ενός γονέα και δύο επιπλέον μαρτύρων που ήταν παρόντες κατά τη γέννηση του παιδιού. Ληξιαρχική πράξη γέννησης εκδίδεται από τον Δήμο στον οποίο ο γονέας δήλωσε ότι έλαβε χώρα το γεγονός. Αν και ο νόμος επιβάλλει τη δήλωση της γέννησης εντός 10 ημερών, εντούτοις προβλέπει ότι οι γονείς μπορούν να δηλώσουν τη γέννηση του παιδιού ακόμη έως και την ενηλικίωσή του, με καταβολή χρηματικού προστίμου».

Από τον Δήμο Αθηναίων τονίζεται ότι η δημοτική αρχή θα περιμένει την πιστοποίηση των αστυνομικών και εισαγγελικών αρχών περί ψευδούς βεβαίωσης των γονέων και κατόπιν θα εφαρμόσει τη νομιμότητα, προκειμένου να ανακληθεί η συγκεκριμένη ληξιαρχική πράξη, «η οποία φέρεται να είναι προϊόν ψευδών βεβαιώσεων».

Επικοινωνία Βρούτση με το «Χαμόγελο του Παιδιού»

Εν τω μεταξύ, με τον κ. Κωνσταντίνο Γιαννόπουλο, πρόεδρο του «Χαμόγελου του Παιδιού» επικοινώνησε, ύστερα από εντολή του πρωθυπουργού, ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, ο οποίος και δεσμεύτηκε ότι το υπουργείο του θα παράσχει κάθε δυνατή βοήθεια για την υποστήριξη του ανήλικου κοριτσιού που εντοπίστηκε να διαβιώνει με Ρομά σε καταυλισμό στα Φάρσαλα.

Επιμέλεια: Κωνσταντίνα Παπατσάκωνα – Μυρτώ Τσάβαλου

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης