Με την παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας ο εφετινός εορτασμός των Ελευθερίων της Χαλάστρας

Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 13 Οκτωβρίου 2016, 08:11
Με την παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας ο εφετινός εορτασμός των Ελευθερίων της Χαλάστρας
Τον εορτασμό των Ελευθερίων της Χαλάστρας και της ευρύτερης περιοχής του Δήμου Δέλτα θα τιμήσει εφέτος με την παρουσία του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, έπειτα από πρόσκληση του δημάρχου Ευθ. Φωτόπουλου. Παράλληλα, με ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου ο κ. Παυλόπουλος θα ανακηρυχθεί επίτιμος δημότης Δήμου Δέλτα.

«Είναι ιδιαίτερη τιμή για εμάς να υποδεχτούμε τον πρώτο πολίτη της χώρας και μάλιστα την ημέρα των Ελευθερίων της Χαλάστρας και της ευρύτερης περιοχής. Τιμούμε όσους, γνωστούς ή λιγότερο γνωστούς, στις 22.10.1912 υποδέχθηκαν τους Έλληνες στρατιώτες μετά από 500 χρόνια σκλαβιάς στους Οθωμανούς, με τη φλόγα της ελευθερίας και της Ελλάδας να καίει μέσα τους σαν να μην πέρασε μια μέρα. Τιμή για την προσπάθεια που κάνουμε να φωτίσουμε και να αναδείξουμε την τοπική μας ιστορία, τα γεγονότα της Χαλάστρας και της Σίνδου, που συνετέλεσαν καθοριστικά στην απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης και αποτελούν τον κρίσιμο συνδετικό κρίκο της μάχης των Γιαννιτσών, στις 19.10.1912, με την παράδοση της Θεσσαλονίκης στον ελληνικό στρατό, στις 26.10.1912. Ο τόπος αυτός γέννησε πατριώτες, οι οποίοι χωρίς κανένα αντάλλαγμα έδωσαν ό,τι είχαν και δεν είχαν για την Ελλάδα μας» δήλωσε ο  κ. Φωτόπουλος.

Το Σάββατο 22 Οκτωβρίου, στις 10.30, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα παραστεί στη δοξολογία και την επιμνημόσυνη δέηση που θα τελεστεί στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Χαλάστρας, χοροστατούντος του μητροπολίτη Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμονος με την παρουσία του μητροπολίτη Νεαπόλεως - Σταυρουπόλεως κ. Βαρνάβα.

Στη συνέχεια, στις 11.15, ο κ. Παυλόπουλος θα τελέσει τα αποκαλυπτήρια αναθηματικής στήλης στην ανατολική είσοδο της Δημοτικής Κοινότητας Χαλάστρας (παραπλεύρως γηπέδου Καμπανιακού) προς τιμή των κατοίκων που στις 22-23 Οκτωβρίου 1912 έφτιαξαν γέφυρες για να περάσει ο ελληνικός στρατός τον πλημμυρισμένο Αξιό ποταμό και να εισέλθει πρώτος ως απελευθερωτής στη Θεσσαλονίκη. Θα ακολουθήσει η εκφώνηση του πανηγυρικού της ημέρας από τον καθηγητή - πρώην δήμαρχο Χαλάστρας Γρ. Χαντέ, καθώς και παρέλαση μαθητικών τμημάτων των σχολείων, Τμημάτων Πολιτιστικών Συλλόγων της Χαλάστρας καθώς και του 1ου Συστήματος Προσκόπων.

Τέλος, στις 12.30, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα μεταβεί στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Δέλτα (Συνεδριακό Κέντρο Σίνδου), όπου θα εγκαινιάσει τις εκθέσεις «Η Ευζωνική Στολή» - συλλογή Α. και Λ. Χαΐτογλου και «Η ιστορία των Βαλκανικών Πολέμων 1912-13 / Η απελευθέρωση της Μακεδονίας» του Πολεμικού Μουσείου Θεσσαλονίκης, ενώ στη συνέχεια θα ανακηρυχθεί επίτιμος δημότης του Δήμου Δέλτα, σε ειδική πανηγυρική συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου.

Στην έκθεση «Η Ευζωνική Στολή» (συλλογή Α. και Λ. Χαΐτογλου) οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να δουν έγχρωμες αναπαραστάσεις της ευζωνικής στολής, συμβόλου της ελληνικής λεβεντιάς, γενναιότητας και αντίστασης, φτιαγμένες από τον ζωγράφο και ενδυματολόγο Γιάννη Μυλωνά, οι οποίες ξεδιπλώνουν την ιστορία της «εθνικής μας φορεσιάς» από το 1821, οπότε καθιερώθηκε ως η επίσημη εθνική ενδυμασία όλων των οπλαρχηγών και αγωνιστών της Επανάστασης, μέχρι σήμερα. Η έκθεση περιλαμβάνει ζωγραφικές εικόνες που απεικονίζουν την εξέλιξη της φουστανέλας καθώς και τις διαφορετικές παραλλαγές της ευζωνικής στολής.

Η έκθεση «Βαλκανικοί Πόλεμοι 1912-13 - Η απελευθέρωση της Μακεδονίας» με την υπογραφή του Πολεμικού Μουσείου Θεσσαλονίκης μέσα από κείμενα και φωτογραφίες υπενθυμίζει το κλίμα της εποχής των Βαλκανικών πολέμων, αναδεικνύοντας αξίες και ιδανικά όπως η φιλοπατρία, ο αγώνας για την ελευθερία και ο ηρωισμός. Η έκθεση δίνει την ευκαιρία στους επισκέπτες να πληροφορηθούν για τη μεγάλη συμβολή των κατοίκων της Χαλάστρας, οι οποίοι τη νύχτα της 22ας Οκτωβρίου 1912 κατασκεύασαν γέφυρες για να περάσει τον πλημμυρισμένο Αξιό ποταμό ο ελληνικός στρατός και να εισέλθει πρώτος ως απελευθερωτής στη Θεσσαλονίκη, στις 26 Οκτωβρίου 1912. Επιπλέον, τους παρέχει τη δυνατότητα να ενημερωθούν για τον ρόλο της Σίνδου και της ευρύτερης περιοχής, όπου εγκαταστάθηκε το γενικό στρατηγείο του τότε αρχιστρατήγου διαδόχου Κωνσταντίνου (στο κτήριο του παλαιού σιδηροδρομικού σταθμού Σίνδου) και έφτασε η είδηση της αποδοχής των όρων και παράδοσης της Θεσσαλονίκης από τον Ταχσίν Πασά στους Έλληνες.

Οι δύο εκθέσεις θα παραμείνουν στο Συνεδριακό Κέντρο Σίνδου έως τις 27 Οκτωβρίου και η είσοδος είναι ελεύθερη.

ΠΗΓΗ: seleo.gr

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 13 Οκτωβρίου 2016, 08:40