Μετανάστης με ηπατίτιδα κρατείτο σε Α.Τ στην Ξάνθη

Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 15 Φεβρουαρίου 2011, 03:47
Μετανάστης με ηπατίτιδα κρατείτο σε Α.Τ στην Ξάνθη
Σοβαρά προβλήματα υγιεινής και συνθηκών κράτησης στα κρατητήρια καθώς και σοβαρές ελλείψεις στην Τροχαία Ξάνθης, επισημαίνει η Συνδικαλιστική Κίνηση Αστυνομικών Ξάνθης με έγγραφά της τόσο προς την ΓΑΔ ΑΜΘ όσο και προς τον Αστυνομικό Διευθυντή Ξάνθης.

Όπως αναφέρουν στο έγγραφό τους, η μη τήρηση των κανόνων υγιεινής, οι ακατάλληλοι χώροι και οι υπεράριθμοι κρατούμενοι, αποτελούν σοβαρό πρόβλημα και ζητούν: μέριμνα για κατάλληλες συνθήκες υγιεινής τόσο για τους συναδέλφους όσο και για τους κρατούμενους. Αναφέρουν ως παράδειγμα την ύπαρξη μετανάστη που μεταφέρθηκε από την Ορεστιάδα και αποδείχτηκε ότι ήταν φορέας ηπατίτιδας.

Πλημμελής επάνδρωση στα περιπολικά

Με άλλο έγγραφό τους προς τον Αστυνομικό Διευθυντή Ξάνθης, οι αστυνομικοί επισημαίνουν σοβαρά προβλήματα επάνδρωσης στο Τμήμα τροχαίας Ξάνθης και ελλείψεις . Εξαιτίας του γεγονότος ότι τα περιπολικά επανδρώνοντα μόλις με ένα αστυνομικό, αναφέρουν, τίθεται σε κίνδυνο η ασφάλειά τους.

Τα δύο έγγραφα που δημοσιοποίησε το XanthiPress:


«Στρατηγέ,
Με την υπ`αρίθμ. 40022/11/57059 διαταγή σας, διατάσετε τη μεταφορά λαθρομεταναστών από την Α.Δ Ορεστιάδας στην Α.Δ Ξάνθης και στην οποία μάλιστα κάνετε ιδιαίτερη μνεία για ιατρικές εξετάσεις πριν την μεταφορά τους.

Δυστυχώς όμως οι κρατούμενοι όπως μας πληροφόρησαν οι συνάδελφοι που υπηρετούν στο Αστυνομικό Τμήμα, παρελήφθησαν χωρίς ιατρικές εξετάσεις και μάλιστα ο ένας από αυτούς αποδείχτηκε, μετά από εξετάσεις που έγιναν στο Νοσοκομείο Ξανθής, ότι είναι φορέας ηπατίτιδας, με ότι αυτό συνεπάγεται για την υγεία των συναδέλφων που ήρθαν σε επαφή μαζί του και των οικογενειών τους.

Επίσης θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι αυτή τη στιγμή κρατούνται 35 άτομα σε κρατητήρια που η χωρητικότητα τους είναι 32 ατόμων μεν, αλλά ορισμένα εκ των κελιών δεν έχουν ούτε τουαλέτα και άλλα δεν έχουν λουτρά, με αποτέλεσμα να κινδυνεύει η υγεία των κρατούμενων και των συναδέλφων που έρχονται σε επαφή με αυτούς.
Στρατηγέ, ως Συνδικαλιστική Κίνηση Αστυνομικών Ξάνθης το μόνο που ζητάμε είναι η εφαρμογή του Π.Δ 45/2008 Μέτρα υγιεινής και ασφάλειας ένστολου προσωπικού της Ελληνικής Αστυνομίας για τους συναδέλφους μας και τις καλύτερες συνθήκες κράτησης των κρατουμένων.

Στο έγγραφό τους προς τον Αστυνομικό Διευθυντή για το θέμα της Τροχαίας αναφέρουν:

Είναι πλέον γνωστό σε όλους μας η μεγάλη έλλειψη προσωπικού που υπάρχει στην Αστυνομική Διεύθυνση Ξάνθης, η οποία όμως δεν πρέπει και δεν επιτρέπεται να είναι σε βάρος του αστυνομικού προσωπικού.

Το Τμήμα Τροχαίας Ξάνθης είναι μία από τις υπηρεσίες που έχουν υποστεί τα αποτελέσματα αυτής της μείωσης αφού εδώ και ένα χρόνο τα περιπολικά δεν είναι πλήρως επανδρωμένα (μόνο ένα άτομο στο περιπολικό).

Αυτό έχει ως συνέπεια κατά την άποψη του σωματείου μας, να θέτεται σε κίνδυνο η ασφάλεια των αστυνομικών που εκτελούν 8ωρη υπηρεσία μόνοι τους. Και μέσα σε όλα αυτά οι συνεχείς διαθέσεις και αστυνομικών του Τ.Τ στη διμοιρία, καθώς και οι αποσπάσεις προς άλλες υπηρεσίες στο ήδη ελλιπές προσωπικό τους, μεγαλώνουν το πρόβλημα αφού οι συνεχείς εναλλαγές υπηρεσιών καταπονούν τους συναδέλφους.

Η Συνδικαλιστική Κίνηση Αστυνομικών Ξάνθης κατανοεί το πρόβλημα, αλλά θα πρέπει και η Διοίκηση με σωστή διαχείριση του προσωπικού να δώσει λύσεις τέτοιες που να διασφαλίζουν την ασφάλεια και ποιότητα εργασίας του προσωπικού όπως προβλέπεται από το Π.Δ 394/3-12-2001. Χρόνος εργασίας του προσωπικού της Ελληνικής Αστυνομίας και Π.Δ 45/2008 Μέτρα υγιεινής και ασφάλειας ένστολου προσωπικού της Ελληνικής Αστυνομίας.

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 15 Φεβρουαρίου 2011, 03:48