Καμία παρενέργεια δε σημειώθηκε από την επιβολή πλαφόν στις τιμές των καυσίμων.

Τα παραπάνω προκύπτουν από έρευνα του υπουργείου Περιφερειακής Ανάπτυξης, ως απάντηση σε ανακοίνωση της ΡΑΕ, η οποία εκτίμησε ότι «η επιβολή πλαφόν θα οδηγήσει όλα τα πρατήρια στις περιοχές που επιβλήθηκε πλαφόν να αυξήσουν τις τιμές τους και να πωλούν με την ανώτατη τιμή ακόμη και αν έχουν τη δυνατότητα να πωλούν φθηνότερα».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σημεώνεται ότι για πρώτη φορά επιβλήθηκε, ύστερα από διεξοδική ανάλυση στοιχείων χονδρικής-λιανικής τιμής και μεταφορικού κόστους, ανώτατη τιμή τόσο στο στάδιο της λιανικής όσο και της χονδρικής τιμής και, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Τιμών του υπουργείου, το 95% των πρατηρίων που προσάρμοσαν τις τιμές τους στο πλαφόν είχε έως την ημέρα που επιβλήθηκε το πλαφόν υψηλότερες τιμές.

Από την επιβολή του πλαφόν το υπουργείο εκτιμά ότι έχει προκύψει όφελος για τον τελικό καταναλωτή στις 13 περιοχές, καθώς οι μέσες τιμές έχουν μειωθεί από 1 έως 6 λεπτά.

Ο γενικός γραμματέας Εμπορίου, Στ. Κομνηνός, τόνισε ότι αν και περιοχές όπως τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου πρακτικά «επιδοτούνται» από την Πολιτεία με χαμηλότερο ΦΠΑ (16%) προκειμένου να ευνοούνται με χαμηλότερα επίπεδα τιμών οι κάτοικοί τους, ωστόσο, προκύπτει ότι η επιδότηση αυτή πηγαίνει στην τσέπη εταιριών εμπορίας και πρατηριούχων και όχι στον τελικό καταναλωτή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης