Μέτρα για τον περιορισμό των αιωρούμενων σωματιδίων στον δήμο Φλώρινας

Μέτρα για τον περιορισμό των αιωρούμενων σωματιδίων στον δήμο Φλώρινας
Σειρά μέτρων για τον περιορισμό των εκπομπών αιωρούμενων σωματιδίων (ΑΣ10) στον δήμο Φλώρινας-μετά και τις μετρήσεις που δείχνουν ότι είναι εκτός των επιτρεπόμενων ορίων- ανακοίνωσε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας, Γιώργος Δακής.

Τα μέτρα θα ισχύσουν από σήμερα έως και την Κυριακή, 19 Ιανουαρίου, οπότε και η κατάσταση θα επανεκτιμηθεί.

Άτομα με αναπνευστικό πρόβλημα ή καρδιοπαθείς, καθώς επίσης τα παιδιά και τα άτομα άνω των 65 ετών θα πρέπει να αποφύγουν κάθε σωματική άσκηση?δραστηριότητα σε εξωτερικούς χώρους. Επίσης, συνιστάται η αποφυγή παραμονής σε εξωτερικούς χώρους, ιδιαίτερα σε περιοχές με αυξημένη κυκλοφορία. Άτομα με άσθμα μπορεί να χρειαστούν πιο συχνά εισπνοές ανακουφιστικού φαρμάκου.

Αλλά και για τον γενικό πληθυσμό προτείνεται η αποφυγή κάθε σωματικής άσκησης σε εξωτερικούς χώρους και ο περιορισμός της παραμονής σε εξωτερικούς χώρους, ιδιαίτερα σε περιοχές με αυξημένη κυκλοφορία.

Συνιστάται η διακοπή χρήσης τζακιών, θερμαστρών στερεών καυσίμων και θερμαστρών βιομάζας, με εξαίρεση την περίπτωση που είναι ο μοναδικός τρόπος θέρμανσης και η χρήση εναλλακτικών καυσίμων και πηγών θέρμανσης.

Σε περιπτώσεις ύπαρξης κεντρικού συστήματος θέρμανσης υπάρχει σύσταση για ρύθμιση του θερμοστάτη στους 18οC, για επίτευξη αποδεκτού επιπέδου θερμικής άνεσης χωρίς υπερκατανάλωση ενέργειας.

Απαγορεύεται η λειτουργία αποτεφρωτικών κλιβάνων και οποιαδήποτε καύση σε ανοικτούς χώρους.
Τέλος, συνιστάται η εφαρμογή κανόνων οικολογικής οδήγησης και συμπεριφοράς (όπως: οδήγηση με χαμηλότερη ταχύτητα, μείωση των συνεχόμενων εναλλαγών γκαζιού – φρένου, αλλαγή στο σωστό χρόνο των ταχυτήτων κ.α.).

Σημειώνεται ότι βάσει της απόφασης του υπουργείου Περιβάλλοντος, για τους δικαιούχους Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου η παροχή ρεύματος θα είναι δωρεάν για τις διπλάσιες μέρες από την ισχύ των έκτακτων μέτρων.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ - ΑΜΠ

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 16 Ιανουαρίου 2014, 05:47