Στο σκοτάδι βρίσκονται μέχρι αυτή την ώρα, οι έρευνες των διωκτικών αρχών για τον εντοπισμό των δραστών που σκόρπισαν το θάνατο έξω από τα γραφεία της Χρυσής Αυγής στο Νέο Ηράκλειο.

Από τα πυρά τους έπεσαν νεκροί ο Γιώργος Φουντούλης και ο Μανώλης Καπελώνης ενώ ο 29χρονος Αλέξανδρος Γέροντας νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση στο νοσοκομείο Γεώργιος Γεννηματάς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το χτύπημα φάνηκε να αιφνιδίασε τις αρχές αλλά ήταν βέβαιο ότι θα συμβεί. Η Χρυσή Αυγή ήταν στόχος. Με την δολοφονία του Παύλου Φύσσα ουσιαστικά άνοιξε ένας νέος κύκλος αίματος και παραλογισμού. Οι «ειδικοί» αναλυτές που κάνουν λόγο για προβοκάτσια, υπονόμευση της δημοκρατίας και άλλα τέτοια… παραμύθια, μάλλον δεν μπορούν ή δεν θέλουν να καταλάβουν ότι η οικονομική κρίση γεννά δράση και αντίδραση. Δεν μπορούν να καταλάβουν ή δεν θέλουν, ότι οι εκτιμήσεις αυτές, που γίνονται πάντα κατόπιν εορτής, απέχουν από την πραγματικότητα. Ότι έχουμε να κάνουμε με αντάρτικο πόλεων. Και η πραγματικότητα ίσως φανεί όταν θα υπάρχει ανάληψη ευθύνης. Και τότε, οι «εμπειρογνώμονες», θα ακολουθήσουν τη γνωστή τακτική της… κωλοτούμπας. Μια ιδανική κοινωνία απέχει παρασάγγας από μια πτωχευμένη κοινωνία που ζει μέσα στον πανικό της αβεβαιότητας.

Αναζητούν το προφίλ των δραστών

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στις μαρτυρικές καταθέσεις των ανθρώπων που βρέθηκαν πρόσωπο με πρόσωπο με τους δύο δράστες της δολοφονικής επίθεσης αλλά και στο video του κλειστού κυκλώματος παρακολούθησης των γραφείων της Χρυσής Αυγής που έχει καταγράψει καρέ-καρέ τη σκηνή της επίθεσης, έχει επικεντρωθεί η προσοχή των ανδρών της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας σε μια προσπάθεια να καταλήξουν στο προφίλ των εκτελεστών.

Οι πρώτες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για ανθρώπους που είχαν μελετήσει με «χειρουργική ακρίβεια» την κάθε τους κίνηση. Το χτύπημα έγινε στις 18.50 της περασμένης Παρασκευής και όπως λένε αξιωματικοί που συμμετέχουν στις έρευνες, η επιλογή της χρονικής στιγμής δεν ήταν τυχαία. Οι δράστες επέλεξαν να εφαρμόσουν το σχέδιο τους τη συγκεκριμένη στιγμή, διότι εκείνη την ώρα πραγματοποιείται η αλλαγή της βάρδιας των ανδρών της ομάδας ΔΙ.ΑΣ.. Δηλαδή, όταν σχεδόν όλοι οι μοτοσικλετιστές βρίσκονταν στο κτήριο της αστυνομίας στη Λεωφόρο Μεσογείων για να παραδώσουν τις μοτοσυκλέτες στους συναδέλφους τους, οι δύο εκτελεστές χτύπησαν, ελαχιστοποιώντας τις πιθανότητες να βρεθούν μπροστά σε άνδρες της ομάδας ΔΙ.ΑΣ..

Τι δείχνει το video της δολοφονίας

Η επίθεση έξω από τα γραφεία της Χρυσής Αυγής ήταν αστραπιαία. Στο video που εξετάζεται στα εγκληματολογικά εργαστήρια της ασφάλειας οι δράστες εμφανίζονται μόλις 10 δευτερόλεπτα. Πλησιάζουν τα μέλη της Χρυσής Αυγής και ο ένας από αυτούς αρχίζει να πυροβολεί. Οι πρώτες σφαίρες βρίσκουν τον 29χρονο Αλέξανδρο Γέροντα ο οποίος σωριάζεται αιμόφυρτος. Αμέσως μετά το όπλο στρέφεται κατά του Γιώργου Φουντούλη και Μανώλη Καπελώνη. Ο δράστης τους πλησιάζει και πυροβολεί και πάλι εναντίον τους σχεδόν εξ επαφής.

Πυροβολεί ένα ακόμη μέλος της Χρυσής Αυγής, αλλά οι σφαίρες δεν βρίσκουν στόχο. Ο νεαρός καταφέρνει να μπει μέσα στα γραφεία και σώζεται κυριολεκτικά την ύστατη στιγμή.

Όπως δήλωσε στο στο zougla.gr ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής Γ. Γερμενής «αυτός που έριξε στα δύο παιδιά εξ επαφής είναι γύρω στο 1,70 μ.. Ο συνοδηγός του είναι λίγο πιο ψηλός, γύρω στο 1,75 μ.. Και οι δύο φορούσαν φούτερ, τζιν, κράνη και full face. Έβγαλαν τα πιστόλια και κατευθύνθηκαν στην πόρτα του γραφείου. Ήθελαν να σκοτώσουν. Πρώτα τους πυροβόλησαν και μετά τους έριξαν στο κεφάλι». 

Μάλιστα παρών στο περιστατικό ήταν και ο πατέρας του Βουλευτή καθώς εκείνη τη στιγμή ήταν στα γραφεία και τον περίμενε. «Ο πατέρας μου βρισκόταν στα γραφεία και με περίμενε. Όταν άρχισαν να πέφτουν οι πυροβολισμοί έπεσε στο έδαφος. Αμέσως μετά κατευθύνθηκε προς τη μεριά του ενός θύματος και του είπε “Γιώργο μην ανησυχείς θα γίνεις καλά”. Πιστεύω ότι ο στόχος ήμουν εγώ. Τα συγκεκριμένα γραφεία ανήκουν στην περιφέρειά μου και κάθε Παρασκευή πάω εκεί. Χθες παρέδωσα το όπλο μου και το ήξεραν», τονίζει ο Γιώργος Γερμενής.

Καταθέσεις μαρτύρων

Ιδιαίτερη σημασία δίνουν οι αστυνομικοί στην κατάθεση του μέλους της Χρυσής Αυγής που σώθηκε σαν από θαύμα από τα πυρά του εκτελεστή. Είναι ο άνθρωπος που βρέθηκε σε απόσταση αναπνοής από τους δύο δράστες και ο μοναδικός που ίσως μπόρεσε να συγκρατήσει κάποια από τα χαρακτηριστικά τους. Σύμφωνα με πληροφορίες ακόμα δεν είναι σε θέση αν καταθέσει καθώς προσπαθεί να συνέλθει από το σοκ.

Υπάρχει μια ακόμα μαρτυρία ενός ιδιοκτήτη καταστήματος της περιοχής ο οποίος βρέθηκε μπροστά στους δράστες την ώρα που επέβαιναν στην μοτοσυκλέτα και ήταν έτοιμοι να εξαφανιστούν από το σημείο του εγκλήματος. Έχει ήδη καταθέσει στην Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής και μάλιστα ο ένας από αυτούς φέρεται να του είπε: «Φύγε από εδώ π….η γιατί θα σε φάω».

Και τρίτη μοτοσυκλέτα στο μικροσκόπιο των αρχών

Ερωτηματικό παραμένει τι συνέβη με τη μοτοσικλέτα μεγάλου κυβισμού που χρησιμοποίησαν οι δράστες. Οι αστυνομικοί εξετάζουν εξονυχιστικά τη μηχανή που βρέθηκε χθες στο ρέμα της Χελιδονούς στην Κάτω Κηφισιά. Ακόμα δεν έχει ανακοινωθεί εάν είναι αυτή που χρησιμοποιήθηκε. Το γεγονός όμως ότι το σημείο που εντοπίστηκε βρίσκεται σε ερημική τοποθεσία αλλά και το ότι βρέθηκε μέσα στο νερό, κάνει τους αστυνομικούς να πιστεύουν ότι πρόκειται για το μέσο διαφυγής τους.

 Διαβάστε επίσης Στον απόηχο του χτυπήματος, Πρώτη καταχώρηση: Κυριακή, 3 Νοεμβρίου 2013, 00:03

Τα πρώτα λεπτά μετά την επίθεση στο Ν. Ηράκλειο, Πρώτη καταχώρηση: Κυριακή, 3 Νοεμβρίου 2013, 09:11

Aυτή είναι η μοτοσυκλέτα που βρέθηκε στην Κηφισιά, Πρώτη καταχώρηση: Σάββατο, 2 Νοεμβρίου 2013, 16:55

Καθαρό το όπλο της επίθεσης, Πρώτη καταχώρηση: Σάββατο, 2 Νοεμβρίου 2013, 07:50

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης