Δεκαπενταύγουστος ή αλλιώς «το Πάσχα του καλοκαιριού». Μία από τις μεγαλύτερες γιορτές της χριστιανοσύνης εορτάζεται σήμερα σε όλη την ελληνική επικράτεια και σε κάθε χριστιανικό σημείο του πλανήτη. Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, σήμερα τελεί Θεία Λειτουργία στην Παναγία Σουμελά στην Τραπεζούντα, έξι χρόνια μετά το κλείσιμό της. Το τουρκικό κράτος έδωσε άδεια για τη λειτουργία της, μετά την ολοκλήρωση των έργων αναστήλωσης της μονής. Την ίδια ώρα, οι λίγοι πιστοί που έμειναν στην Αθήνα επέλεξαν να εορτάσουν την Κοίμηση της Θεοτόκου στην ενορία της περιοχής τους αφού έφυγαν χθες και οι τελευταίοι αδειούχοι για να ταξιδέψουν προς κάποιο τουριστικό προορισμό.

Εντυπωσιακή είναι η προσέγγιση του αγιογράφου και λογοτέχνη Φώτη Κόντογλου στο νόημα του Δεκαπενταύγουστου. Και αυτό διότι η Κοίμηση της Θεοτόκου δεν είναι πένθιμο γεγονός, επειδή η Παναγία «μετέστη προς την ζωήν». Η Παναγία εκοιμήθη. Κι όμως… «Σήμερα το αγέρι φυσά γλυκύτερα στα κουρασμένα πρόσωπά μας, τα δέντρα σαν να γενήκανε πιο χλωρά, το αυγουστιάτικο κύμα σαν να αρμενίζει δροσερό μέσα στο πέλαγο, και αφρίζει φουσκωμένο από χαρά μεγάλη, το κάθε τι πανηγυρίζει και αγάλλεται. Ω! Τι θάνατος λοιπόν είναι αυτός, που γέμισε την οικουμένη και τις καρδιές μας με τη χαρά της Αθανασίας», περιγράφει ο ίδιος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Με ύμνους και τιμές, με δόξα και χαρά, εορτάζει η Εκκλησία μας την ένδοξη Κοίμησή της, μια από τις μεγαλύτερες εορτές της Χριστιανοσύνης. Και οι πιστοί κατά μυριάδες προσκυνούν με βαθύτατη ευλάβεια τις άγιες εικόνες της, ζητούν τις πρεσβείες της, εναποθέτουν σε αυτήν τις ελπίδες τους, προσεύχονται, υμνούν και χαίρουν.

Στην Ελλάδα, ειδικότερα, οι Ορθόδοξοι Έλληνες αποτινάσσουν το ζοφώδες πέπλο της πανδημίας του κορονοϊού και τη θλίψη που προκάλεσαν οι πολυήμερες πυρκαγιές και γιορτάζουν τον Δεκαπενταύγουστο την Κοίμηση της Υπεραγίας Θεοτόκου, που εύστοχα πήρε την ονομασία «το Πάσχα του καλοκαιριού», με ιδιαίτερα εμφατικό τρόπο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε πολλά νησιά του ΑιγαίουΤήνος, Πάρος, Πάτμος– τα μεγάλα προσκυνήματα της Παναγίας, την Παναγία Σουμελά, σε πόλεις και χωριά ανά την επικράτεια, σε εκκλησίες αφιερωμένες στην Κοίμησή της, οι πιστοί προσέρχονταν στους ναούς για να υμνήσουν και να δοξολογήσουν.

Οι μάσκες, οι απαραίτητες αποστάσεις ασφαλείας και ο προκαθορισμένος αριθμός πιστών ανά ναό θα συνοδεύσουν και εφέτος τον εορτασμό.

Εξάλλου, στα μεγάλα προσκυνήματα της Θεομήτορος έχουν ληφθεί όλα τα ενδεδειγμένα μέτρα ώστε να μην παρατηρηθεί συγχρωτισμός ούτε έξω από τους ναούς, με τον κόσμο να αναμένει καρτερικά προκειμένου να προσκυνήσει.

Η μορφή της λατρεύεται από τον ευσεβή λαό μας, που νιώθει την Παναγία ως μητέρα όλων των ανθρώπων, ως μεσίτρια προς τον Μονογενή της Υιό και Λόγο του Θεού, ως συμπαραστάτισσα σε κάθε δύσκολη στιγμή της επίγειας ζωής.

Και όλοι αναπέμπουν προσευχή…

Εν τη Γεννήσει την παρθενίαν εφύλαξας, εν τη Κοιμήσει τον κόσμον ου κατέλιπες Θεοτόκε· μετέστης προς την ζωήν, μήτηρ υπάρχουσα της ζωής, και ταις πρεσβείαις ταις σαις λυτρουμένη, εκ θανάτου τας ψυχάς ημών.

Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος τελεί τη Θεία Λειτουργία στην Παναγία Σουμελά

Την Θεία Λειτουργία στην Παναγία Σουμελά της Τραπεζούντας τελεί ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος. Είναι η πρώτη φορά, έπειτα από έξι χρόνια αναγκαστικής σιγής, λόγω των εργασιών αναστήλωσης της μονής που η δέηση, «…εν τη κοιμήσει τον κόσμον ου κατέλειπες Θεοτόκε», θα αναπεμφθεί και πάλι από τα χείλη του προκαθήμενου της Ορθοδοξίας κ.κ. Βαρθολομαίου.

Κέρκυρα: «Στολίστηκαν» με εκατοντάδες κορδέλες οι επιτάφιοι της Παναγίας

Με εκατοντάδες άσπρες, μπλε, κόκκινες και ροζ κορδέλες στολίστηκαν και φέτος οι επιτάφιοι της Παναγιάς στην Κέρκυρα. Το έθιμο των κορδελοφορούμενων επιταφίων στο νησί χάνεται στα βάθη των αιώνων, ενώ η προετοιμασία του στολισμού του επιταφίου ξεκινά πολλές ημέρες πριν το Δεκαπενταύγουστο. Γυναίκες, αλλά και άνδρες των πολιτιστικών συλλόγων του νησιού «δένουν», κάθε χρόνο, για πολλά μερόνυχτα, τις κορδέλες στους επιταφίους της Παναγίας ώστε να είναι έτοιμοι για τις λιτανείες που θα διεξαχθούν την παραμονή της γιορτής, αλλά και ανήμερα της γιορτής για προσκύνημα.

Οι κορδέλες που συμβολίζουν την Τίμια Ζώνη που έδωσε η Παναγία στους Αποστόλους, θα μείνουν περίπου μία εβδομάδα πάνω στον Επιτάφιο της Παναγίας και θα μοιραστούν, μετά το πέρας των εννέα ημέρων σε όλους τους πιστούς, στον Μέγα Εσπερινό που θα διαβαστεί στις εκκλησιές. Σύμφωνα με την θρησκευτική παράδοση οι ευλογημένες κορδέλες της Παναγιάς φυλάσσονται στα εικονοστάσια των πιστών για να φέρουν ευημερία και υγεία στην οικογένεια.

Tο Ηράκλειο γιορτάζει την Κοίμηση της Θεοτόκου

Κάθε χρόνο ο εορτασμός της Κοίμησης της Θεοτόκου γιορτάζεται από χιλιάδες πιστούς σε όλη τη χώρα, οι οποίοι προστρέχουν στα μοναστήρια που είναι αφιερωμένα στην Παναγία, αλλά και στα πανηγύρια που οργανώνονται σε πολλές περιοχές της χώρας.

Αρκετοί πιστοί με ευλάβεια και προσοχή, έσπευσαν να ανάψουν ένα κερί ωστόσο σε πολλές περιπτώσεις δεν έλειψε και ο συνωστισμός. Ωστόσο οι εκκλησίες έλαβαν όλα τα μέτρα προκειμένου να αποφευχθεί ο συγχρωτισμός. Γι’΄αυτό τον λόγο, όπως και σε όλους τους ναούς της χώρας και στο Ηράκλειο, δεν αναμένεται να πραγματοποιηθεί καμία λιτανεία της εικόνας της Μεγαλόχαρης.

Πληροφορίες από ΑΠΕ, creta24.gr

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης