Πύρινη λαίλαπα στη Μάνη, όπου από χθες δύο φωτιές κατακαίνε ό,τι βρουν στο πέρασμά τους. Οι κύριες εστίες βρίσκονται στα χωριά Κότρωνας και Παρασυρός. Στην πρώτη επιχειρούν 11 οχήματα με 26 πυροσβέστες και 15 άτομα του πεζοπόρου τμήματος, ενώ στη δεύτερη στο έργο της κατάσβεσης συμμετέχουν 33 οχήματα με 66 πυροσβέστες και 19 άτομα του πεζοπόρου τμήματος. Από αέρος συνδράμουν δύο ελικόπτερα και δύο αεροσκάφη.

Πύρινη λαίλαπα στη Μάνη, όπου από χθες δύο φωτιές κατακαίνε ό,τι βρουν στο πέρασμά τους. Οι κύριες εστίες βρίσκονται στα χωριά Κότρωνας και ΠαρασυρόςΕστίες φωτιάς καίνε και σε Χρυσοπηγή και Σκουτάρι. Η φωτιά προήλθε από αναζωπύρωση πυρκαγιάς που είχε ξεσπάσει το πρωί του Σαββάτου στον Πύρριχο Λακωνίας και είχε χαρακτηριστεί ως «ακίνδυνη», καθώς έκαιγε χαμηλή βλάστηση και σε πετρώδες έδαφος. Ωστόσο, η φωτιά πέρασε στην περιοχή Χιμάρα και το μεσημέρι της Κυριακής αναζωπυρώθηκε και κινήθηκε στον Κότρωνα, όπου έκαψε το εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία. Αντίθετα πολλά σπίτια «γλύτωσαν», καθώς είναι πετρόχτιστα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Νωρίτερα χθες έγινε γνωστό πως το Λιμενικό με καΐκια και άλλα πλωτά μέσα προχώρησε στην απομάκρυνση κατοίκων του χωριού Κότρωνας. Ωστόσο, επίσημη εντολή δεν έχει δοθεί. Σύμφωνα με πληροφορίες, ορισμένα σκάφη ιδιωτών έχουν ήδη φύγει από την περιοχή, απομακρύνοντας κατοίκους και παραθεριστές.

Σύμφωνα με πληροφορίες του FLY, κάηκε το αυτοκίνητο του δημάρχου Ανατολικής Μάνης Πέτρου Ανδρεάκου, ενώ επιχειρούσε να προσεγγίσει τον Κότρωνα. Ο ίδιος με τη βοήθεια των πυροσβεστών εγκατέλειψε έγκαιρα το όχημά του, το οποίο τυλίχτηκε στις φλόγες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στην περιοχή πνέουν άνεμοι 5 μποφόρ τουλάχιστον.

«Το πύρινο μέτωπο στον Κότρωνα Λακωνίας είναι πολύ μεγάλο και ήδη η φωτιά βρίσκεται κοντά στις αυλές σπιτιών, με αποτέλεσμα οι κάτοικοι να είναι ανάστατοι» δήλωσε χθες στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η αντιπεριφερειάρχης Λακωνίας Αδαμαντία Τζανετέα.

«Η κατάσταση είναι κάπως καλύτερη σήμερα στην περιοχή του Κότρωνα και στο Σκουτάρι, όπου μέχρι σήμερα τα ξημερώματα ήταν σε πλήρη εξέλιξη δύο πύρινα μέτωπα» τόνισε σε σημερινές της δηλώσεις η κα Τζανετέα.

Παράλληλα, ανέφερε πως «υπάρχουν πυροσβεστικές δυνάμεις που δίνουν μάχη για να θέσουν υπό έλεγχο τις φωτιές», προσθέτοντας πως «ελπίζουμε να μην υπάρξουν αναζωπυρώσεις λόγω των ανέμων που πνέουν στην περιοχή».

Όσον αφορά στις ζημιές που έχουν προκαλέσει οι φωτιές, είπε πως «είναι ακόμα νωρίς για να έχουμε μία ξεκάθαρη εικόνα» και συμπλήρωσε: «Αυτό που γνωρίζουμε μέχρι τώρα είναι ότι έχουν καεί δύο σπίτια στον Κότρωνα και στο Σκουτάρι, ενώ στον Κότρωνα η φωτιά πέρασε μέσα από τις αυλές των σπιτιών».

Επίσης, η αντιπεριφερειάρχης είπε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ότι υπάρχει μεγάλη καταστροφή στις ελαιοκαλλιέργειες και ότι λόγω των πυρκαγιών έφυγαν από τις περιοχές που απειλούνταν πολλοί παραθεριστές και επισκέπτες.

Η πυρκαγιά στην ανατολική Μάνη ήταν τόσο μεγάλη, που φαινόταν από τα Κύθηρα.

Φωτιά στο Άνω Σούλι Μαραθώνα

Στις 03.30 τα ξημερώματα ξέσπασε νέο πύρινο μέτωπο στην περιοχή Άνω Σούλι του Μαραθώνα, σε δασική έκταση. Στο σημείο επιχείρησαν 20 πυροσβέστες με 10 οχήματα και μία ομάδα πεζοπόρου τμήματος. Η πυρκαγιά τέθηκε υπό μερικό έλεγχο το πρωί.

Πυρκαγιά στη Φθιώτιδα

Φωτιά καίει και στη δυτική Φθιώτιδα, στα χωριά Ροβολίαρι και Τσούκα. Η πυρκαγιά έχει οριοθετηθεί και στο σημείο επιχειρούν έξι οχήματα με 12 πυροσβέστες και δύο ομάδες πεζοπόρο.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης