Σύγχυση επικράτησε το πρωί της Τρίτης σχετικά με τα προτεινόμενα μέτρα από την κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της επέλασης της παραλλαγής Όμικρον, αλλά και για την ιχνηλάτηση της μεταδοτικότητας της νέας μετάλλαξης. Επισημαίνεται ότι το πρωί της Τρίτης κυβερνητικοί παράγοντες και το Μαξίμου διοχέτευαν την πληροφορία πως θα επιβληθεί σε εμβολιασμένους και μη να υποβάλλονται σε rapid test 24 ωρών εάν επιθυμούν να διασκεδάσουν σε κλειστούς χώρους, Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά. Η δαπάνη για τα τεστ αυτά θα επιβάρυνε εξίσου εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους.

Λίγες ώρες αργότερα, και κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου, φαίνεται πως επικράτησαν νεότερες σκέψεις. Έτσι, ο πρωθυπουργός φέρεται από συνεργάτες του να προκρίνει χαλαρότερη αντιμετώπιση της κατάστασης τουλάχιστον για τα Χριστούγεννα, ενδεχομένως και για την Πρωτοχρονιά. Η κυβέρνηση προσανατολίστηκε στη δωρεάν χορήγηση δύο self test ανά πολίτη προκειμένου με αυτόν τον τρόπο να ιχνηλατηθεί ο πληθυσμός σχετικά με ενδεχόμενη μόλυνση από Covid-19. Η επιλογή αυτή καταδεικνύει πως το Μαξίμου αποφάσισε να μην αναλάβει το πολιτικό κόστος που θα συνεπαγόταν μια οριζόντια επιβολή υποχρεωτικών rapid tests σε όλο τον πληθυσμό με έξοδα των πολιτών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η χαλαρότερη, όμως, στάση της κυβέρνησης δεν σημαίνει πως είναι και η καλύτερη επιλογή για την αντιμετώπιση του τρέχοντος κύματος της πανδημίας, πόσω δε μάλλον για την ιχνηλάτηση της μετάλλαξης Όμικρον, η οποία είναι σαφώς μεταδοτικότερη από τη μέχρι σήμερα μετάλλαξη Δέλτα.

Τα νέα μέτρα καθώς και οι σχεδιασμοί της κυβέρνησης για το επόμενο 10ήμερο των εορτών αναμένεται να ανακοινωθούν τις επόμενες ώρες. Υπενθυμίζεται ότι η Ολλανδία προχώρησε σε καθολικό lockdown, ενώ στη Δανία έχουν ήδη εφαρμοστεί αυστηρότατα μέτρα και περιορισμοί όσον αφορά την εστίαση, τη διασκέδαση, τα δημόσια θεάματα και την τηλεκπαίδευση.

Σε κατάσταση κόκκινου συναγερμού βρίσκεται, εν τω μεταξύ, η Βρετανία, με το Λονδίνο να είναι έτοιμο να κηρύξει lockdown ακόμη και εντός του δεκαημέρου των εορτών. Μέτρα λαμβάνονται και στη Γερμανία, χωρίς ωστόσο να υιοθετείται από τη νέα κυβέρνηση η σκληρή προοπτική επιβολής lockdown.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η απόφαση για τη μη υποχρεωτικότητα των rapid tests

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε στο Υπουργικό Συμβούλιο ότι θα ανοίξει η πλατφόρμα ώστε να δοθούν τα δωρεάν για όλους τους πολίτες δύο self tests για τις γιορτές και ανακοίνωσε τον οδικό χάρτη των μέτρων. Μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι θα δοθεί ισχυρή σύσταση για selt tests για όσους επιλέξουν να βγουν και να διασκεδάσουν την παραμονή Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.

Τέλος, είπε ότι η υποχρεωτικότητα των rapid tests από όλους θα ήταν αδικία για τους εμβολιασμένους, ενώ θα υπήρχε πρόβλημα και με τη διαθεσιμότητα από τα φαρμακεία.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης