Μεγαλόπολη: «Το φαινόμενο της κατολίσθησης έχει σταματήσει»

Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 17 Σεπτεμβρίου 2013, 17:03
Μεγαλόπολη: «Το φαινόμενο της κατολίσθησης έχει σταματήσει»
Κανονικά πραγματοποιείται η τροφοδοσία των δύο λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ στη Μεγαλόπολη, ανακοίνωσε η επιχείρηση με αφορμή την κατολίσθηση που σημειώθηκε το πρωί του Σαββάτου στο Νότιο Τμήμα του Ορυχείου Χωρεμίου του Λιγνιτικού Κέντρου της περιοχής.

Έπειτα από σύσκεψη για το θέμα που πραγματοποιήθηκε σήμερα υπό τον υπουργό ΠΕΚΑ Γιάννη Μανιάτη και με τη συμμετοχή του υφυπουργού ΠΕΚΑ Ασημάκη Παπαγεωργίου, η ΔΕΗ ανακοίνωσε ότι:

- Στελέχη της Επιχείρησης με τη συνδρομή του καθηγητή Εδαφοτεχνικής του ΕΜΠ Μιχ. Καββαδά, από την πρώτη στιγμή εμφάνισης των πρώτων ρωγματώσεων, στις 12.9.13, βρέθηκε στον χώρο και ξεκίνησε την καταγραφή εδαφοτεχνικών μετρήσεων και την παρακολούθηση της εξέλιξης του φαινομένου.

- Στις 13.9.13 από την αξιολόγηση των μετρήσεων διαπιστώθηκε η ταχύτατη εξέλιξη του γεωλογικού φαινομένου, γεγονός που επέβαλε την άμεση λήψη όλων των απαραίτητων μέτρων για την ασφάλεια του προσωπικού και των εγκαταστάσεων.

Συγκεκριμένα, εκκενώθηκε το πεδίο του Ορυχείου από τους εργαζόμενους και τον βοηθητικό εξοπλισμό, ενώ ταυτόχρονα καταβλήθηκαν προσπάθειες μετακίνησης των πέντε εκσκαφέων εκμετάλλευσης εκτός της ζώνης κατολίσθησης, που στέφθηκαν από επιτυχία για τους τρεις από αυτούς, ενώ η μετακίνηση των άλλων δύο σε ασφαλείς χώρους θα πραγματοποιηθεί στο προσεχές διάστημα.

- Με βάση τις μετρήσεις που καταγράφονται στο τελευταίο διάστημα διαπιστώνεται ότι, το φαινόμενο της κατολίσθησης έχει σταματήσει, γεγονός που επιτρέπει την ασφαλή έναρξη των εργασιών αποκατάστασης.

- Το φαινόμενο παρακολουθείται και τα μέτρα λαμβάνονται με τις οδηγίες εξειδικευμένων στελεχών της Επιχείρησης, καθώς και του καθηγητή ΕΜΠ Μιχάλη Καββαδά.

- Η τροφοδοσία των δύο λιγνιτικών μονάδων ηλεκτροπαραγωγής της ΔΕΗ δεν έχει επηρεασθεί και διασφαλίζεται από τα υπόλοιπα πεδία των Ορυχείων του Λιγνιτικού Κέντρου Μεγαλόπολης, τα οποία ουδόλως επηρεάσθηκαν από την κατολίσθηση.

Εξάλλου, σε ό,τι αφορά τον παρακείμενο οικισμό Τριποτάμου, ο οποίος τελεί υπό απαλλοτρίωση, σε σχετική έκθεση του καθηγητή Καββαδά αναφέρεται ότι: «… Λόγω της μεγάλης απόστασης, δεν υπάρχει κανένα θέμα ασφάλειας του οικισμού λόγω των επισυμβεισών κατολισθήσεων τις τελευταίες ημέρες».

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 17 Σεπτεμβρίου 2013, 17:03