Ιδιαίτερη ανησυχία και προβληματισμό προκαλεί στην ηγεσία της ΕΛΑΣ το νέο «χτύπημα» που έγινε χθες το βράδυ έξω από την Κτηματική Εταιρία Δημοσίου.

Πυροτεχνουργοί της Ασφάλειας και κλιμάκιο των εγκληματολογικών ερευνών που βρίσκονται στο σημείο, εντόπισαν υπολείμματα πλακέτας, κάτι που τους οδηγεί στο συμπέρασμα ότι η πυροδότηση του ισχυρότατου μηχανισμού έγινε με τηλεχειριστήριο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις αξιωματικών, οι δράστες είχαν οπτική επαφή του «στόχου» και συγκεκριμένα πυροδότησαν τον εκρηκτικό μηχανισμό από την λεωφόρο Αλεξάνδρας, απ’ όπου εκτιμάται ότι και διέφυγαν στη συνέχεια.

Όλα τα βίντεο που κατέγραφαν τα συστήματα ασφαλείας των καταστημάτων που βρίσκονται στην λεωφόρο Αλεξάνδρας, αλλά και στους γύρω δρόμους, βρίσκονται στα εγκληματολογικά εργαστήρια της Ασφάλειας και εξετάζονται καρέ-καρέ προκειμένου να εντοπιστεί οποιοδήποτε στοιχείο μπορεί να τους οδηγήσει στους δράστες.

Υπάρχει και ένα δεύτερο σενάριο για τον τρόπο πυροδότησης του μηχανισμού, μέσω δηλαδή κινητού τηλεφώνου, σενάριο όμως που μετά την ανεύρεση υπολειμμάτων πλακέτας θεωρείται λιγότερο πιθανό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Κινητό τηλέφωνο είχε χρησιμοποιηθεί για την πυροδότηση του μηχανισμού στα γραφεία των γερμανικών εταιρειών «Siemens» και «Bayer», στις 24 Ιουνίου 2008. Την ευθύνη γι’ αυτό το χτύπημα είχε αναλάβει η οργάνωση «Λαϊκή Θέληση».

Πάντως, έμπειροι αξιωματικοί εκτιμούν ότι από θαύμα δεν θρηνήσαμε θύματα, αφού η επίθεση έγινε σε κεντρικότατο σημείο της Αθήνας και μάλιστα σε ώρα αιχμής.

Η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία επιμένει ότι του “χτυπήματος” δεν προηγήθηκε σχετικό τηλεφώνημα.

Το ιστορικό

Έκρηξη συγκλόνισε την περιοχή της Λ. Αλεξάνδρας περίπου στις 21:35 το βράδυ της Πέμπτης. Το περιστατικό συνέβη στη διασταύρωση των οδών Κόνιαρη και Λ. Αλεξάνδρας, έξω από την Κτηματική Εταιρία Δημοσίου και απέναντι από το δικαστικό μέγαρο του Αρείου Πάγου.

Η έκρηξη οφείλεται σε εκρηκτικό μηχανισμό μεγάλης ισχύος, αναφέρουν αστυνομικές πηγές.

Πρόκειται για αυτοσχέδιο εκρηκτικό μηχανισμό, ο οποίος είχε τοποθετηθεί δύο μέτρα από την είσοδο της Κτηματικής Εταιρίας Δημοσίου, όπως ανακοινώθηκε επισήμως από την Αστυνομία.

Τα εκρηκτικά ήταν τοποθετημένα σε σακούλα στο κάγκελο του πεζοδρομίου.

Σε κοντινή απόσταση βρισκόταν ένας φύλακας ιδιωτικής εταιρείας φύλαξης, ο οποίος δήλωσε ότι δεν είδε κάποιες ύποπτες κινήσεις πριν την έκρηξη.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι η έκρηξη ήταν τόσο ισχυρή, που οι αστυνομικοί στο κτίριο της ΓΑΔΑ νόμισαν ότι επρόκειτο για σεισμό και προκάλεσε διαρροή στους αγωγούς φυσικού αερίου και νερού.

Ακούστε τι δήλωσε στη zougla.gr κάτοικος της περιοχής.

Από την περιοχή αποχώρησαν το πρωί οι άνδρες της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας και το κλιμάκιο του Τμήματος Εξουδετέρωσης Εκρηκτικών Μηχανισμών, ενώ ο χώρος φυλάσσεται από την υποδιεύθυνση Μέτρων Τάξης.

Η σημειολογία του στόχου

Το σημείο της έκρηξης απέχει 150 μέτρα από το κτίριο της ΓΑΔΑ και βρίσκεται ακριβώς απέναντι από το Εφετείο και τον Άρειο Πάγο. Υπενθυμίζεται, επίσης, ότι η Κτηματική Εταιρεία Δημοσίου, όπου εξερράγη η βόμβα, έχει εμπλακεί στις ανταλλαγές ακινήτων με την Μονή Βατοπεδίου.

Αξιοσημείωτο είναι ότι, λίγες ώρες πριν την βομβιστική επίθεση, είχε ανακοινωθεί ο διορισμός του νέου προέδρου της ΚΕΔ, κ. Κ. Φωτόπουλου, στη θέση του Κ. Γράτσιου, ο οποίος προήδρευε την εποχή του σκανδάλου με τις ανταλλαγές ακινήτων.

Σημειολογικά, τα δεδομένα αυτά καθιστούν το σημείο της έκρηξης ιδανικό για μία οργάνωση αντάρτικου πόλης, όπως αυτές που δρουν στην ελληνική επικράτεια, αφού συμβολικά θέτουν στο στόχαστρο της “ένοπλης κριτικής” τους τρεις διαφορετικούς στόχους: Αστυνομία, Δικαιοσύνη και σκάνδαλο Βατοπεδίου!

Διεθνή ΜΜΕ

Tον γύρο του κόσμου κάνει είδη η είδηση της έκρηξης βόμβας στο κέντρο της Αθήνας.

Το πρακτορείο ειδήσεων ΑP τονίζει πως “βόμβα προκάλεσε ζημιές σε κρατικό κτίριο”. Το ίδιο πρακτορείο τονίζει πως δεν υπάρχει καμία ανάληψη ευθύνης, αλλά τονίζει οτι υποψίες υπάρχουν για ακροαριστερές οργανώσεις που τις τελευταίες εβδομάδες έχουν κάνει βομβιστικές και ένοπλες επιθέσεις.

Η ισραηλινή εφημερίδα Jerusalem Post έχει τίτλο “Αστυνομία: Έκρηξη στο κέντρο της Αθήνας, δεν υπάρχουν τραυματίες”. Η ίδια εφημερίδα γράφει πως η έκρηξη σημειώθηκε κοντα στα κεντρικά γραφεία της Ελληνικής Αστυνομίας.

Η εφημερίδα “Irish Times” έχει τίτλο “βόμβα εξερράγη έξω απο την αστυνομική βάση” και συνεχίζει την είδηση τονίζοντας οτι η έκρηξη προκάλεσε πολλές υλικές ζημιές στο δημόσιο κτρίο και στα γειτονικά καταστήματα αλλά γράφει πως δεν υπάρχουν τραυματίες.

Το πρακτορείο Reuters, αναφερόμενο στην είδηση της επίθεσης, υπενθυμίζει ότι την προηγούμενη εβδομάδα η οργάνωση “Επαναστατικός Αγώνας” είχε αναλάβει την ευθύνη 2 επιθέσεων εναντίον της Citibank.

(Πρώτη Καταχώρηση: 19 Μαρτίου 2009, 21:43)

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης