Η Θεσσαλία διανύει ένα τροπικό καλοκαίρι και η μεγάλη κλιματική αλλαγή κινητοποιεί τις υπηρεσίες που αναζητούν τρόπους προστασίας. Η Περιφέρεια θα εντάξει στο ΕΣΠΑ με 2,5 εκατομμύρια ευρώ αγορές 14 μηχανημάτων, κυρίως γεωτεχνικών έργων, που θα φυλάσσονται σε στρατιωτικές Μονάδες της Θεσσαλίας και θα μπορούν να επέμβουν άμεσα, για την αντιμετώπιση ή και πρόληψη φυσικών καταστροφών ή καταστάσεων έκτακτης ανάγκης καθώς και αποκατάσταση ζημιών. Τα μηχανήματα αποτελούνται από διαφορετικούς τύπους, με σκοπό την πλήρη κάλυψη απαιτήσεων αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών. Συγκεκριμένα, ανά τύπο μηχανήματος υφίστανται τα εξής βασικά, τεχνικά και λειτουργικά χαρακτηριστικά: – Εκσκαφέας Τάφρων: Αποτελεί το πλέον κατάλληλο μέσο για τον καθαρισμό ρεμάτων και τη δημιουργία τάφρων για τη διοχέτευση υδάτων.

– Ανατρεπόμενο Όχημα: Παρέχει τη δυνατότητα μεταφοράς αδρανών υλικών από και προς το σημείο εκτέλεσης του έργου καθώς και την απομάκρυνση φερτών υλικών μετά από πλημμύρες ή ερειπίων και λοιπών αδρανών υλικών, μετά από κάθε τύπου καταστροφή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ρυμουλκό Όχημα Μεταφοράς Μηχανημάτων: Αποτελεί το όχημα το οποίο μεταφέρει με ασφάλεια και ταχύτητα τα παραπάνω μηχανήματα έργου. Επιπλέον δύναται να χρησιμοποιηθεί για τη μεταφορά υλικών για παροχή βοήθειας σε πληγέντες (κοντέινερ για στέγαση, σκηνικό υλικό κ.τλ.).
Πολυμηχάνημα μικρού μεγέθους τύπου bobcat: Έχουν κατασκευαστεί για χρήση σε αστικό περιβάλλον, όπου λόγω του πολύ μικρού μεγέθους τους, επιτρέπουν την επέμβαση σε ιδιαίτερα δύσκολα σημεία, όπου ο διαθέσιμος χώρος εργασίας ή η πρόσβαση σε αυτόν είναι πολύ περιορισμένη.
Φορτωτής Γαιών: Χρησιμοποιείται για τη φόρτωση κάθε είδους υλικού σε κατάλληλα προς τούτο οχήματα για τη μεταφορά ή την απομάκρυνσή τους. Έχει δυνατότητες κατασκευής -συντήρησης αντιπυρικών ζωνών, καθαρισμού ρεμάτων και οδών και εκτέλεσης αποχιονισμών. Επιπρόσθετα, δύναται να συνδράμει σε εργασίες καθαρισμού και κατεδαφίσεων μετά από σεισμούς ή άλλη φυσική καταστροφή.

– Εκσκαφέας – Φορτωτής: Συνδυάζει τα χαρακτηριστικά των δύο προαναφερόμενων μηχανημάτων, με μικρότερες όμως δυνατότητες λόγω του μεγέθους του. Ο συνδυασμός εκσκαφέα και φορτωτή, η ευελιξία του και εκ του γεγονότος ότι είναι τροχοφόρος του επιτρέπει να ενεργεί αποτελεσματικά σε αστικό-ημιαστικό περιβάλλον.

Ισοπεδωτής Γαιών: Δύναται να χρησιμοποιηθεί για συντήρηση-αποκατάσταση αντιπυρικών ζωνών, καθαρισμό-συντήρηση αγροτικών δρόμων, κατασκευή υδατοφρακτών και αναχωμάτων, απομάκρυνση φερτών υλικών και αποχιονίσεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Φορτωτής Γαιών Αρθρωτός 2.5 m3: Χρησιμοποιείται για τη φόρτωση κάθε είδους υλικού σε κατάλληλα προς τούτο οχήματα για τη μεταφορά ή την απομάκρυνσή τους. Έχει δυνατότητες κατασκευής-συντήρησης αντιπυρικών ζωνών, καθαρισμού ρεμάτων και οδών και εκτέλεσης αποχιονίσεων.

– Εκσκαφέας-Φορτωτής (90hp): Συνδυάζει τα χαρακτηριστικά των δύο προαναφερόμενων μηχανημάτων, με μικρότερες όμως δυνατότητες λόγω του μεγέθους του. Ο συνδυασμός εκσκαφέα και φορτωτή, η ευελιξία του και εκ του γεγονότος ότι είναι τροχοφόρος του επιτρέπει να ενεργεί αποτελεσματικά σε αστικό-ημιαστικό περιβάλλον.

Τροχοφόρος Εκσκαφέας Τάφρων (με συμπληρωματική εξάρτηση σφύρας):Εκτελεί εργασίες εκσκαφής και φόρτωσης αδρανών υλικών για τη μεταφορά τους προς χρήση σε άλλη περιοχή. Δύναται να κατεδαφίσει κατεστραμμένα κτίρια. – Οδοστρωτήρας αρθρωτός δονητικός: Συντήρηση-αποκατάσταση αντιπυρικών ζωνών, καθαρισμός-συντήρηση αγροτικών δρόμων. Πηγή: Ε-thessalia

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης