Δεν θα χρειάζεται πλέον η έγκριση της Βουλής για τις απολύσεις στο Δημόσιο, καθώς αυτές από τώρα και στο εξής θα γίνονται με «συνοπτικές» διαδικασίες με βάση την τροπολογία που κατέθεσαν σήμερα οι αρμόδιοι υπουργοί Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας και Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκος Μητσοτάκης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η συγκεκριμένη τροπολογία του χεδίου Νόμου προβλέπει καταργήσεις θέσεων με απλά Προεδρικά Διατάγματα τα οποία ωστόσο θα ελέγχονται από το Συμβούλιο της Επικρατείας, όσον αφορά τη συνταγματικότητά τους.

Η απόφαση αυτή, παρέχει μία «ευελιξία» στην κυβέρνηση ώστε να μην απαιτούνται πλέον οι χρονοβόρες διαδικασίες έγκρισης από τη Βουλή, προκειμένου να απολυθούν εργαζόμενοι του Δημοσίου τομέα.

Ειδικότερα, με Π.Δ. θα καταρτίζονται οι οργανισμοί των υπουργείων, δημόσιων υπηρεσιών, αποκεντρωμένων διοικήσεων, ενιαίοι οργανισμοί για κατηγορίες νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου κλπ., ενώ θα είναι δυνατή η αντικατάσταση ή η τροποποίησή τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στην ίδια τροπολογία προβλέπεται επίσης η κατάργηση ή αλλαγή μέσω Προεδρικών Διαταγμάτων κάθε ισχύουσας διάταξης νόμου ή κανονιστικής πράξης, που αφορά την οργάνωση και λειτουργία των προαναφερόμενων φορέων.

Η κατάρτιση

Με την τροποποίηση ουσιαστικά θεσμοθετείται η έκδοση Προεδρικού Διατάγματος ως μέσου που θα ορίζει την οργάνωση και λειτουργία δομών και φορέων του στενού δημόσιου τομέα και των ΝΠΔΔ.
Όσον αφορά την κατάρτιση των οργανισμών, θα γίνεται με γνώμονα τις εκθέσεις αξιολόγησης των οργανικών μονάδων τους. Σε όσα θα προβλέπουν οι Οργανισμοί θα συμπεριλαμβάνεται η σύσταση νέων θέσεων προσωπικού, καθώς και η παύαη, υφιστάμενων θέσεων που πλεονάζουν, ανά κατηγορία ή κλάδο, ή ακόμα και η μεταφορά θέσεων προσωπικού σε άλλους κλάδους.

Στόχοι

Στην αιτιολογική έκθεση τονίζεται πως βασικός στόχος της τροπολογίας είναι η ορθολογική και αποτελεσματική αναδιοργάνωση των δημοσίων πολιτικών υπηρεσιών, ώστε να παρέχουν τις καλύτερες δυνατές υπηρεσίες στους πολίτες.

Στην έκθεση τονίζεται πάντως ότι «προηγουμένως θα έχει ελεγχθεί διοικητικά και πρακτικά ως προς την εφαρμοσιμότητά του, καθώς θα έχει προκύψει με βάση υλικοτεχνικές μελέτες, σύμφωνα με τις μεθόδους της σύγχρονης διοικητικής επιστήμης».

Τέλος τονίζεται ότι «η επιλογή του νομικού εργαλείου του Προεδρικού Διατάγματος για τη θέση σε ισχύ των νέων οργανισμών υπαγορεύεται από την ανάγκη της ευελιξίας και της ύπαρξης διακριτικής ευχέρειας της διοίκησης ως προς την οργάνωσή της αλλά και από τη δικαιοκρατική εγγύηση προηγούμενου ελέγχου των Προεδρικών Διαταγμάτων από το Συμβούλιο της Επικρατείας».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης