Κατηγορηματικό «όχι» είπε η Ολομέλεια του Εφετείου της Αθήνας στο αίτημα για  την ανάθεση της υπόθεσης της φονικής πυρκαγιάς στο Μάτι, όπου χάθηκαν 102 άνθρωποι, σε εφέτη ανακριτή.

Οι εφέτες της Αθήνας αρνήθηκαν στη συντριπτική πλειοψηφία τους  να κάνουν δεκτή την  πρόταση του προϊσταμένου της  Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών Γιάννη Μωραϊτάκη  για τον ορισμό εφέτη ανακριτή. Μόνο τρεις από τους  85 και πλέον εφέτες  που συμμετείχαν στην Ολομέλεια, εξέφρασαν διαφορετική άποψη. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αρνητική ήταν και η πρόταση του  εισηγητή προς την Ολομέλεια, ο οποίος διαφώνησε   με τον εισαγγελέα  που έκρινε ότι  η δικογραφία αυτή πρέπει να περάσει στα χέρια εφέτη ανακριτή.

Σύμφωνα με πληροφορίες την απόφαση αυτής της Ολομέλειας βάρυνε το  έγγραφο του  προϊσταμένου  του Πρωτοδικείου  Αθηνών  με το οποίο ενημέρωνε πως η ανάκριση οδεύει προς την τελική της ευθεία, αφού, εντός του Δεκεμβρίου ο τακτικός ανακριτής  ολοκληρώνει τη σύνταξη των κατηγορητηρίων και το επόμενο βήμα του είναι η κλήσεις σε απολογίες  των κατηγορουμένων.

Για την καταστροφική  πυρκαγιά στο Μάτι , τον Ιούλιο του 2018 , που στοίχισε ανθρώπινες ζωές και περιουσίες, είχε διενεργηθεί προκαταρκτική εξέταση από τους Εισαγγελείς Ηλία Ζαγοραίο,  Νίκο Φυστόπουλο και Κώστα Σπυρόπουλο η οποία κατέληξε σε ένα πολυσέλιδο εμπεριστατωμένο πόρισμα για την άσκηση ποινικών διώξεων, σε βαθμό πλημμελήματος κατά είκοσι κρατικών λειτουργών και στελεχών της Αυτοδιοίκησης. Ανάμεσά τους, η τότε περιφερειάρχης Ρένα Δούρου, ο τέως δήμαρχος Μαραθώνα Ηλίας Ψινάκης, ο δήμαρχος Ραφήνας Ευάγγελος Μπουρνούς, ο πρώην γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Ιωάννης Καπάκης και στελέχη της Πολιτικής Προστασίας, της ΕΛ.ΑΣ., και της Πυροσβεστικής αλλά και ο 65χρονος που ευθύνεται για την έναρξη της φωτιάς στο Νταού Πεντέλης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η δίωξη αφορά τα αδικήματα του εμπρησμού από αμέλεια, ανθρωποκτονίας από αμέλεια κατά συρροή και διά παραλείψεως και σωματικών βλαβών κατά συρροή, δια παραλείψεως και από αμέλεια από υπόχρεους και μη. 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης