Με Αυτόφωρο απειλούνται οι ασυνεπείς εργοδότες

Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 6 Φεβρουαρίου 2013, 10:48
Με Αυτόφωρο απειλούνται οι ασυνεπείς εργοδότες
Στο Αυτόφωρο θα οδηγούνται οι ασυνεπείς εργοδότες που χρωστούν ασφαλιστικές εισφορές. Το ΙΚΑ με εγκύκλιό του παρέχει διευκρινίσεις για τον χρόνο τέλεσης του αυτόφωρου αδικήματος της εισφοροδιαφυγής και συγκεκριμένα προχωρεί στον καθορισμό των ηθικών αυτουργών των αδικημάτων της παρακράτησης των εργοδοτικών εισφορών και της υπεξαίρεσης των εργατικών εισφορών, για τους εργοδότες μη φυσικά πρόσωπα που δεν καταβάλλουν ασφαλιστικές εισφορές υπέρ του ΙΚΑ -ΕΤΑΜ.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο, θα ασκείται ποινική δίωξη για πλημμέλημα, εάν κάποιο νομικό πρόσωπο οφείλει ποσά άνω των 20.000 ευρώ, στην περίπτωση των εργοδοτικών εισφορών και άνω των 10.000 ευρώ, εάν πρόκειται για εργατικές εισφορές. Για να ασκηθεί η ανάλογη ποινική δίωξη, θα πρέπει να έχει περάσει ένας μήνας από τότε που οι ασφαλιστικές εισφορές έγιναν απαιτητές και δεν καταβλήθηκαν προς τον ασφαλιστικό φορέα.

Το αδίκημα χαρακτηρίζεται διαρκές, άρα το Αυτόφωρο μετατρέπεται σε συνεχές στις περιπτώσεις εκείνες που οι οφειλές υπερβαίνουν τα 150.000 ευρώ. Η παραγραφή του Αυτοφώρου επέρχεται όταν περάσουν πέντε χρόνια από την έκδοσή του.

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 6 Φεβρουαρίου 2013, 11:41