Οι 58 εγκαυματίες της πυρκαγιάς στο Μάτι εξακολουθούν να βιώνουν τον δικό τους Γολγοθά.

Βγήκαν νικητές και τώρα προσπαθούν να επουλώσουν τις πληγές τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αρκετοί νοσηλεύτηκαν για πολλούς μήνες και υποβλήθηκαν σε πολύωρες χειρουργικές επεμβάσεις, όπως ο 37χρονος Κώστας Τζομαλάγιας.

«Όπως άνοιγα το λουκέτο, είδα τα χέρια μου να φουσκώνουν και σκάγανε. Βλέπω από το στενό που ήταν ο δρόμος προς την παραλία, ένα τείχος φωτιάς έχει κλείσει όλο το στενό. Οπότε αναγκαστικά έπρεπε να περάσω μέσα από το τείχος. Βγαίνοντας από τη φωτιά έπεσα σαν σακί και είπα στο εαυτό μου ή σηκώνεσαι ή πεθαίνεις» λέει.

Ο Δημήτρης Φιλιππής ήταν ένας από εκείνους που τραυματίστηκαν σοβαρά στην προσπάθειά του να βοηθήσει άλλους ανθρώπους που είχαν εγκλωβιστεί από τις φλόγες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σήμερα, όπως λέει, ζει από θαύμα: «Άκουγα να σκάει η φωτιά και νόμιζα πως ήταν ο ήχος της φωτιάς, αλλά ήταν τα χέρια μου που σκάγανε από την ένταση της φωτιάς. Να σκέφτεσαι ότι θα πεθάνεις με τον χειρότερο τρόπο που υπάρχει και απλά να τρέχεις να σωθείς και να μην μπορείς να φύγεις από πουθενά. Να τρέχεις να σωθείς και να λες θα πεθάνω με τον χειρότερο τρόπο που υπάρχει».

Έναν χρόνο μετά όμως οι εγκαυματίες της φονικής πυρκαγιάς στο Μάτι αισθάνονται ξεχασμένοι από την Πολιτεία.

Τα εξειδικευμένα υλικά και οι ειδικές κρέμες που χρειάζονται για τη θεραπεία τους δεν καλύπτονται από τα ταμεία.

«Το κράτος δεν υπάρχει πουθενά. Μας έχει ξεχάσει» δηλώνει ο Δημήτρης Φιλιππής.

Με πρωτοβουλία των κατοίκων βρέθηκαν δωρεές για να καλυφθούν τα έξοδα αποκατάστασης των εγκαυματιών που είναι υψηλά.

Μετά την τραγωδία οι κάτοικοι οργανώθηκαν, δημιούργησαν ένα συντονιστικό όργανο που επιχειρεί να κινήσει τις διαδικασίες για όλο το φάσμα των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η πληγείσα περιοχή.

Tα θύματα υποφέρουν από ψυχικά τραύματα, τα οποία οι ειδικοί επιχειρούν να αντιμετωπίσουν.

Η ψυχολόγος του κέντρου αποκατάστασης «Θησέας», Αγγέλικα Αγγελίδη, εξηγεί: «Στην αρχή ο οργανισμός μπαίνει σε διαδικασία επιβίωσης, πρέπει πρώτα να δει πως τα καταφέρνει, επιβιώνει, κερδίζει τη ζωή και μετά ξεσπάει όλη αυτή η συναισθηματική ταραχή που έχει προκαλέσει αυτό το τραυματικό γεγονός».

Ακόμα κι αν τα τραύματα στο κορμί τους επουλωθούν, δύσκολα θα ξεχάσουν τον εφιάλτη που βίωσαν.

Με πληροφορίες από το euronews

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης