Ρεπορτάζ: Θάνος Κολοβός

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε παράνομο ΧΥΤΑ έχει μετατραπεί ένας από τους τελευταίους πνεύμονες οξυγόνου της Ανατολικής Αττικής και συγκεκριμένα το άλσος Αρτέμιδος. Από την πλευρά τους οι κάτοικοι της περιοχής αντιδρούν για την καταστροφή του περιβάλλοντος, αλλά και για τον κίνδυνο που ελλοχεύει για την δημόσια υγεία από την παράνομη καύση σκουπιδιών που πραγματοποιείται με απροκάλυπτο τρόπο λίγα μέτρα μακριά απ’ τα σπίτια τους.

Το αποτέλεσμα είναι το πευκοδάσος, το οποίο εκτείνεται σε έκταση 600 στρεμμάτων να έχει υποστεί σοβαρές περιβαλλοντικές καταστροφές, ενώ οι φωτογραφίες που βρίσκονται στη διάθεση της zougla.gr καταδεικνύουν το μέγεθος του σκανδάλου. Απαθανατίζουν εικόνες με μπάζα, σκουπίδια, κομμένα δέντρα αλλά και εστίες πυρκαγιών, όπου πραγματοποιείται η παράνομη καύση των σκουπιδιών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με τις καταγγελίες των πολιτών η αντίστροφη μέτρηση για το «βανδαλισμό» του φυσικού κάλους της περιοχής ξεκίνησε το περασμένο καλοκαίρι, όταν οι πρώτες μικροεστίες έκαναν την εμφάνισή τους -ιδιαίτερα τις νυχτερινές ώρες- εντός του Άλσους.

Οι κάτοικοι από την πλευρά τους απευθύνθηκαν στην Πυροσβεστική Υπηρεσία και στην ΕΟΜΑΚ Λούτσας, χωρίς, όμως, αποτέλεσμα. Πολλοί εξ’ αυτών προχώρησαν σε επιτόπια αυτοψία για να διαπιστώσουν συγκεντρωμένες ποσότητες απορριμμάτων και μπάζων αλλά και τον ειδικό χώρο της παράνομης καύσης τους.

Με άλλα λόγια αντίκρισαν τη «λειτουργία» ενός παράνομου ΧΥΤΑ μέσα σε κατοικημένη περιοχή και ειδικότερα μέσα σε χώρο πρασίνου, ο οποίος σε οποιοδήποτε άλλο πολιτισμένο κράτος πιθανότατα θα λειτουργούσε ως πάρκο και όχι ως σκουπιδότοπος.

Είναι χαρακτηριστικό ότι σύμφωνα με τις καταγγελίες που έχουν φτάσει στη zougla.gr ο χώρος δεν φυλάσσεται, ενώ το μοναδικό εμπόδιο για κάποιον που θέλει να μπει είναι το πρόχειρα τοποθετημένο συρματόπλεγμα που βρίσκεται περιμετρικά του χώρου.

Η απάντηση του Δήμου

Σε επικοινωνία που είχαμε με τους επικεφαλής του Δήμου Σπάτων-Αρτέμιδος, για να μάθουμε εάν είναι γνώστες του προβλήματος, μας απάντησαν δεν έχει υποπέσει στην αντίληψη τους παράνομη καύση απορριμμάτων. Συμπλήρωσαν, δε, ότι οι μοναδικές εστίες πυρκαγιάς οφείλονται στις καύσεις των κλαδιών.

«Όλες οι συγκεκριμένες ενέργειες γίνονται νόμιμα και πάντα είναι ενήμερη η Πυροσβεστική Υπηρεσία», κατέληξαν.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης