«Μαχαίρι» στις συντάξεις άνω των 1.000 ευρώ

Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 25 Σεπτεμβρίου 2015, 10:00


Στη ριζική αναμόρφωση του Ασφαλιστικού που θα περιλαμβάνει κλιμακωτές περικοπές (έως και 11% μεσοσταθμικά) στις συντάξεις άνω των 1.000 ευρώ και την επιβολή ανώτατου πλαφόν για το σύνολο των συνταξιοδοτικών παροχών, προσανατολίζεται η νέα κυβέρνηση.

Βάσει Μνημονίου η συνταξιοδοτική δαπάνη θα πρέπει να μειωθεί κατά 2,25 δις ευρώ μέσα στα επόμενα δύο χρόνιαΠρόκειται για ισοδύναμα μέτρα προκειμένου να μην εφαρμοστούν ορισμένοι σκληροί όροι του 3ου Μνημονίου για τις συντάξεις όπως είναι η κατάργηση του ΕΚΑΣ, η μείωση των συντάξεων του ΟΓΑ και η εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος. Βάσει Μνημονίου, η συνταξιοδοτική δαπάνη θα πρέπει να μειωθεί κατά 2,25 δις ευρώ μέσα στα επόμενα δύο χρόνια. Για το 2015 το «ψαλίδι» διαμορφώνεται στα 450 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Εργασίας που έχει στα χέρια της η Εθνική Αναλογιστική Αρχή, οι συνταξιούχοι με άθροισμα κύριας και επικουρικής σύνταξης άνω των 1.500 ευρώ δεν υπερβαίνουν τις 360.000 ευρώ (13,5% επί του συνόλου), ενώ αυτοί που λαμβάνουν από 1.000 έως 1.500 ευρώ είναι περίπου 552.000. Οι δύο αυτές κατηγορίες καλύπτουν σχεδόν το 60% της συνολικής μηνιαίας δαπάνης για τις συντάξεις (2,3 δισ. ευρώ).

Λαμβάνοντας υπ’ όψιν αυτά τα δεδομένα, σε συνδυασμό με τα ελάχιστα περιθώρια ελιγμών και την επιδίωξη της κυβέρνησης να μη θιγούν οι χαμηλοσυνταξιούχοι, οι προωθούμενες μειώσεις αφορούν αναπόφευκτα όσους συνταξιούχους λαμβάνουν συντάξεις (κύριες, επικουρικές και μερίσματα) από 1.000 ευρώ και πάνω.

Όσον αφορά στην επιβολή ανώτατου πλαφόν, πληροφορίες αναφέρουν πως το νέο όριο αναμένεται να τοποθετηθεί κοντά στα 2.000 ευρώ (από 2.350 στο ΙΚΑ, 2.774 στα ειδικά ταμεία και 3.360 ευρώ για όσους λαμβάνουν διπλές συντάξεις).

«Στόχος μας να προστατευτούν οι χαμηλοσυνταξιούχοι»

Ο ίδιος ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος ανέφερε σε χθεσινές δηλώσεις του πως οι συντάξεις έως 1.000 ευρώ θα προστατευτούν, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο να υπάρξουν περικοπές σε όσες υπερβαίνουν το συγκεκριμένο όριο. Ο κ. Κατρούγκαλος χαρακτήρισε «μικρές» τις συντάξεις κάτω από 1.000 ευρώ και μεσαίες τις συντάξεις από 1.000 έως 1.500 ευρώ.

Σημείωσε, μάλιστα, ότι αυτό που απασχολεί την κυβέρνηση δεν είναι μόνο οι συνταξιούχοι, αλλά και το αν θα πάρουν σύνταξη οι νυν εργαζόμενοι. «Να μην είναι η ασφαλιστική εισφορά απλώς ένας φόρος που πηγαίνει για να πληρωθούν οι συντάξεις των νυν συνταξιούχων και να μην υπάρχει ελπίδα να πάρουν σύνταξη οι νυν εργαζόμενοι» δήλωσε χαρακτηριστικά, προαναγγέλοντας ριζικές αλλαγές.

Όχημα για τις αλλαγές αυτές θα αποτελέσει το πόρισμα της επιτροπής των εμπειρογνωμόνων για το ασφαλιστικό, που αναμένεται να έχει στα χέρια του ο υπουργός Εργασίας εντός της πρώτης εβδομάδας του Οκτωβρίου

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 25 Σεπτεμβρίου 2015, 10:24