Σοβαρή επιδείνωση παρουσιάζει ο καιρός από το απόγευμα της Παρασκευή στα νοτιοδυτικά με ισχυρές βροχές και καταιγίδες, οι οποίες στην ανατολική και νότια ηπειρωτική χώρα θα έχουν τοπικά μεγάλη διάρκεια και ένταση. Πυκνές χιονοπτώσεις αναμένονται σε αντίστοιχα ορεινά τμήματα  από αργά το μεσημέρι του Σαββάτου και μετά και σε ημιορεινά.

Η κακοκαιρία θα επικρατήσει στις περισσότερες περιοχές της χώρας μέχρι την Κυριακή 14/01, καθώς το βαρομετρικό χαμηλό ΘΗΣΕΑΣ κινείται από την Ιταλία προς το ΑιγαίοΣύμφωνα και με τα νεότερα προγνωστικά στοιχεία η κακοκαιρία θα επικρατήσει στις περισσότερες περιοχές της χώρας μέχρι την Κυριακή 14/01, καθώς το βαρομετρικό χαμηλό ΘΗΣΕΑΣ κινείται από την Ιταλία προς το Αιγαίο. Πιο αναλυτικά:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ήδη βροχοπτώσεις/καταιγίδες που εκδηλώνονται στο Ιόνιο θα επεκταθούν στις περισσότερες περιοχές της χώρας και το βράδυ στα νότια θα ενταθούν σημαντικά (κυρίως στο Νότιο Ιόνιο και στην Πελοπόννησο). Πυκνές χιονοπτώσεις θα εκδηλωθούν στα ηπειρωτικά ορεινά, ενώ παροδικές χιονοπτώσεις μικρότερης έντασης θα επηρεάσουν περιοχές της Βόρειας Ελλάδας με υψόμετρο έως 700 περίπου μέτρα (πιθανόν και χαμηλότερα στα σύνορα με τη Βουλγαρία). Οι βόρειοι άνεμοι στο Βόρειο Αιγαίο θα ενισχυθούν σταδιακά στα 7 μποφόρ, ενώ στα υπόλοιπα πελάγη θα πνέουν νότιοι άνεμοι με εντάσεις έως 6 και πιθανόν τοπικά 7 μποφόρ.

Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί από αργά το βράδυ της Παρασκευής και μέχρι τις μεσημεριανές τουλάχιστον ώρες του Σαββάτου 13/01. Κατά τα διάστημα αυτό περιμένουμε να εκδηλωθούν κατά τόπους πολύ έντονα καιρικά φαινόμενα. Όπως φαίνεται και στους χάρτες, οι περιοχές που θα επηρεαστούν περισσότερο θα εντοπίζονται κυρίως στην Πελοπόννησο, στην Κεντρική και Ανατολική Στερεά, στη Θεσσαλία, στις Σποράδες, στην Εύβοια και στη Δυτική Κρήτη. (Ενδεικτικά αναφέρουμε τους νομούς Αρκαδίας, Αργολίδας, Αχαΐας, Κορινθίας, Αττικής, Βοιωτίας, Φωκίδας, Φθιώτιδας, Εύβοιας, Μαγνησίας, Λαρίσης και Καρδίτσας).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο χάρτης που ακολουθεί απεικονίζει τη θέση του Θησέα και την κατανομή του υετού (βροχοπτώσεις και χιονοπτώσεις) κατά το δεύτερο μισό της Παρασκευής 12/01.

Τις επόμενες ώρες στην Αττική, όπως όλα δείχνουν βαθμιαία από τα νότια θα πυκνώνουν οι νεφώσεις και θα αρχίσουν οι βροχές και οι  καταιγίδες, οι οποίες θα εστιάζονται εντός Σαρωνικού και ΝΔκών του νομού. Γύρω στα μεσάνυχτα αναμένεται ένταση των φαινομένων και στα νότια του νομού.

Αρχικώς τα φαινόμενα θα είναι εντονότερα προς τα ΝΔκά και γύρω από τη Σαλαμίνα,στην συνέχεια μετά τα μεσάνυχτα έντονες κατά διαστήματα βροχοπτώσεις θα παρατηρούμε και εντός λεκανοπεδίου.

Στον παραπάνω χάρτη απεικονίζονται οι πιθανές περιοχές για καταιγίδες και πιο αυξημένο ηλεκτρισμό.

Για τις πρώτες ώρες μετά τα μεσάνυχτα υπάρχουν πιθανότητες για πολύ έντονα φαινόμενα.

Στη Θεσσαλονίκη προβλέπονται λίγες νεφώσεις οι οποίες από αργά το βράδυ θα αυξηθούν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές μέτριας έντασης, ενώ οι άνεμοι θα πνέουν από διάφορες γενικά διευθύνσεις.

Το Σαββατοκύριακο αναμένεται περαιτέρω πτώση της θερμοκρασίας για τις περισσότερες περιοχές της χώρας και αρχής γενομένης ασφαλώς από τη βόρεια Ελλάδα. Η πτώση της θερμοκρασίας στις πιο κεντρικές περιοχές της χώρας θα γίνει αισθητή κυρίως την Κυριακή. Ψυχρές αέριες μάζες θα εισέλθουν από τα Βαλκάνια και προερχόμενες από τη Ρωσία, θα ρίξουν τη θερμοκρασία. Οι άνεμοι θα στραφούν σε βοριάδες και θα πνέουν με εντάσεις 7-8 μποφόρ στο Αιγαίο. 

Από το βράδυ του Σαββάτου τοπικές χιονοπτώσεις θα αρχίσουν να επηρεάζουν και ημιορεινές περιοχές της κεντρικής και βόρειας ΕλλάδαςΑπό το βράδυ του Σαββάτου τοπικές χιονοπτώσεις θα αρχίσουν να επηρεάζουν και ημιορεινές περιοχές της κεντρικής και βόρειας Ελλάδας. Ειδικά σε τμήματα της κεντρικής Μακεδονίας αλλά και της Θεσσαλίας θα χιονίσει πρόσκαιρα ακόμη και πάνω από τα 400 μέτρα. Στη δυτική Μακεδονία θα εκδηλωθούν τοπικές χιονοπτώσεις πάνω από τα 500-550 μέτρα. Στα υπόλοιπα κεντρικά και νότια ηπειρωτικά τμήματα θα χιονίσει πάνω από τα 600-700 μέτρα και 800 μέτρα αντίστοιχα.

Αναλυτικά ο καιρός του Σαββάτου 

Στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας θα επικρατήσει κακοκαιρία με κατά τόπους ισχυρές βροχοπτώσεις στα πεδινά, καταιγίδες κυρίως πάνω από τις θάλασσες και χιονοπτώσεις στα ορεινά, σε ημιορεινά τμήματα της Κεντρικής και Βόρειας Ελλάδας, και πρόσκαιρα σε περιοχές της Ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκη με αρκετά χαμηλό υψόμετρο. Τονίζεται ότι τα φαινόμενα στη Βορειοανατολική Πελοπόννησο, στην Κεντρική και Ανατολική Στερεά, στη Θεσσαλία, στις Σποράδες, στην Εύβοια και στη Δυτική Κρήτη θα είναι τοπικά ιδιαίτερα έντονα. Βροχές και καταιγίδες θα εκδηλωθούν και στο υπόλοιπο Αιγαίο, με εντονότερα φαινόμενα στην Κρήτη και στα Δωδεκάνησα.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στη Δυτική Μακεδονία από -2 έως 5 βαθμούς, στη Βόρεια Ελλάδα από 0 έως 10, στην Κεντρική Ελλάδα από 2 έως 12 βαθμούς, στη Δυτική και Νότια Ελλάδα από 7 έως 13 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 6 έως 14 βαθμούς, στα νησιά του Βόρειου Αιγαίου και στις Σποράδες από 7 έως 12 βαθμούς και στις υπόλοιπες νησιωτικές περιοχές από 8 έως 16 βαθμούς Κελσίου.

Οι άνεμοι στο Βόρειο Αιγαίο θα πνέουν βορειοανατολικοί θυελλώδεις έως πολύ θυελλώδεις 8 με 9 μποφόρ, και πιθανόν τοπικά πρόσκαιρα 10 μποφόρ. Στο υπόλοιπο Αιγαίο οι άνεμοι θα πνέουν από νοτιοανατολικές διευθύνσεις μέτριοι μέχρι ισχυροί και τοπικά σχεδόν θυελλώδεις 7, αλλά από αργά το απόγευμα θα στραφούν σε βόρειους βορειοανατολικούς και σταδιακά θα ενισχυθούν σε σχεδόν θυελλώδεις έως θυελλώδεις 7 με 8 μποφόρ. Στο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν ανατολικοί βορειοανατολικοί μέτριοι μέχρι ισχυροί, 5 με 6 μποφόρ και στα νησιωτικά τμήματα σχεδόν θυελλώδεις 7 μποφόρ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι χιονοπτώσεις δεν θα είναι γενικευμένες αλλά τοπικού χαρακτήρα στα κεντρικά και νότια ηπειρωτικά από το βράδυ του Σαββάτου και ότι θα επηρεάζουν κυρίως τμήματα της ανατολικής και βόρειας ηπειρωτικής Ελλάδας και ότι σταδιακά θα περιοριστούν στα ανατολικά ηπειρωτικά και θα εξασθενήσουν. Σύμφωνα με τα προγνωστικά θα χιονίσει πρόσκαιρα μέχρι και στα ορεινά της Κρήτης πάνω από τα 1.300 μέτρα περίπου.

Πηγές: Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, Metoclub, Forecastweather,Meteo
Eπιμέλεια: Χρήστος Μαζάνης 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης