Σοκ έχει προκαλέσει η βάναυση επίθεση κατά 200 μεταναστών-εργατών στα χωράφια φράουλας της Μανωλάδας το απόγευμα της Τετάρτης, με τα πολιτικά κόμματα να καταδικάζουν τα γεγονότα και τον διεθνή Τύπο να αφιερώνει εκτενή ρεπορτάζ, αλλά το πρόβλημα να παραμένει.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με πληροφορίες του zougla.gr, πέντε άτομα, εκ των οποίων δύο βρίσκονταν σε αυτοκίνητο, κρατώντας δύο καραμπίνες και πιστόλια, άνοιξαν πυρ εναντίον 200 ανθρώπων που «τόλμησαν» να ζητήσουν τα δεδουλευμένα τα οποία τους οφείλουν οι «αφέντες» της Μανωλάδας, όπου το μεροκάματο είναι μηδαμινό και οι συνθήκες εργασίας άθλιες…

Το πρωί της Πέμπτης συνελήφθη σε χωριό της περιοχής Πηνείας Ηλείας ο 38χρονος αγρότης, Βασιλόπουλος Αλέξης, ο οποίος παρείχε καταφύγιο στους καταζητουμένους από την αστυνομία για τους πυροβολισμούς εναντίον των μεταναστών. Κατά την αστυνομία έχει συλληφθεί ο ιδιοκτήτης της καλλιέργειας φράουλας, ο οποίος είναι γνωστός στην περιοχή για τον τρόπο με τον οποίο συμπεριφέρεται στους εργάτες του εδώ και πολλά χρόνια.

Πρόκειται για τον έμπορο της Κεντρικής Λαχαναγοράς Αθηνών, Νίκο Βαγγελάτο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ


(To κατάστημα στην κεντρική Λαχαναγορά)

Αξίζει να σημειωθεί πως αυτήν την ώρα (σ.σ.:15.29) συνεδριάζει το Διοικητικό Συμβούλιο της Λαχαναγοράς, προκειμένου να συζητήσουν το θέμα της διαγραφής του.

Video-ντοκουμέντο μετά τους πυροβολισμούς

Το zougla.gr μίλησε με τον δικηγόρο ενός εκ των δραστών, ο οποίος ανέφερε πως θα παραδοθεί εντός των επομένων ωρών, ενώ σε επικοινωνία με τον ιδιοκτήτη-φραουλοπαραγωγό Ν.Β. αυτός αρνήθηκε να σχολιάσει το πρωτοφανές συμβάν.

Μαρτυρία-σοκ εργάτη

Τα όσα έζησε τη στιγμή του μακελειού, αλλά και όσα προηγήθηκαν μέρες πριν, αφηγείται στην κάμερα του ilialive.gr ένας εργάτης από το Μπαγκλαντές.

«Ήταν τρεις με όπλα και πυροβόλησαν δέκα με δώδεκα φορές ο καθένας πάνω μας. Ήμασταν διακόσια άτομα και περισσότεροι από τριάντα τραυματίστηκαν» αναφέρει.

Δείτε το video…

Το χρονικό του επεισοδίου

Όλα συνέβησαν περίπου στις 18.00 το απόγευμα της Τετάρτης κοντά στην είσοδο καλλιέργειας δίπλα στην εθνική οδό Πατρών – Πύργου, στο τμήμα ανάμεσα στη Βάρδα και τη Νέα Μανωλάδα, πίσω από ένα πρατήριο υγρών καυσίμων.

Οι αλλοδαποί εργάτες, κυρίως υπήκοοι Μπαγκλαντές και Πακιστάν, ζητούσαν από μέρες τα δεδουλευμένα έξι μηνών. Όπως ανέφερε σε δηλώσεις του ένας από αυτούς, το συνολικό ποσό που χρωστούσαν σε όλους ξεπερνούσε τα 150.000 ευρώ. Ο ιδιοκτήτης των καλλιεργειών καθυστερούσε την πληρωμή τους…

Σύμφωνα με την αστυνομία, περίπου 200 εργάτες συγκεντρώθηκαν κοντά στην είσοδο της καλλιέργειας και, όταν οι τρεις επιστάτες τούς είπαν πως δεν θα πληρωθούν, προκλήθηκαν αντιδράσεις.

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε αλλοδαπός εργάτης, τα άτομα κρατούσαν όπλα και πυροβόλησαν πρώτα στον αέρα για εκφοβισμό. Στη συνέχεια, όμως, πυροβόλησαν αδιακρίτως προς την ομάδα των εργατών.

Μετά το μακελειό, οι δράστες τράπηκαν σε φυγή, οι αλλοδαποί κάλεσαν σε βοήθεια και ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ, από την Ηλεία και την Αχαΐα, άρχισαν να φθάνουν το ένα μετά το άλλο στον τόπο του συμβάντος.

Σύμφωνα με ιατρικές πηγές, έχουν τραυματιστεί 28 άτομα, ωστόσο βάσει άλλων πληροφοριών οι τραυματίες ανέρχονται σε 33.

Στην εκπομπή «Άγνωστος Μ» του Μάκη Τριανταφυλλόπουλου στην τηλεόραση της Ζούγκλας μίλησαν ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Βάρδας κ. Παναγιώτης Χατζής, ο πρώην πρόεδρος του συλλόγου κ. Ανδρέας Τσίρος αλλά και το στέλεχος του ΚΚΕ Ηλείας Βίκτωρας Θωμόπουλος.

Δηλώσεις του εκπροσώπου Τύπου της Ελληνικής Αστυνομίας

«Θα ήθελα να σας ενημερώσω ότι σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι αστυνομικές έρευνες για τον εντοπισμό και τη σύλληψη τριών ημεδαπών, ηλικίας 39, 27 και 21 ετών, οι οποίοι χθες το απόγευμα στη Νέα Μανωλάδα Ηλείας, εργαζόμενοι ως επιστάτες καλλιέργειας φράουλας, πυροβόλησαν σε βάρος περίπου διακοσίων (200) αλλοδαπών εργατών γης, με αποτέλεσμα τον τραυματισμό 28 ατόμων.

Υπενθυμίζεται ότι είχε προηγηθεί διαπληκτισμός των αλλοδαπών εργαζομένων με τους τρεις επιστάτες για τη μη καταβολή δεδουλευμένων ημερομισθίων έξι μηνών, μετά τον οποίο οι τρεις αναζητούμενοι αποχώρησαν από το σημείο. Λίγη ώρα αργότερα επανήλθαν, κρατώντας δύο κυνηγετικά όπλα και ένα πιστόλι, και πυροβόλησαν προς το μέρος των συγκεντρωμένων αλλοδαπών.

Άμεσα χθες το απόγευμα συνελήφθη, στη Λάππα Αχαΐας, ο 57χρονος ημεδαπός ιδιοκτήτης της επιχείρησης – καλλιέργειας φράουλας, ενώ σήμερα το πρωί συνελήφθη, στην περιοχή της Πηνείας Αμαλιάδας, ένας ακόμα 38χρονος ημεδαπός, σε βάρος του οποίου σχηματίστηκε δικογραφία για υπόθαλψη εγκληματία, καθώς, όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, χθες το βράδυ και για χρονικό διάστημα κάποιων ωρών, παρείχε κατάλυμα σε δύο (2) από τους τρεις (3) αναζητούμενους.

Στον χώρο του περιστατικού οι αστυνομικοί βρήκαν και κατέσχεσαν:

• πέντε κενά και ένα πλήρες φυσίγγιο
• πέντε συγκεντρωτήρες φυσιγγίων
• δέκα πέντε σιδερένιους σωλήνες
• δώδεκα αυτοσχέδια ρόπαλα.

Ακόμα, στην κατοχή του 38χρονου και σε έρευνα που έγινε στο σπίτι του βρέθηκαν και κατέσχεσαν ένα σπρέι πιπεριού και ένα κυνηγετικό όπλο, του οποίου η άδεια κατοχής είχε λήξει.

Σημειώνεται ότι από τους επτά συνολικά αλλοδαπούς, οι οποίοι παραμένουν νοσηλευόμενοι στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Πατρών και στο Γενικό Νοσοκομείο Πύργου, από τις έως τώρα ενδείξεις, κανείς δεν διατρέχει κίνδυνο ζωής.

Για όλες τις αστυνομικές ενέργειες και την εξέλιξη των περιστατικών ενημερώθηκε ο εισαγγελέας Πλημμελειοδικών Αμαλιάδας.

Το προανακριτικό έργο και τις έρευνες, οι οποίες βρίσκονται σε εξέλιξη, ενεργεί το Τμήμα Ασφάλειας Αμαλιάδας σε συνεργασία με το Αστυνομικό Τμήμα Βάρδας».

Μποϊκοτάζ στις φράουλες

Σε διεθνές μποϊκοτάζ στις φράουλες Μανωλάδας καλούν τους καταναλωτές ιστοσελίδες του εξωτερικού μετά τον τραυματισμό τουλάχιστον 20 αλλοδαπών εργατών στα χωράφια της περιοχής από επιστάτη, που τους πυροβόλησε όταν διεκδίκησαν χρωστούμενα έξι μηνών.

Ήδη έχουν «ανέβει» στο Διαδίκτυο αφίσες και κείμενα στην αγγλική γλώσσα, τα οποία χαρακτηρίζουν τις φράουλες από τη Μανωλάδα «αιματοβαμμένες» και παροτρύνουν τον κόσμο να μην τις αγοράζει.

Είναι χαρακτηριστικό ότι σε μία αφίσα εκφράζεται η άποψη ότι για το συγκεκριμένο συμβάν φέρει ευθύνες η ελληνική κυβέρνηση, η οποία δρα με την υποστήριξη της Χρυσής Αυγής.

Καταδίκη από τα πολιτικά κόμματα

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου, αναφερόμενος στην επίθεση εναντίον των εργατών στη Μανωλάδα Ηλείας, δήλωσε τα εξής: «Η απάνθρωπη επίθεση ενόπλων και οι τραυματισμοί διαμαρτυρόμενων καλλιεργητών στη Μανωλάδα καταδικάζονται με τον πλέον απόλυτο τρόπο από το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας. Η πρωτοφανής και επονείδιστη αυτή ενέργεια είναι ξένη προς τα ήθη των Ελλήνων και η αντιμετώπισή της από τις αρμόδιες αρχές θα είναι άμεση και υποδειγματική».

Είναι άμεσο και επιτακτικό να αποδοθεί δικαιοσύνη. Αυτό τονίζει σε ανακοίνωσή του το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή τα γεγονότα στη Μανωλάδα.

«Οι πυροβολισμοί που δέχθηκαν εργαζόμενοι μετανάστες στη Μανωλάδα, που διεκδικούσαν τα δεδουλευμένα τους, είναι μια εγκληματική, ρατσιστική πράξη» σημειώνει ο ΣΥΡΙΖΑ. «Είναι η πολλοστή φορά που παρόμοια γεγονότα λαμβάνουν χώρα στην περιοχή της Μανωλάδας εις βάρος μεταναστών εργαζομένων, που, εκτός από την ακραία εκμετάλλευση, υφίστανται και τη βία» προσθέτει η Κουμουνδούρου.

«Η καταπάτηση των εργασιακών δικαιωμάτων εργαζομένων λόγω της καταγωγής τους συνιστά σε κάθε περίπτωση ρατσιστική ενέργεια και πρέπει να αντιμετωπιστεί και ως τέτοια» τονίζει σε ανακοίνωσή του ο Τομέας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΠΑΣΟΚ αναφορικά με «το περιστατικό ακραίας βίας στη Νέα Μανωλάδα» και σημειώνει ότι αυτό «πρέπει να κινητοποιήσει τις αρμόδιες αρχές άμεσα».

Εγκληματική χαρακτηρίζει την επίθεση εναντίον των εργαζομένων μεταναστών στη Μανωλάδα και η ΔΗΜΑΡ, ζητώντας από τη Δικαιοσύνη να επιληφθεί «άμεσα και χωρίς καθυστέρηση». «Αποτελεί ύβρις για τον άνθρωπο και τα δικαιώματά του αυτό που συνέβη. Η απόκρουση της βίας και του ρατσισμού είναι υπόθεση όλης της κοινωνίας» προσθέτει στην ανακοίνωσή της η Δημοκρατική Αριστερά.

«Βαρύτατες ευθύνες» στην κυβέρνηση και στις Αρχές της περιοχής της Μανωλάδας Ηλείας επιρρίπτει το ΚΚΕ για το «σύγχρονο δουλεμπόριο και τις απάνθρωπες συνθήκες εργασίας των μεταναστών εργατών», μετά την επίθεση που δέχθηκαν την Τετάρτη.

Ο Νίκος Δένδιας καταδίκασε το περιστατικό

Ο υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη Νίκος Δένδιας καταδίκασε το περιστατικό στη Μανωλάδα και σε σχετική του δήλωση ανέφερε τα εξής:

«Στην Ελληνική Δημοκρατία σήμερα δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή η οικονομική εκμετάλλευση εκατοντάδων ή και χιλιάδων συνανθρώπων μας, όπως και η διαβίωσή τους σε απαράδεκτες συνθήκες. Πόσο μάλλον η απόπειρα δολοφονίας τους.

Στην κατεύθυνση αυτή έχουμε την ενεργό συμπαράσταση της συντριπτικής πλειοψηφίας των νομοταγών πολιτών της Ηλείας και των τοπικών φορέων.

Αισθάνομαι την ανάγκη να επαναλάβω ότι η τήρηση του νόμου είναι όχι μόνο αυτονόητη υποχρέωση όλων μας, αλλά και αναγκαίος όρος για την οικονομική ανάκαμψη της πατρίδας μας».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης