Zougla Newsroom 

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται για τέταρτη ημέρα η πυρκαγιά στον Έβρο η οποία καίει το παρθένο δάσος της Δαδιάς. Μέχρι στιγμής έχουν γίνει στάχτη χιλιάδες στρέμματα ενώ οι πυροσβεστικές δυνάμεις δεν έχουν καταφέρει να οριοθετήσουν τα πύρινα μέτωπα. Στην περιοχή βρίσκονται ισχυρότατες δυνάμεις πυρόσβεσης οι οποίες και ενισχύονται συνεχώς. Στη μάχη της κατάσβεσης έχουν ριχτεί 320 πυροσβέστες, 68 οχήματα, 13 πεζοπόρες ομάδες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε ότι αφορά  τα εναέρια μέσα, επιχειρούν 2 αεροπλάνα PZL καθώς και 2 ελικόπτερα Σινούκ. Έως τώρα, έχουν διατεθεί 8 προωθητές γαιών, ένας φορτωτής, 4 υδροφόρες, 32 άτομα της ομαδας «Δευκαλίωνα» αλλά και 80 άτομα που υποστηρίζουν τις εργασίες των μηχανημάτων.

Οι καιρικές συνθήκες είναι ιδιαίτερα σημαντικός αλλά και αστάθμητος παράγοντας στην εξέλιξη του καταστροφικού φαινομένου. Σύμφωνα με τις προβλέψεις της ΕΜΥ από το απόγευμα αναμένεται αύξηση της έντασης του ανέμου στα 4 μποφόρ και αλλαγή της κατεύθυνσης του ανέμου από ανατολικό σε νότιο, χαρακτηριστικά που κανείς δεν μπορεί να προκαταβάλει αν και πως θα επηρεάσουν τη συμπεριφορά της πυρκαγιάς.

Εν τω μεταξύ όλα τα στελέχη της Μονάδας Διαχείρισης των Προστατευόμενων Περιοχών (ΜΔΠΠ) Έβρου και Δαδιάς του Οργανισμού Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α) είναι επιτόπου και συνεπικουρούν στην κατάσβεση της πυρκαγιάς. Δίνουν πληροφορίες στις ομάδες πυρόσβεσης για το οδικό δίκτυο της περιοχής και την κατάσταση της βλάστησης σε κάθε σημείο του Πάρκου, ενώ στα κτήρια της Μονάδας γίνονται οι συναντήσεις του συντονιστικού οργάνου κατάσβεσης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Ο.ΦΥ.ΠΕ.ΚΑ. η ΜΔΠΠ συμμετέχει με τον τοπικό υλοτομικό συνεταιρισμό στη διάνοιξη αντιπυρικής γραμμής μπροστά από το παρατηρητήριο αρπακτικών για την ανάσχεση της πυρκαγιάς προς το παρατηρητήριο και κατ΄επέκταση προς τις εγκαταστάσεις της ΜΔΠΠ και το χωριό της Δαδιάς. Επιπλέον, έγινε μίσθωση μηχανήματος γκρέιντερ για τον άμεσο καθαρισμό της αντιπυρικής γραμμής.

Να σημειωθεί πως οι Ένοπλες Δυνάμεις συνδράμουν με προσωπικό και μέσα στις προσπαθείς κατάσβεσης των πυρκαγιών στη Δαδιά Έβρου και τα Βατερά Λέσβου.

 

Την υφιστάμενη κατάσταση, όπως αυτή έχει διαμορφωθεί παρουσίασαν οι επικεφαλής του Πυροσβεστικού Σώματος και της Δασικής Υπηρεσίας στον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστο Στυλιανίδη, που επισκέφθηκε σήμερα την περιοχή, επικεφαλής κυβερνητικού κλιμακίου.

 

Στο κέντρο ενημέρωσης της μονάδας διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Δαδιάς συζητήθηκαν οι προτάσεις για τον καλύτερο συντονισμό αντιμετώπισης της πυρκαγιάς και ακολούθησε επιχειρησιακή σύσκεψη στο κινητό επιχειρησιακό κέντρο «Όλυμπος».

 

«Η Ελλάδα όλη έχει στραμμένο το βλέμμα της στη Δαδιά και πρέπει το χρέος μας να το φέρουμε εις πέρας» τόνισε, σε δηλώσεις του μετά το πέρας της σύσκεψης, ο κ. Στυλιανίδης και πρόσθεσε πως θα γίνει ό,τι είναι δυνατόν «για να σωθεί το εθνικό μας πάρκο, το μεγάλο σύμβολο σε ό,τι αφορά το φυσικό μας περιβάλλον, για το οποίο ενδιαφέρεται και όλη η Ευρώπη».

 

Όπως είπε ο κ. Στυλιανίδης, παρθήκαν αποφάσεις και το επόμενο βήμα είναι η επίσκεψη του κυβερνητικού κλιμακίου στο νοτιοδυτικό μέτωπο «για να δούμε επί τόπου πώς θα μπουν μηχανήματα εκεί για να μπορέσουμε να αναπτύξουμε νέες αντιπυρικές ζώνες και οι πυροσβέστες με τις δικές τους εγκαταστάσεις να γίνουν πιο αποτελεσματικοί».

 

«Αυτός είναι ο στόχος. Όλη μέρα επί του πεδίου για να αυξήσουμε ακόμη περισσότερο την αποτελεσματικότητά μας», υπογράμμισε ο υπουργός και ευχαρίστησε όλους όσοι συμβάλλουν στην αντιμετώπιση της κατάστασης.

 

Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Αμυράς, ο οποίος μετέχει στο κυβερνητικό κλιμάκιο, δήλωσε μετά το πέρας της σύσκεψης: «Το δασικό οικοσύστημα της Δαδιάς είναι ένα θησαυροφυλάκιο βιοποικιλότητας για τη χώρα και βεβαίως για ολόκληρη την Ευρώπη γι’ αυτό έχουμε κινητοποιήσει κάθε διαθέσιμη δύναμη, ώστε να σταματήσουμε τη φωτιά και να μην επεκταθεί περαιτέρω στον πυρήνα του εθνικού πάρκου».

Σημειώνεται πως το κυβερνητικό κλιμάκιο αποτελείται εκτός του κ. Αμυρά, από τον γενικό γραμματέα Πολιτικής προστασίας Βασίλη Παπαγεωργίου και επιτελικά στελέχη των δύο υπουργείων και του Πυροσβεστικού Σώματος.

Στο Κέντρο Ενημέρωσης της Μονάδας Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου εκτός από το κυβερνητικό κλιμάκιο βρέθηκε και κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ καθώς και ο Μητροπολίτης Διδυμοτείχου, Ορεστιάδας, Σουφλίου κ. Δαμασκηνός η παρουσία του οποίου στην περιοχή είναι καθημερινή.

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ έκανε λόγο για μία οικολογική καταστροφή τα αποτελέσματα της οποίας τα ζούμε κι εμείς αλλά θα τα ζήσουν και οι επόμενες γενιές. «Δυστυχώς δεν σεβόμεθα το περιβάλλον και εισπράττουμε αυτή την απαξίωση προς το περιβάλλον μας και τον οίκο του Θεού…. Προσευχόμεθα ο Θεός να βοηθήσει όλους τους αρμόδιους στην αντιμετώπιση αυτής της μεγάλης καταστροφής πού μαίνεται. Ήδη εκκενώθηκε το μοναστήρι της Δαδιάς που κι εκεί υπάρχει μία μεγάλη αναζωπύρωση και το χωριό εδώ και αυτό έχει τα δικά του τα προβλήματα. Να ευχηθούμε ο Θεός να δώσει μία σύντομη λύση. … Θέλω να πω στους ανθρώπους μας να έχουμε θάρρος και υπομονή και ελπίδα».

Μάχη με τις φλόγες για δεύτερη ημέρα στη Λέσβο

Η ίδια κατάσταση και στη Λέσβο όπου η πυρκαγιά εκεί μαίνεται για δεύτερη ημέρα. Λίγο μετά τις 13.30 με Απόφαση Δημάρχου και μετά από εισήγηση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, εκκενώθηκε  ο οικισμός της Βρίσας.

Ωστόσο με απόφαση του Δημάρχου Δυτικής Λέσβου Ταξιάρχη Βέρου και μετά από εισήγηση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας εκκενώθηκε και ο οικισμός του Σταυρού.

 

 

Νωρίς σήμερα το πρωί, το μέτωπο σε αυτήν την περιοχή είχε τεθεί υπό έλεγχο όμως οι άνεμοι ιδιαίτερα εξαιτίας του μικροκλίματος που δημιουργήθηκε εκεί από τη φωτιά είχαν σαν αποτέλεσμα την αναζωπύρωση της. Η φωτιά στράφηκε προς τον οικισμό του Σταυρού και η μάχη δίνεται κυρίως στο τμήμα βόρεια από τον οικισμό προκειμένου να αποτραπεί η είσοδος της φωτιάς στο μεγάλο δάσος στις νότιες πλαγιές του όρους Όλυμπος.

Μήνυμα μέσω του 112 στάλθηκε στους κατοίκους του χωριού Σταυρός Λέσβου ώστε να εκκενώσουν την περιοχή και να κατευθυνθούν προς Βατερά, λόγω δασικής πυρκαγιάς που είναι σε εξέλιξη.

Συγκεκριμένα το μήνυμα αναφέρει: «Αν βρίσκεστε στον Σταυρό Λέσβου εκκενώστε τώρα προς Βατερά. 

Από εναέρια μέσα, επιχειρούν 2 Καναντέρ και 2 PZL ενώ έως τώρα έχουν διατεθεί 4 πυροσβεστικά οχήματα, 2 υδροφόρες, 3 λεωφορεία, ένα ασθενοφόρο, ένα φορειοφόρο όχημα, ένα γερανοφόρο όχημα Oshkosh, ένα όχημα Hummer, 2 προωθητές γαιών, ένα βυτιοφόρο πετρελαίου, 2 βυτιοφόρα καυσίμου JP-8 (αεροπορικό καύσιμο, 44 άτομα του «Σχεδίου Ξενοκράτης» καθώς και 30 άτομα  που υποστηρίζουν τις εργασίες των μηχανημάτων.

Το πρωί έφτασαν επίσης στη Λέσβο από την Αττική ενισχύσεις με 20 πυροσβέστες και πέντε οχήματα.

Μαίνεται το πύρινο μέτωπο και στη Μεσσηνία

Σε εξέλιξη βρίσκεται και η πυρκαγιά που ξέσπασε το Σάββατο στην περιοχή Ακριτοχώρι, του δήμου Πύλου – Νέστορος, στην Μεσσηνία, χωρίς ωστόσο να απειλεί μέχρι στιγμής κάποιον οικισμό.Μάλιστα χθες, υπήρξε εισήγηση από την Υπηρεσία για προληπτική απομάκρυνση των κατοίκων από τον οικισμό της Χρυσοκελαριάς, ωστόσο οι τοπικές Αρχές δεν το έκριναν σκόπιμο και τελικώς δεν πραγματοποιήθηκε.

 

Στην περιοχή επιχειρούν ενισχυμένες δυνάμεις και ειδικότερα 115 πυροσβέστες με 10 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 20 οχήματα.

Σύμφωνα με την πυροσβεστική, ρίψεις νερού πραγματοποιούν το πρωί της Κυριακής τέσσερα πυροσβεστικά αεροπλάνα (2 CL215 και δύο Air Tractors) και δυο ελικόπτερα (ένα Erickson κι ένα Mi8).

Όσον αφορά τις επίγειες δυνάμεις, επιχειρούσαν καθόλη τη διάρκεια της νύχτας και εξακολουθούν να επιχειρούν ώστε να κρατήσουν την φωτιά μακριά από κατοικημένες περιοχές και να την θέσουν υπό έλεγχο.

Το έργο των επίγειων πυροσβεστικών δυνάμεων συνδράμουν υδροφόρα οχήματα της Αυτοδιοίκησης.Να σημειωθεί ότι ήδη το ανακριτικό Τμήμα της Πυροσβεστικής Καλαμάτας, καθώς και το Κλιμάκιο της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού(Δ.Α.Ε.Ε.) διερευνούν τα αίτια εκδήλωσης των πυρκαγιών.

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης