Αθήνα – Λαμία, όπως λέμε Αθήνα – Θεσσαλονίκη, ίσως και λίγο παραπέρα!
Αφού περισσότερο από έξι ώρες και συνάμα καλή τύχη χρειάζεται κάποιος οδηγός, για να μετακινηθεί από την Αθήνα μέχρι τη Λαμία!

Από την Παρασκευή, τα τρακτέρ των αγροτών έχουν αποκλείσει σε δύο σημεία την Εθνική Οδό Αθηνών-Λαμίας και σε ένα σημείο, στην παλιά εθνική οδό, έχουν κόψει και τους παρακαμπτήριους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Από την Παρασκευή το μεσημέρι οι οδηγοί είναι αναγκασμένοι να ακολουθούν τον μοναδικό δρόμο που έχει απομείνει από τη Λαμία στην Άμφισσα και από κει στην Αράχοβα, τη Λιβαδειά, τη Θήβα για να επανέλθουν και πάλι στην εθνική οδό στο 85ο χιλιόμετρο της Εθνικής Οδού Αθηνών-Λαμίας κοντά στη διασταύρωση της Θήβας.

Πιο συγκεκριμένα, η ταλαιπωρία των οδηγών που κατευθύνονται από την Αθήνα προς τη Λαμία ξεκινά από το 85ο χλμ της εθνικής οδού. Εκεί η αστυνομία εκτρέπει την κυκλοφορία προς τη Θήβα, για να αποφύγουν οι οδηγοί το μπλόκο των αγροτών που έχει στηθεί στο Κάστρο, στο 110ο χλμ της εθνικής οδού.

Οι οδηγοί είναι υποχρεωμένοι να συνεχίσουν προς τη Λιβαδειά, από κει προς την Αράχοβα και την Άμφισσα και στη συνέχεια κατευθύνονται προς τη Λαμία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το σύνολο των οχημάτων συνεχίζει κάτω από δύσκολες καιρικές συνθήκες το 51ο χλμ του δρόμου Λαμίας-Άμφισσας και την περιοχή του Μπράλλου.

Όταν οι οδηγοί περάσουν όλα τα δύσκολα σημεία, φτάνουν στο 200ο χλμ που είναι η διασταύρωση της Εθνικής Οδού Αθηνών-Λαμίας με τον δρόμο Λαμίας – Άμφισσας.

 Ωστόσο, η ταλαιπωρία δεν σταματά εκεί.

Σύμφωνα με τις οδηγίες της αστυνομίας, πρέπει να παρακάμψει κάποιος την εθνική οδό και μέσα από επαρχιακούς δρόμους θα κατευθυνθεί στη Λαμία.

Ειδικότερα, στον κόμβο των Θερμοπυλών γίνεται εκτροπή της κυκλοφορίας από την αστυνομία, για να ακολουθήσει τον επαρχιακό δρόμο προς Δαμάστα και Ηράκλεια, από κει στην παλιά εθνική οδό με κατεύθυνση προς τη Λαμία. Διέρχονται μέσα από την πόλη της Λαμίας, για να κατευθυνθούν και πάλι στην εθνική οδό από Λαμία προς Θεσσαλονίκη λίγο πριν από τη Στυλίδα.

Ακριβώς το αντίθετο είναι το δρομολόγιο για τον οδηγό που κατευθύνεται από Λαμία προς Αθήνα.

Τα τρακτέρ των αγροτών έχουν αποκλείσει τρία κομβικά σημεία, με αποτέλεσμα να αποκλείονται όλες οι ενδιάμεσες παρακάμψεις.

Στον δρόμο Αθηνών-Λαμίας έχουν συγκροτηθεί δύο μπλόκα με τα τρακτέρ των αγροτών.

Το πρώτον στο 110 χλμ της εθνικής οδού Αθηνών-Λαμίαςν κοντά στο Κάστρο της Βοιωτίαςν και το δεύτερο στο 210 χλμ στην Αλαμάνα.

Παράλληλα, αγρότες από τη Φθιώτιδα με τρακτέρ έχουν αποκλείσει ένα κομβικό σημείο στην παλιά εθνική οδό Λαμίας- Λιβαδειάς στα όρια της Φθιώτιδας με τη Βοιωτία κοντά στο χωριό Ελάτεια, με αποτέλεσμα να μην μπορεί επί της ουσίας να χρησιμοποιηθεί η παλιά εθνική οδός Λαμίας-Αθηνών.

Εν τω μεταξύ, οι αγρότες κάνουν περιοδεία στα χωριά της Φθιώτιδας, για να ενισχύσουν τις δυνάμεις τους και εκτιμούν ότι μέχρι την Τετάρτη θα μπορέσουν να μεταφέρουν και νέες δυνάμεις, ιδιαίτερα στο μπλόκο της Αλαμάνας.

«Όλα αυτά που ακούμε περί διαλόγου εκτός από πρόχειρα είναι και επικίνδυνα», υπογραμμίζει με έμφαση το μέλος της συντονιστικής επιτροπής των αγροτών στην Αλαμάνα, Δημήτρης Μακαρές, και συμπληρώνει «μας λένε να συμμετέχουμε σε έναν διάλογο και να πάμε 2-3 από κάθε περιοχή ή από κάθε ομάδα παραγωγών. Δεν είναι σοβαρά πράγματα αυτά. Μόνο για να συνεδριάσουν αυτές οι επιτροπές θέλουν το Ολυμπιακό στάδιο».

Παράλληλα, οι αγρότες που βρίσκονται στα μπλόκα αμφισβητούν τα οικονομικά δεδομένα που δίδονται στη δημοσιότητα το τελευταίο 24ωρο.

«Ακούμε και εμείς αυτά τα δισεκατομμύρια που δήθεν μοιράστηκαν και ψαχνόμαστε μεταξύ μας για το αν πραγματικά είμαστε αγρότες», υπογραμμίζει ο Δημήτρης Δημογιάννης, πρόεδρος του Παμφθιωτικού του Αγροτικού Συλλόγου, και συμπληρώνει «εμείς ξέρουμε ότι μας κυνηγούν τράπεζες, δεν μπορούμε να πληρώσουμε τα γραμμάτια, δεν μπορούμε να πληρώσουμε τα ενοίκια στα χωράφια, γιατί δεν έχουμε πάρει την ενίσχυση. Ξέρουμε ότι δεν μπορούμε να αρχίσουμε καλλιέργεια, γιατί μας χρωστούν ακόμα αυτά που δικαιούμαστε και που θα έπρεπε να έχουμε εισπράξει…»

Σε όλο αυτόν τον αναβρασμό, οι αγρότες δέχθηκαν και επισκέψεις από πολιτικά πρόσωπα, τα οποία όμως δεν έτυχαν της υποδοχής που μάλλον περίμεναν.

Με ιδιαίτερα επιθετικό τόνο, λοιπόν, αντιμετώπισαν οι αγρότες την παρουσία του Σωτήρη Χατζηγάκη στο μπλόκο τους στην Αλαμάνα. Δεκάδες ήταν τα ερωτήματα προς την πλευρά του πρώην υπουργού που αφορούσαν στην περσινή περίοδο, ενώ απέρριψαν τις αναφορές του πρώην υπουργού για πακέτο μέτρων που έφτασαν στους αγρότες.

«Τι να συζητάμε με τον κ. Χατζηγάκη. Πέρυσι τον είχαμε καλέσει, φέτος μας ήρθε. Ήρθε δηλαδή με ένα χρόνο καθυστέρηση» σχολίασε ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Βόρειας Φθιώτιδας, Βάιος Γκανής».

Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης βρέθηκε στο μπλόκο του Κάστρου της Βοιωτίας για αρκετή ώρα, είχε συζήτηση με τους αγρότες, ιδιαίτερα στα θέματα του κόστους παραγωγής και της ψαλίδας μεταξύ του αγρότη παραγωγού και του καταναλωτή. Μάλιστα, ο κ. Χρυσοχοΐδης, απευθυνόμενος στους αγρότες, υπογράμμισε τη βούληση και την απόφαση του ΠΑ.ΣΟ.Κ. να πάρει μέτρα και να κάνει ανατροπές, όπως είπε χαρακτηριστικά, προς όφελος και των αγορών αλλά και των καταναλωτών.

Ο βουλευτής του ΠΑ.ΣΟ.Κ. στη Φθιώτιδα Νίκος Τσώνης που βρέθηκε στα μπλόκο των αγροτών είχε πολύωρη συζήτηση με τους αγρότες τονίζοντας κυρίως την οικονομική κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα μας ενώ παράλληλα κάλεσε τους αγρότες να μην διαρρήξουν την κοινωνική συμμαχία με τις υπόλοιπες κοινωνικές ομάδες, τονίζοντας ότι ο αποκλεισμός των δρόμων δημιουργεί προβλήματα και προκαλεί κοινωνική αναστάτωση και αγανάκτηση.

Διαβάστε ακόμη:

Παραμένουν τα τρακτέρ στα μπλόκα

Τρακτέρ και στα Γρεβενά

Ανοίγουν το μπλόκο ενόψει του ματς

Ταξιδιωτική σύσταση της Βουλγαρίας για τα αγροτικά μπλόκα

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης