Ρεπορτάζ: Πέτρος Κουσουλός, Δημήτρης Πανόπουλος

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ζημιά εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ έχει προκαλέσει στη ΔΕΗ μια μονάδα στο Αλιβέρι, η οποία, ενώ θα έπρεπε να λειτουργεί κανονικά εδώ και δύο χρόνια, μέχρι και σήμερα παραμένει ημιτελής.

Το συγκεκριμένο έργο, έχει κοστίσει στη ΔΕΗ τουλάχιστον 300.000.000 ευρώ και αποτελεί ήδη αντικείμενο ποινικής προκαταρκτικής έρευνας η οποία πραγματοποιείται από την εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών.

Σύμφωνα μάλιστα με καταγγελίες της ΓΕΝΟΠ – ΔΕΗ, πρόκειται για μια ακόμη σκανδαλώδη ανάθεση η οποία έχει ως αποτέλεσμα να έχουν διασπαθιστεί τα χρήματα της επιχείρησης και να έχει δημιουργηθεί πρόβλημα ρευστότητας στην εταιρεία. Όπως καταγγέλλεται, στο συγκεκριμένο έργο, το ύψος της αρχικής σύμβασης αυξήθηκε κατά 45 εκατ. ευρώ λόγω πρόσθετων απαιτήσεων του εργολάβου, τις οποίες έκανε αποδεκτές η ΔΕΗ στην πορεία. Την ίδια στιγμή, 55 εκατ. ευρώ είναι το κόστος των τόκων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα στοιχεία που έχουν κοινοποιηθεί στις εισαγγελικές Αρχές, αναφέρουν ότι τα 200 εκατ. που δόθηκαν από την αρχική σύμβαση σε συνδυασμό με τα 100 εκατ. που «χρεώθηκε» επιπλέον το έργο έχουν δημιουργήσει τεράστιο πρόβλημα ρευστότητας στην επιχείρηση ενώ αισθητές έγιναν οι αλυσιδωτές αντιδράσεις στην αγορά.

Το ιστορικό

ΑΗΣ ΑλιβερίουΗ υπόθεση εκτείνεται χρονικά από τον Ιούλιο του 2007. Τότε, μετά από διεθνή διαγωνισμό που προκηρύχτηκε, το έργο «ΑΗΣ Αλιβερίου», το οποίο αφορούσε στη δημιουργία μονάδας παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος καθαρής ισχύος 416.95 MW, ανατέθηκε στην εταιρεία «ΜΕΤΚΑ Α.Ε.».

Η σχετική σύμβαση μεταξύ ΔΕΗ και της αναδόχου εταιρείας υπογράφτηκε 17.10.2007 και η προθεσμία παράδοσης του έργου και την έναρξη της εμπορικής λειτουργίας της μονάδας είχε οριστεί για τις 17.1.2010. Παρόλα αυτά, κατά τη διάρκεια των εργασιών, παρουσιάστηκαν απρόβλεπτες δυσκολίες και μέχρι τώρα η εν λόγω κατασκευή δεν έχει σχεδόν ξεκινήσει.

Την πλήρη αυτή ανατροπή του χρονοδιαγράμματος η ΔΕΗ Α.Ε. την αποδίδει στο γεγονός ότι λίγους μήνες μετά την ανάθεση του έργου, αλλά πριν την κατάρτιση της σχετικής σύμβασης, ανακαλύφθηκαν από την αρχαιολογική υπηρεσία μεγάλης έκτασης αρχαιολογικά ευρήματα με συνέπεια την έναρξη χρονοβόρων διαδικασιών από πλευράς των αρμόδιων υπηρεσιών του Υπουργείου Πολιτισμού.

Ωστόσο, προκαταρκτικές αρχαιολογικές έρευνες στον τόπο εγκατάστασης του έργου είχαν διεξαχθεί ήδη από τον Απρίλιο του 2005 και μάλιστα με χρηματοδότηση από τη ΔΕΗ Α.Ε, χωρίς να εντοπισθεί τέτοιας έκτασης ζήτημα.

«Η περίεργη σύμβαση»

Ένα ακόμη ζήτημα που προκαλεί ερωτηματικά και έχει καταγγελθεί στις δικαστικές Αρχές είναι η ρήτρα που προστέθηκε στην -υπό κατάρτιση τότε-σύμβαση, σύμφωνα με την οποία οποιεσδήποτε επιπλέον δαπάνες οφείλονται στην εύρεση αρχαιοτήτων (η οποία είχε ήδη προκύψει), θα βαρύνουν την ΔΕΗ.

Έτσι, η ΔΕΗ ανέλαβε τον κίνδυνο να ζημιωθεί από πράξεις και παραλείψεις τρίτου. Ο τρίτος στην περίπτωση αυτή ήταν το Ελληνικό Δημόσιο το οποίο ήταν αρμόδιο για την αρχαιολογική έρευνα που διεξήχθη και από την οποία δεν υπήρχαν ευρήματα.

Παράλληλα, εκτός από την εύρεση αρχαιοτήτων, μετά από καταγγελίες κατοίκων της περιοχής προέκυψαν και πολεοδομικής φύσης ζητήματα. Ύστερα μάλιστα από έλεγχο διαπιστώθηκε η ύπαρξη αυθαίρετων κατασκευών. Έτσι, η οικοδομική άδεια του έργου εκδόθηκε πρόσφατα, με μεγάλη χρονική καθυστέρηση.

Όπως φαίνεται εκ των υστέρων η πρόβλεψη του έργου από πλευράς ΔΕΗ, δεν ήταν σωστή και η επιχείρηση είναι πλέον αντιμέτωπη με το μείζον ζήτημα των οικονομικών διεκδικήσεων της αναδόχου εταιρείας.

Όπως καταγγέλλει μάλιστα η ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ, η επιχείρηση μέσω Ομάδας Εργασίας εμφανιζόταν επί μήνες να συζητά με την ανάδοχο εταιρεία με σκοπό την εξεύρεση λύσης και την επίτευξη διακανονισμού, προκειμένου να μειωθούν οι απαιτήσεις της δεύτερης.

Αξίζει πάντως, να σημειωθεί ότι το ύψος του χρηματικού ποσό που διεκδικεί η «ΜΕΤΚΑ Α.Ε.» και φέρεται να συνδέεται με την καθυστέρηση της εκτέλεσης του έργου, ανέρχεται σε δεκάδες εκατομμύρια ευρώ, χωρίς όμως να μπορεί να οριστεί ακριβώς.

Έπιασε δουλειά στον ανάδοχο!

Στο μεταξύ, ο διευθυντής της αρμόδιας υπηρεσίας της ΔΕΗ που έκανε τον διαγωνισμό και ανέθεσε το έργο, παρά τις ενδείξεις για τα προβλήματα που υπήρχαν, εν συνεχεία αποτέλεσε μέλος της Ομάδας Εργασίας που διαπραγματεύτηκε τις απαιτήσεις του εργολάβου και ενέκρινε του συμβατικού τιμήματος κατά 40 εκατ. ευρώ ενώ μόλις συνταξιοδοτήθηκε έπιασε δουλειά σε εταιρεία του Ομίλου Μυτιληναίου, όπου ανήκει και η εταιρεία ΜΕΤΚΑ Α.Ε!

Η υπόθεση μάλιστα, έχει πάρει διαστάσεις καθώς οι –πρώην- συνάδελφοι του με εξώδικο τους προς την διοίκηση της ΔΕΗ καταγγέλλουν τη δράση και το έργο του.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης