Σε μείωση του φορτίου των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής στην Πτολεμαΐδα προχώρησε η ΔΕΗ, εξαιτίας της αυξημένης ατμοσφαιρικής ρύπανσης που παρατηρείται στην περιοχή τις τελευταίες ημέρες.

Παράλληλα, απευθύνει έκκληση να διακοπεί άμεσα η καύση των καλαμιών στα χωράφια της περιοχής και για ορθή λειτουργία των οικιακών συσκευών θέρμανσης με καύση βιομάζας, σύμφωνα με τις προδιαγραφές που προβλέπονται από τη νομοθεσία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι αυξημένες συγκεντρώσεις εισπνεύσιμων αιωρούμενων σωματιδίων προκύπτουν από τις μετρήσεις των σταθμών του δικτύου μέτρησης ποιότητας της ατμόσφαιρας που λειτουργεί η ΔΕΗ στο λεκανοπέδιο Κοζάνης- Πτολεμαΐδας- Φλώρινας.

Σύμφωνα με την επιχείρηση, το φαινόμενο παρατηρείται συστηματικά κάθε χρόνο αυτή την εποχή και οφείλεται στον συνδυασμό των καιρικών συνθηκών και των εποχικών δραστηριοτήτων, κυρίως του αγροτικού τομέα, και συγκεκριμένα:

– Στις πολύ χαμηλές ταχύτητες ανέμου (κατάσταση άπνοιας) και στη συχνή εναλλαγή της διεύθυνσής του μέσα στο 24ωρο, που έχει ως αποτέλεσμα τον διασκορπισμό των αιωρούμενων σωματιδίων σε όλο το μήκος και το πλάτος του λεκανοπεδίου, αλλά όχι τη μεταφορά τους έξω από αυτό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

– Στις θερμοκρασιακές αναστροφές που εμποδίζουν, κατά τις νυχτερινές ώρες κυρίως, την καθ΄ύψος ανάδευση των αερίων μαζών, επιτείνουν τη συσσώρευση των αιωρουμένων σωματιδίων σε χαμηλό ύψος, σε όλη την έκταση της κοιλάδας.

– Στην παρατεταμένη, με μικρά διαλείμματα, έλλειψη βροχοπτώσεων που έχει ως επακόλουθο την απουσία ενός σημαντικού παράγοντα καθαρισμού της ατμόσφαιρας. Παράλληλα, με την ξηρότητα του εδάφους γίνεται εύκολη η επαναιώρηση των αιρουμένων σωματιδίων στην ατμόσφαιρα.

– Στην εποχική καύση των καταλοίπων (καλαμιών) από τις καλλιέργειες σίτου, καλαμποκιού κλπ., στα χωράφια της περιοχής, από τις οποίες διασκορπίζονται σε χαμηλό ύψος σωματίδια καπνού σε όλη την έκταση του λεκανοπεδίου και καθ’ όλη τη διάρκεια του εικοσιτετραώρου.

Τα μέτρα που έλαβε η ΔΕΗ, εκτός από τη μείωση του φορτίου, περιλαμβάνουν ακόμη εντατικοποίηση των διαβροχών σε όλα τα ορυχεία και περιορισμό, στο απολύτως απαραίτητο, της δραστηριότητας του ντιζελοκίνητου εξοπλισμού των ορυχείων (εργολάβοι) για το διήμερο 25 και 26 Οκτωβρίου.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης