Με προβλήματα πραγματοποιείται σήμερα, Καθαρά Δευτέρα, το πέταγμα του χαρταετού, καθώς οι καιρικές συνθήκες δεν ευνοούν τις μετακινήσεις των εκδρομέων του τριημέρου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Νεφώσεις και βροχές, πτώση της θερμοκρασίας και ισχυροί άνεμοι συνθέτουν το σκηνικό του καιρού, με την Τροχαία να εφιστά την προσοχή των οδηγών, οι οποίοι από το μεσημέρι επιστρέφουν στα μεγάλα αστικά κέντρα.

Οι λαϊκές αγορές λειτουργούν κανονικά σήμερα, οι φούρνοι θα είναι ανοικτοί έως τις 17.00 για την αγορά της παραδοσιακής λαγάνας από τους καταναλωτές, ενώ η Βαρβάκειος κατέβασε ρολά στις 13.00. Μικρή βελτίωση του καιρού αναμένεται από το βράδυ της Τρίτης, ωστόσο νέα επιδείνωση προβλέπεται την Παρασκευή.

Σύμφωνα με την πρόγνωση της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ), βροχές και καταιγίδες με τοπικά ισχυρά φαινόμενα, που μέχρι το τέλος της ημέρας θα περιοριστούν στο Ανατολικό και Νότιο Αιγαίο, στην Ανατολική Μακεδονία, στη Θράκη και σε περιοχές της Δυτικής Ελλάδας, καθώς και πυκνές χιονοπτώσεις κυρίως στα ορεινά και κατά τόπους θυελλώδεις ανέμους θα κυριαρχήσουν σήμερα, πρώτη ημέρα της Σαρακοστής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Εκτιμάται πως χιονοπτώσεις θα εκδηλωθούν σε ημιορεινές περιοχές της Ηπείρου, αλλά και σε περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας με χαμηλότερο υψόμετρο.

Η πρόγνωση του καιρού από τον μετεωρολόγο Τάσο Αρνιακό

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 0 έως 6 βαθμούς Κελσίου στη Δυτική Μακεδονία, από 2 έως 11 στην υπόλοιπη Βόρεια Ελλάδα, από 5 έως 11 βαθμούς στην Ήπειρο, από 6 έως 16 στην Κεντρική Ελλάδα και από 9 έως 16 στα υπόλοιπα ηπειρωτικά.

Παράλληλα, η θερμοκρασία στα νησιά του Αιγαίου θα κυμανθεί από 11 έως 15 βαθμούς, με τις μέγιστες στην Κρήτη και στα Δωδεκάνησα να φθάνουν τους 17 βαθμούς Κελσίου.

Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις ισχυροί μέχρι σχεδόν θυελλώδεις και κατά τόπους θυελλώδεις, που μετά το μεσημέρι στα βόρεια πελάγη θα παρουσιάσουν μικρή εξασθένηση, ενώ στα νότια πελάγη το βράδυ θα στραφούν σε δυτικούς σχεδόν θυελλώδεις. Στο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν από δυτικές διευθύνσεις ισχυροί μέχρι σχεδόν θυελλώδεις, ενώ το δυτικό ρεύμα στον Κορινθιακό θα ενισχυθεί παροδικά στα 8 μποφόρ.

Αναλυτική πρόγνωση του καιρού

Βροχές και καταιγίδες πιθανόν τοπικά ισχυρές με βελτίωση μετά το μεσημέρι προβλέπονται για την Αττική. Η θερμοκρασία στο κέντρο θα φθάσει τους 16 βαθμούς Κελσίου.

Οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις ισχυροί μέχρι σχεδόν θυελλώδεις, αλλά από τις απογευματινές ώρες θα παρουσιάσουν μικρή εξασθένηση και θα στραφούν σε δυτικούς.

Βροχές ή καταιγίδες με πιθανόν τοπικά έντονα φαινόμενα και βελτίωση τις απογευματινές ώρες αναμένονται στη Θεσσαλονίκη. Η θερμοκρασία θα φθάσει τους 11 βαθμούς Κελσίου. Οι άνεμοι στον Θερμαϊκό θα πνέουν από βορειοδυτικές διευθύνσεις σχεδόν μέτριοι.

Νεφώσεις με ασθενείς, αρχικά, βροχές, που βαθμιαία θα ενταθούν και θα εκδηλωθούν καταιγίδες προβλέπονται κυρίως στη Χαλκιδική, την ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη, όπου πιθανώς κατά τη διάρκεια της ημέρας και μέχρι αργά το βράδυ να είναι τοπικά ισχυρές.

Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά καθώς και σε ημιορεινές περιοχές της δυτικής Μακεδονίας. Βελτίωση αναμένεται από το βράδυ στη δυτική και κεντρική Μακεδονία. Οι άνεμοι θα πνέουν στα ανατολικά ανατολικοί νοτιοανατολικοί 5 με 7 μποφόρ και στις υπόλοιπες περιοχές βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 6 έως 12 βαθμούς Κελσίου, ενώ στη δυτική Μακεδονία 3 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

Νεφώσεις με τοπικές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται για τα νησιά Ιονίου, την Ήπειρο, τη Δυτική Στερεά και τη Δυτική Πελοπόννησο.

Χιόνια θα πέσουν στα ορεινά καθώς και σε ημιορεινές περιοχές της Ηπείρου. Τα φαινόμενα, τα οποία θα είναι πιθανώς κατά τόπους έντονα κυρίως στο Ιόνιο, τη Δυτική Στερεά και τη δυτική Πελοπόννησο, σταδιακά θα εξασθενήσουν και από το βράδυ θα περιοριστούν στα νότια. Οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι νοτιοανατολικοί 5 με 7 μποφόρ, που στα βόρεια θα εξασθενήσουν. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 8 έως 15 βαθμούς Κελσίου, ενώ στην Ήπειρο θα είναι 3 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

Νεφώσεις με τοπικές βροχές και καταιγίδες και χιόνια στα ορεινά κυρίως πάνω από τα 1.200 μέτρα προβλέπονται για Θεσσαλία, ανατολική Στερεά, Εύβοια και ανατολική Πελοπόννησο.

Τα φαινόμενα, τα οποία ενδεχομένως να είναι κατά τόπους έντονα, θα εξασθενήσουν από το απόγευμα και το βράδυ θα σταματήσουν. Οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι νοτιοανατολικοί 6 με 7 μποφόρ που βαθμιαία θα γίνουν δυτικοί βορειοδυτικοί και τη νύχτα θα εξασθενήσουν. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 9 έως 15 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια θα είναι 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

Νεφώσεις με τοπικές βροχές και καταιγίδες, αρχικά στα δυτικά, που γρήγορα θα επεκταθούν στις υπόλοιπες περιοχές, αναμένονται σε Κρήτη και Κυκλάδες.

Τα φαινόμενα, τα οποία πιθανώς να είναι κατά τόπους έντονα, από το απόγευμα και από τα δυτικά θα εξασθενήσουν. Οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι νοτιοανατολικοί 6 με 8 μποφόρ, ενώ σταδιακά και από τα δυτικά θα στραφούν σε νοτιοδυτικούς και θα εξασθενήσουν λίγο. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 11 έως 16 βαθμούς Κελσίου.

Νεφώσεις με τοπικές βροχές και γρήγορα καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές προβλέπονται για τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα.

Οι άνεμοι στα νότια θα πνέουν νότιοι νοτιοανατολικοί 7 με 8 μποφόρ που από το βράδυ θα γίνουν νότιοι νοτιοδυτικοί και θα εξασθενήσουν. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 10 έως 17 βαθμούς Κελσίου.

Χαλαζόπτωση στη Ναύπακτο

Πτώση της θερμοκρασίας, βροχές και… χαλάζι συνθέτουν το σκηνικό του καιρού στη Ναύπακτο.

«Μάρτης γδάρτης…» αναφέρει η λαϊκή ρήση και οι κάτοικοι της Ναυπάκτου το κατάλαβαν και φέτος πως ο Μάρτιος είναι ένας μήνας με… εκπλήξεις αναφορικά με τα καιρικά φαινόμενα.

Με αντιολισθητικές αλυσίδες η πρόσβαση στο Καϊμακτσαλάν

Όπως γνωστοποιήθηκε, με αντιολισθητικές αλυσίδες διεξάγεται και σήμερα η κυκλοφορία στην επαρχιακή οδό Άρνισσας – χιονοδρομικού κέντρου Βόρας, από το 12ο χιλιόμετρο έως το χιονοδρομικό, καθώς και στη δημοτική οδό Κερασιάς – Έδεσσας προς το χιονοδρομικό.

Παράλληλα, με αφορμή την κακοκαιρία που πλήττει τη χώρα, η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Περιφέρειας της Κεντρικής Μακεδονίας υπενθυμίζει στους πολίτες χρήσιμες οδηγίες, μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνονται:

– ο εξοπλισμός του αυτοκινήτου με αντιολισθητικές αλυσίδες
– η χρήση της ζώνης ασφαλείας
– η ενημέρωση για τον καιρό πριν από οποιαδήποτε μετακίνηση

– ο εφοδιασμός του αυτοκινήτου με επαρκή καύσιμα
– η τήρηση αποστάσεων από τα προπορευόμενα οχήματα
– η αποφυγή απότομων φρεναρισμάτων, η χρήση των φώτων και, σε περίπτωση αποκλεισμού
– το άναμμα της μηχανής για δέκα λεπτά ανά ώρα
– η τοποθέτηση υφάσματος με έντονο χρώμα στην κεραία του ραδιοφώνου και
– ο εξοπλισμός με αδιάβροχα, ομπρέλες, σφυρίχτρα, γαλότσες, φακό, κουβέρτες, νερό και πρόχειρο φαγητό.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης