Μπροστά στο χειρότερο εφιάλτη της βρίσκεται η Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας με τις απίστευτες αποκαλύψεις που έρχονται συνεχώς στο φως για τη «δράση» της 56χρονης υπαλλήλου του Τμήματος Προμηθειών, η οποία και έχει εξαφανισθεί μετά την αποκάλυψη του πλαστού απολυτηρίου Λυκείου που κατέθεσε και τις καταγγελίες με μορφή χιονοστιβάδας – όπως αποκάλυψε χθες το «Θ»- για είσπραξη δεκάδων εγγυητικών επιστολών από το 2010 έως και το 2012, πιθανότατα με πλαστές εξουσιοδοτήσεις που έφτιαχνε η ίδια.

Πρόχειρες εκτιμήσεις, χωρίς καν να έχει ξεκινήσει αναλυτική καταγραφή, κάνουν λόγο για ποσό που μπορεί να ξεπερνά και τα 100.000 ευρώ!

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πάντως, από τη Δευτέρα το πρωί ειδική επιτροπή από υψηλόβαθμα υπηρεσιακά στελέχη κάνουν φύλλο και φτερό το γραφείο της συγκεκριμένης υπαλλήλου και μέχρι στιγμής δεν έχουν εντοπίσει ούτε μία εγγυητική επιστολή. Φυσικά, ο έλεγχος έρχεται μετά τις διαπιστώσεις της προηγούμενης εβδομάδας πως βράδυ η συγκεκριμένη υπάλληλος μπήκε στο Διοικητήριο, παραβιάζοντας το γραφείο της προϊσταμένης της γραμματείας, αλλά και παίρνοντας προφανώς ό,τι ήθελε από το δικό της γραφείο.

Η έρευνα οδηγεί στο Ταμείο του Παρακαταθηκών και Δανείων στην εφορία Καλαμάτας, όπου οι εγγυητικές επιστολές εισπράχθηκαν – καθώς φαίνεται – από τη συγκεκριμένη υπάλληλο, η οποία χρόνια τώρα (επί Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης και όλων των αντιπεριφερειαρχών που έχουν περάσει μέχρι στιγμής), τουλάχιστον από το 2006, «αλώνιζε», είτε με την ανοχή κάποιων είτε με συνέργεια. Κάτι που, προφανώς, πρέπει να διερευνηθεί εξονυχιστικά, όπως άλλωστε υποσχέθηκαν χθες σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου οι θεματικοί αντιπεριφερειάρχες Ντίνα Νικολάκου και Περικλής Μαντάς και η τοπική αντιπεριφερειάρχης Ελένη Αλειφέρη, προαναγγέλλοντας, μάλιστα, αναδιάρθρωση όλων των υπηρεσιών της Περιφερειακής Ενότητας.

Άφαντη

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η 56χρονη υπάλληλος έχει εξαφανισθεί από τις αρχές της προηγούμενης εβδομάδας, όταν έμαθε ότι αποκαλύφθηκε πως έχει καταθέσει πλαστό απολυτήριο Λυκείου. Μάλιστα, παραβίασε γραφείο του Διοικητηρίου, ψάχνοντας προφανώς για τα χαρτιά του φακέλου της και αφήνοντας πίσω της ένα χαρτί με την παραίτησή της. Μάλιστα, ο σύζυγός της δήλωσε για μερικές ώρες την εξαφάνισή της.

Έκτοτε δεν έχει εμφανισθεί πουθενά, ούτε καν για να δώσει εξηγήσεις στην υπηρεσία της, ενώ σήμερα λήγει η προθεσμία που της έχει δοθεί για να απολογηθεί.

Μετά τη δημοσιοποίηση του πλαστού δικαιολογητικού άρχισαν να φτάνουν στην Περιφερειακή Ενότητα καταγγελίες από ιδιοκτήτες ταξί που έχουν εμπλακεί με το έργο της μεταφοράς μαθητών (το οποίο χειριζόταν η υπάλληλος) για τις εγγυητικές επιστολές που είχαν καταθέσει. Μέχρι στιγμής έχει διαπιστωθεί ότι έχουν εισπραχθεί από την ίδια με εξουσιοδοτήσεις οι εγγυητικές από το 2010 έως το 2012. Μάλιστα, όταν κάποιοι ιδιοκτήτες ζητούσαν πίσω τις εγγυητικές τους, τους απαντούσε ότι δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα η διαδικασία «της καλής εκτέλεσης του έργου» και δεν μπορεί να τις επιστρέψει.

Χθες το πρωί, πάνω από 30 ιδιοκτήτες ταξί είχαν συνάντηση με τους αντιπεριφερειάρχες και τους κατήγγειλαν πως από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων οι εγγυητικές τους επιστολές έχουν εισπραχθεί εν αγνοία τους. Μόνο ένας εξ αυτών ανέφερε ότι έχει εισπραχθεί η εγγυητική του ύψους 3.000 ευρώ. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι σχεδόν επί μία εβδομάδα, 2-3 φορές την ημέρα, η υπάλληλος εμφανιζόταν στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων και προσκομίζοντας τις πρωτότυπες εγγυητικές και προφανώς πλαστές εξουσιοδοτήσεις των ταξιτζήδων, εισέπραττε τα ποσά. Ορισμένοι, μάλιστα, ταξιτζήδες κατήγγειλαν ότι της είχαν δώσει και χρήματα στο χέρι, καθώς τους έλεγε ότι θα αναλάβει αυτή την έκδοση της εγγυητικής, και πως ως περιστατικό το είχαν αναφέρει σε προϊστάμενό της.

Νομικά κινούνται οι ταξιτζήδες

Τα «φίδια» άρχισαν να ζώνουν επικίνδυνα την Περιφερειακή Αρχή, καθώς εκφράζονται μεγάλοι φόβοι για τις εγγυητικές επιστολές, απ’ όλες τις προμήθειες και τους διαγωνισμούς της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας.

Για το λόγο αυτό χθες στο Διοικητήριο βρέθηκε η θεματική αντιπεριφερειάρχης Ντίνα Νικολάκου, με επιτελείο υπηρεσιακών παραγόντων από την Τρίπολη, με επικεφαλής το διευθυντή Οικονομικών.
Αργά το μεσημέρι παραχώρησαν και κοινή συνέντευξη Τύπου, ζητώντας «χαμηλούς τόνους» μέχρι να διερευνηθεί όλη η υπόθεση.

Η κα Νικολάκου αρχικά μετέφερε την εντολή του περιφερειάρχη κ. Τατούλη να πέσει άπλετο φως σε όλη την υπόθεση, σημειώνοντας ότι θα ακολουθηθεί και η υπηρεσιακή και η δικαστική οδός.

«Είναι ένα πολύ σοβαρό ζήτημα και η Περιφέρεια θα το αντιμετωπίσει με τη σοβαρότητα που του αναλογεί. Ήδη υπάρχουν ομάδες εργασίες για να διαλευκάνουμε κάθε πτυχή. Δε μας αρέσει καθόλου η ανθρωποφαγία, αλλά είμαστε κάθετοι στο ότι για όλους ισχύει η νομιμότητα», τόνισε, υπογραμμίζοντας ότι για τη λειτουργία των υπηρεσιών την ευθύνη έχουν οι εκάστοτε τοπικοί αντιπεριφερειάρχες.

Απαντώντας σε ερωτήσεις, σημείωσε ότι όσοι επαγγελματίες είχαν συνεργασία με την Περιφερειακή Αρχή, μέσω του τμήματος αυτού και έχει τηρηθεί η νόμιμη διαδικασία ανάθεσης του όποιου έργου, δεν έχουν να αγωνιούν για τίποτα. Και κατέληξε: «Είναι ξεκάθαρο ότι οποιεσδήποτε ευθύνες προκύψουν, είτε πολιτικές, είτε υπηρεσιακές, είτε σε οποιονδήποτε άλλον, δε θα καλυφθούν».

Ο κ. Μαντάς, από την πλευρά του, μίλησε αρχικά «για φήμες που έχουν διαρρεύσει», αλλά στη συνέχεια συμπλήρωσε ότι η υπόθεση «δεν ξέρουμε πόσο βαθιά μπορεί να πάει».

«Η υπόθεση θα διαλευκανθεί στο 100%. Έχουμε λάβει μέτρα που αφορούν τόσο τις εσωτερικές μας διαδικασίες, όσο και τις επαφές μας με άλλες υπηρεσίες, ώστε να εξακριβώσουμε ακριβώς τι έχει γίνει, με βασικό στόχο οι υπηρεσίες μας να επανακτήσουν τον έλεγχο και να αντιμετωπίσουν τα τόσο σοβαρά ζητήματα που τρέχουν», πρόσθεσε.

Η κα Ελένη Αλειφέρη προανήγγειλε υπηρεσιακή αναδιάρθρωση στην Περιφερειακή Ενότητα, ενώ σημείωσε ότι το θέμα με την υπάλληλο «είναι λίγο μεγαλύτερο απ’ ό,τι υπολόγιζαν». Και πρόσθεσε: «Λόγω του αντικειμένου που χειριζόταν το Τμήμα, βρισκόμαστε στην ολοκλήρωση της διαδικασίας απογραφής του γραφείου της. Επειδή δημιουργείται μια κοινωνική αναστάτωση, θέλω να διαβεβαιώσω όλους τους επαγγελματίες που έχουν συναλλαγή με την Περιφερειακή Ενότητα, όλους τους υπηρετούντες υπαλλήλους, αλλά και τους πολίτες, ότι υπάρχει διαδικασία διερεύνησης και διαλεύκανσης των πάντων, σε όλα τα επίπεδα. Τίποτα δε θα μείνει κρυφό».

Στη συνέχεια η κα Αλειφέρη υποσχέθηκε γρήγορη ολοκλήρωση των ερευνών και ενημέρωση για τις εξελίξεις, ενώ απαντώντας σε ερώτησή μας, είπε ότι «ο εισαγγελέας έχει ενημερωθεί για το βασικό θέμα του πλαστού απολυτηρίου και θα του καταθέτουν ό,τι στοιχείο συλλέγεται».

Ωστόσο, κανείς τους δε θέλησε να μπει σε λεπτομέρειες, λέγοντας ότι ακόμα οι καταγγελίες είναι σε προφορικό επίπεδο. Παρά ταύτα, πληροφορίες αναφέρουν ότι οι ιδιοκτήτες ταξί που ήδη έχουν διαπιστώσει την υπεξαίρεση των χρημάτων που είχαν καταθέσει ως εγγυητική επιστολή, κινούνται νομικά κατά της Περιφερειακής Ενότητας.

ΠΗΓΗ: tharrosnews.gr

Διαβάστε επίσης: Μεσσηνία: Σε απολογία καλείται δημόσιος υπάλληλος με πλαστό απολυτήριο Λυκείου

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης