Για έναν και πλέον μήνα (σ.σ.: 36 ημέρες) παραμένουν έγκλειστοι στις φυλακές υψίστης ασφαλείας της Αδριανούπολης οι δύο στρατιωτικοί Άγγελος Μητρετώδης και Δημήτρης Κούκλατζης.

Νωρίτερα, οι γονείς των στρατιωτικών θα πραγματοποιήσουν συνάντηση στο ελληνικό προξενείο, προκειμένου να ενημερωθούν για όλες τις εξελίξειςΜ. Παρασκευή σήμερα και οι δύο στρατιωτικοί που κρατούνται από την 1η Μαρτίου στις φυλακές αναμένεται να συναντηθούν με τους γονείς τους για πέμπτη φορά, μετά τη σύλληψή τους στις Καστανιές του Έβρου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το επισκεπτήριο έχει οριστεί για τις 13.00 τo μεσημέρι. Οι στρατιωτικοί και οι γονείς τους δεν αποκλείεται να συναντηθούν και κατ’ ιδίαν, χωρίς να τους χωρίζει τζάμι. Αξίζει να σημειωθεί πως βάσει της σχετικής νομοθεσίας κάτι τέτοιο μπορεί να συμβεί μία φορά ανά μήνα. Προς το παρόν, αυτό δεν έχει γίνει.

Νωρίτερα, οι γονείς των στρατιωτικών θα πραγματοποιήσουν συνάντηση στο ελληνικό προξενείο, προκειμένου να ενημερωθούν για όλες τις εξελίξεις.

Συμβολικές δράσεις από τον Στρατό

Την ίδια ώρα, το Γενικό Επιτελείο Στρατού έχει υιοθετήσει το σύνθημα «Είστε μαζί μας» για τους δύο στρατιωτικούς, αναλαμβάνοντας μια σειρά συμβολικών δράσεων. Το σύνθημα θα υπάρχει παντού, ιδιαίτερα αυτές τις ημέρες, ενώ θα δημιουργηθεί και σποτ.

Τι αλλάζει στο τουρκικό δόγμα επί της συνοριακής γραμμής

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τις τελευταίες δύο εβδομάδες άρχισαν να πληθαίνουν οι ενδείξεις πως κάτι έχει αλλάξει σφαιρικά στο δόγμα που επικρατούσε στην Τουρκία όσον αφορά στις διαδικασίες φύλαξης των συνόρων της στον Έβρο.

Σύμφωνα με έγγραφο εσωτερικής αλληλογραφίας που διακινήθηκε στις μονάδες στην ανατολική Θράκη, την ευθύνη πλέον για τη φύλαξη και κυρίως για τις διαδικασίες που πρέπει να ακολουθηθούν μετά τη σύλληψη στρατιωτικών άλλης χώρας αναλαμβάνει το Σώμα της Στρατοχωροφυλακής.

Αυτό σημαίνει πως οι τοπικοί διοικητές των στρατιωτικών μονάδων του τουρκικού στρατού δεν θα έχουν πλέον κανένα δικαίωμα παρέμβασης ή επέμβασης ώστε αυτά τα προβλήματα, τα διασυνοριακά, να επιλύονται μεταξύ των διοικητών μονάδων από τις δύο πλευρές των συνόρων.

Σημειώνεται πως αυτή είναι η πρακτική μέχρι σήμερα.

Ως επιχείρημα για την αλλαγή αυτού του δόγματος η τουρκική πλευρά χρησιμοποιεί τον κίνδυνο από τις προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές αλλά και τη δραστηριότητα των διακινητών. Το νέο αυτό πλαίσιο επιβαρύνει την κατάσταση, δεδομένου ότι η Στρατοχωροφυλακή είναι ανεξάρτητο Σώμα, απόλυτα πιστό στο σύστημα Ερντογάν, και ως εκ της σύνθεσής του διατηρεί άμεσες σχέσεις με τις δικαστικές αρχές και το βαθύ κράτος.

Τηλεφωνική επικοινωνία Κουβέλη με τους γονείς των στρατιωτικών

Στο μεταξύ, τηλεφωνική επικοινωνία με τους γονείς των δύο κρατούμενων Ελλήνων στρατιωτικών είχε ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας Φώτης Κουβέλης.

Ο κ. Κουβέλης επανέλαβε στους γονείς τη διαβεβαίωση της κυβέρνησης ότι θα εξαντλήσει όλα τα περιθώρια για την αποφυλάκιση και ταχύτερη επιστροφή των δύο στρατιωτικών στην Ελλάδα.

Παράλληλα, τους ζήτησε να μεταφέρουν τις προσωπικές του ευχές στους δύο κρατουμένους εν όψει του Πάσχα.

Διαβάστε επίσης:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης