Το πολυφωνικό καραβάνι, «το μεγάλο ταξίδι των φωνών», περιοδεύει από την 1η Αυγούστου στην Ήπειρο, στα χωριά της ελληνοαλβανικής μεθορίου, εντός και εκτός συνόρων, ενώ στο διάβα του ενώνει όλους τους φυσικούς και κοινωνικούς χώρους του παραδοσιακού πολυφωνικού τραγουδιού.

Από το πρωί μέχρι το βράδυ, το καραβάνι ταξιδεύει από τόπο σε τόπο και προβάλλει τον λαϊκό πολιτισμό του πολυφωνικού τραγουδιού, στις γειτονιές και τις πλατείες κάθε χωριού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το καραβάνι βρέθηκε χθες το μεσημέρι στο γραφικό και ιστορικό χωριό Γιρομέρι Φιλιατών.

«Το καραβάνι ξεκίνησε το 1998, έκλεισε 17 χρόνια ζωής και ταξιδιού, και είναι ο μακροβιότερος θεσμός της ζώσας παράδοσης στην παραμεθόρια Ελλάδα» ανέφερε ο Αλέξανδρος Λαμπρίδης, καλλιτεχνικός διευθυντής του Διεθνούς Φεστιβάλ Πολυφωνικού Τραγουδιού μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Παράλληλα, επεσήμανε πως «είναι ο μοναδικός ελληνικός πολιτιστικός θεσμός, που διοργανώνει εκδηλώσεις σε τέσσερις χώρες, την Ελλάδα, την Αλβανία, την Ιταλία και τη Βουλγαρία».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το καραβάνι ταξιδεύει και ως διαπεριφερειακός θεσμός, καθώς πραγματοποιεί εκδηλώσεις στη Θεσσαλία, στη δυτική και ανατολική Μακεδονία και στην Κέρκυρα.

Ο κ. Λαμπρίδης χαρακτηρίζει το πολυφωνικό καραβάνι ως «ένα πολύτροπο ταξίδι», γιατί πέραν από τις συναυλίες και τα πολυφωνικά γλέντια συμπεριλαμβάνει δράσεις όπως σεμινάρια, επιτόπιες καταγραφές, συλλογή στοιχείων παράδοσης, επιτόπια έρευνα, περιήγηση και ενίοτε μια περιοδεύουσα ελεύθερη κατασκήνωση. Στο πολυφωνικό καραβάνι έχουν κατά καιρούς σμίξει η ηπειρώτικη πολυφωνία, η αλβανική, η σερβική, η βουλγαρική, η γκρεκάνικη και η γεωργιανή.

Μέλη του καραβανιού είναι οι τελευταίοι αυθεντικοί ερμηνευτές της πολυφωνίας, άνθρωποι του μόχθου που ζουν στα χωριά τους και κρατούν ζωντανό το πολυφωνικό σε δύσκολες συνθήκες.

Μαζί τους, όπως λέει ο διευθυντής του φεστιβάλ, είναι και νεότεροι ιχνηλάτες, που δοκιμάζουν τον βηματισμό τους στα χνάρια των αυθεντικών, διανύοντας τη δική τους διακεκριμένη διαδρομή στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, συμβάλλοντας στη προβολή του πολυφωνικού τραγουδιού.

Φέτος, το ταξίδι ξεκίνησε συμβολικά από το γεφύρι της Πλάκας, περιπλανήθηκε στο ανατολικό Ζαγόρι, στη Βωβούσα, συναντήθηκε με το πολυφωνικό σχήμα στην Αβδέλα και στο Περιβόλι Γρεβενών.

Στη συνέχεια ένωσαν τις φωνές με εκείνες του βλάχικου πολυφωνικού στην Πολίτσανη του αλβανικού Νότου, ενώ ξεχωριστή ήταν και η εκδήλωση στο ελληνικό μειονοτικό χωριό Δερβιτσάνη. Επόμενοι σταθμοί του ταξιδιού στην Ήπειρο θα είναι μεταξύ άλλων το Πάπιγκο, το Δελβινάκι Πωγωνίου, η Κόνιτσα και ο Αώος ποταμός.

Το πολυφωνικό καραβάνι διοργανώνεται με τη στήριξη της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδας, η οποία έθεσε υπό την αιγίδα της τη δράση του θεσμού μέχρι το 2020.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης