Σε απόγνωση, κυριολεκτικά, βρίσκονται οι έμποροι της Καβάλας καθώς μπορεί η κίνηση στους δρόμους της πόλης τις ημέρες των εορτών να ήταν αυξημένη, ωστόσο αυτή δεν μετουσιώθηκε σε ρευστό και αγορά αγαθών, με συνέπεια το ταμείο τους να παραμένει μείον και το ηθικό τους να έχει πάρει την κατιούσα.

Σύμφωνα με τα όσα ανέφεραν τόσο η γραμματέας του Εμπορικού Συλλόγου Καβάλας Μαρία Τσουρή στο KavalaPress όσο και ο πρόεδρος του Συλλόγου Βασίλης Λεμονίδης στην εφημερίδα «Καβάλα» ο φετινός Δεκέμβριος ήταν ο χειρότερος της τελευταίας 15ετίας για τους εμπόρους, ένεκα της έλλειψης χρημάτων στα πορτοφόλια των καταναλωτών. Το γεγονός αυτό, όπως είναι φυσικό, επιτείνει την γκρίνια στις τάξεις των καταστηματαρχών, οι οποίοι βλέπουν τα χρέη να μετατρέπονται καθημερινά σε θηλιά χωρίς να είναι σε θέση να αντιδράσουν. Την ίδια στιγμή πληθαίνουν οι φωνές για το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές, με αφορμή το γεγονός ότι την τελευταία Κυριακή του 2013 τα μαγαζιά παρέμειναν κλειστά (όπως είχε αποφασιστεί στην τελευταία γενική συνέλευση του συλλόγου).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως επεσήμαναν τόσο η κ. Τσουρή όσο και ο κ. Λεμονίδης «στην γενική συνέλευση αποφασίστηκε να μην ανοίξουν τα καταστήματα της Καβάλας περισσότερες από 7 Κυριακές σε ολόκληρο το έτος, ενώ ταυτόχρονα είχε οριστεί ότι η τελευταία Κυριακή του έτους θα ήταν ημέρα αργίας για τους εμπόρους. Θεωρούμε ότι έχουμε την συνείδησή μας καθαρή, μιας και πράξαμε τα δέοντα για να ληφθεί μια σωστή απόφαση. Ωστόσο μέχρι και 2 ημέρες πριν την τελευταία αυτή Κυριακή βρέθηκαν αρκετοί καταστηματάρχες που ζητούσαν να ανοίξουν τις επιχειρήσεις τους -παρά το γεγονός ότι είτε δεν προσήλθαν στην γενική συνέλευση είτε προσήλθαν και δεν έλαβαν τον λόγο-.

Αυτό, βέβαια, δεν μπορούσαμε να το δεχτούμε, δεδομένου ότι εμείς σαν στόχο μας έχουνε την προάσπιση των συμφερόντων των μελών μας. Αν ανοίγαμε τα καταστήματα την τελευταία Κυριακή του 2013, παρά την σχετική μας απόφαση, θα πηγαίναμε κόντρα στον νόμο, και οι συνέπειες θα ήταν πραγματικά απρόβλεπτες για όλους μας.»

Παράλληλα με το ζήτημα της τελευταίας Κυριακής του έτους τέθηκε και το θέμα της περιβόητης Λευκής Νύχτας των Αθηνών (της διατήρησης, δηλαδή, της λειτουργίας των καταστημάτων ως τις 11 το βράδυ του Σαββάτου). Σχετικά με το θέμα αυτό ο κ. Λεμονίδης παρατήρησε ότι η Λευκή Νύχτα διοργανώθηκε λόγω της σύγχυσης που υπήρχε μέχρι και την τελευταία στιγμή σχετικά με το αν θα άνοιγαν τα εμπορικά καταστήματα την Κυριακή τόνισε πως «όταν μιλάνε για αγορά της Αθήνας μιλούν μόνο για την Ερμού, μια οδό γεμάτη από αλυσίδες και μαγαζιά, η οποία έτσι και αλλιώς έχει κόσμο και κίνηση. Το θέμα είναι, όμως, αν ο κόσμος ψωνίζει. Και από ότι φάνηκε και φαίνεται τα μαγαζιά είναι και ήταν άδεια! Η Λευκή Νύχτα που έγινε στην Καλαμάτα ήταν πετυχημένη λόγω της ημέρας. Ήταν 31 Αυγούστου, τελευταία μέρα των εκπτώσεων, έγινε μια πετυχημένη δράση σε σωστό χρόνο. Αν κάπως έτσι οργανωμένα και σωστά κινηθούμε και εμείς, τότε και ο Εμπορικός Σύλλογος Καβάλας θα αποδεχθεί την πρόταση και θα ανοίξει τα μαγαζιά. Όμως όλα αυτά θα πρέπει να γίνονται όταν ο χρόνος είναι σωστός».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Από την άλλη η κ. Τσουρή προσέθεσε ότι «στην Αθήνα κέρδισαν ουσιαστικά όσα μαγαζιά είχαν προσφορές στα προϊόντα τους. Ωστόσο οι προσφορές έξω από την περίοδο των εκπτώσεων είναι παράνομες. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, το ζήτημα είναι να συνδυαστεί η Λευκή Νύχτα με μια σειρά εκδηλώσεων, όπως ακριβώς ήταν αυτές του Cosmopolis. Αν και εφόσον υπάρξει κάποια τέτοια ενδιαφέρουσα πρόταση δεν έχουμε κανένα πρόβλημα να την εξετάσουμε».

ΠΗΓΗ: KavalaPress.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης