Μέτρα για την πάταξη του παραεμπορίου στα δομικά υλικά

Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 4 Δεκεμβρίου 2014, 10:41
Μέτρα για την πάταξη του παραεμπορίου στα δομικά υλικά
Η λήψη άμεσων μέτρων για την πάταξη του παραεμπορίου στη διακίνηση δομικών υλικών αποφασίστηκε, στο πλαίσιο της κοινής διυπουργικής δράσης που διεξάγεται με πρωτοβουλία του Yπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, σε επίπεδο γενικών γραμματέων.

Έπειτα από σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε με τους εκπροσώπους του κλάδου των δοκιμών υλικών, ο γενικός γραμματέας Εμπορίου Στέφανος Κομνηνός και υπηρεσιακοί παράγοντες της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή και της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων δεσμεύτηκαν να προωθηθούν τα ακόλουθα μέτρα:

- Εγκατάσταση σταθερών σημείων ελέγχου στα σύνορα που θα είναι εφοδιασμένα με μέσα σύγχρονης τεχνολογίας, όπως κάμερες καταγραφικές, κάμερες ακτίνων Χ, γεφυροπλάστιγγες και ράμπες ελέγχου, για τον έλεγχο των ύποπτων οχημάτων και φορτίων. Ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Οικονομικών ανέφερε ότι έχουν εξασφαλιστεί οι αναγκαίες πιστώσεις και τα έργα είναι σε στάδιο ανάθεσης.

- Ενεργοποίηση πανελλαδικά 10 μικτών μονάδων ελέγχου και δίωξης, των 20 με 25 ατόμων, που θα διενεργούν δειγματοληπτικούς ελέγχους καθ’ όλη τη διάρκεια του 24ώρου στα σημεία εισόδου της χώρας και στα ενδότερα.

- Αξιοποίηση της δομής του Συντονιστικού Κέντρου Αντιμετώπισης Παραεμπορίου (ΣΥΚΑΠ), ώστε με ενίσχυση της στελέχωσης και της εκπαίδευσης μέσω της γραμμής καταγγελιών 1520 να αντιμετωπίζονται τέτοιου είδους θέματα.

- Κατάσχεση και καταστροφή των παρανόμως διακινουμένων φορτίων και κατάσχεση των οχημάτων.

- Διενέργεια έκτακτων φορολογικών ελέγχων στα σημεία παράδοσης και τοποθέτησης των προϊόντων και επιβολή των προβλεπόμενων νομικών κυρώσεων σε επαγγελματίες και ιδιώτες.

- Αξιοποίηση της τεχνογνωσίας της Γ.Γ. Βιομηχανίας για να υπάρχει ένας κατάλογος απαιτήσεων που θα πρέπει να πληροί ένα δομικό υλικό ή σύστημα (προβλεπόμενη σήμανση CE, πιστοποιητικά κ.λπ.).

- Εξέταση της δυνατότητας περιορισμού του μικτού βάρους των οχημάτων που διέρχονται από τα σύνορα σε 1.500 κιλά κατά μέγιστο, στις εισόδους όπου δεν υπάρχουν τελωνεία.

Οι εκπρόσωποι του κλάδου δεσμεύτηκαν να στηρίξουν αυτόν τον σχεδιασμό συνιστώντας στα μέλη τους να συνεργάζονται με τις αρμόδιες διωκτικές αρχές και να καταγγέλλουν κάθε παράνομη ενέργεια που υποπίπτει στην αντίληψή τους, καθώς είναι πολλά τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί από την αθρόα εισροή δομικών προϊόντων και συστημάτων τα οποία δεν συνοδεύονται από νόμιμα παραστατικά ή φέρουν παραστατικά με μειωμένες ποσότητες, ενώ σε πολλές περιπτώσεις η παράνομη διακίνηση έχει διαπιστωθεί ότι συνοδεύεται με την παράνομη απασχόληση συνεργείων με αλλοδαπούς εργαζόμενους.


Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 4 Δεκεμβρίου 2014, 10:41