Λίγο πιο κοντά σ’ ένα χρόνια ανεκπλήρωτο όνειρο που κοντεύει να πραγματοποιηθεί έφερε τους Θεσσαλονικείς, το φετινό Open House. Στο Μετρό Θεσσαλονίκης, το πολυπόθητο έργο για τους κατοίκους της μεγαλούπoλης.

Η Αττικό Μετρό το Σάββατο άνοιξε τις πόρτες του τριώροφου σταθμού «Παπάφη», για το κοινό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να δουν κι έναν από τους συρμούς που ήταν σταθμευμένος και επισκέψιμος ο οποίος ξεκίνησε από το Αμαξοστάσιο, και εισήλθε στον σταθμό ελάχιστα λεπτά αργότερα. Δεν υπήρχαν επιβάτες πλην των τεχνικών του ανάδοχου που το παρουσίασαν στους επισκέπτες.

Κινήθηκε αυτόματα, χωρίς χειρισμό από οδηγό.

Η κίνηση του συρμού, σ’ αυτή τη φάση, έγινε παρουσία χειριστή για λόγους ασφαλείας και τυχόν έκτακτο γεγονός, όμως δεν υπήρξε καμία επέμβαση στο χειριστήριο. Κατά την άφιξη του συρμού λειτούργησαν και οι θύρες PSD που έχουν για πρώτη φορά εγκατασταθεί στην Ελλάδα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι συγκεκριμένες πόρτες του σταθμού ανοίγουν ταυτόχρονα με αυτές του τρένου και έτσι δεν μπορεί να πέσει κανένας στις ράγες ενώ δεν έρχονται ρύποι στην αποβάθρα.

Οι σήραγγες οδηγούν προς το Σιδηροδρομικό Σταθμό και από την άλλη κατεύθυνση προς τη Νέα Ελβετία. Αργότερα αναμένεται να επεκταθούν προς Καλαμαριά και αεροδρόμιο, μετά την έναρξη της λειτουργίας που προβλέπεται για το 2023 . Ο κάθε συρμός, με τέσσερα βαγόνια, συνολικού μήκους 52 μέτρων, θα περνάει κάθε 1.5 λεπτό και θα μεταφέρει 450 άτομα. Η μέγιστη ταχύτητα θα είναι μέχρι 80 χλμ/ ώρα και η μέση ταχύτητα 30 χλμ/ ώρα.

«Θα αλλάξει τη ζωή στην πόλη. Θα μπορούμε να αφήσουμε τα ΙΧ αυτοκίνητα. Το Μετρό μας θα είναι φθηνό. Το εισιτήριο ελάχιστα θα διαφέρει από αυτό του ΟΑΣΘ» ανέφερε ο πρόεδρος της Attiko Metro Νίκος Ταχιάος επισημαίνοντας ότι προβλέπεται συνδυασμός μετακίνησης με λεωφορείο.

 

Η προϊσταμένη αρχιτεκτονικού Χρυσούλα Κουσθένη, μεταξύ άλλων, σημείωσε ότι ο χώρος διαθέτει μονάδες έκτακτης ανάγκης ( με πυροσβεστήρες κλπ).

Στην παρουσίαση παρέστησαν ο Νικος Κουρέτας, διευθύνων σύμβουλος Αττικό Μετρό. Ο υφυπουργός Μακεδονίας – Θράκης Σταύρος Καλαφάτης , η βουλευτής Κατερίνα Νοτοπουλου και η ευρωβουλευτής Μαρία Σπυράκη κ.α.

Tη δυνατότητα να επισκεφτούν και να δουν από κοντά χώρους του Μετρό Θεσσαλονίκης θα έχουν όλοι οι ενδιαφερόμενοι πολίτες, σήμερα και αύριο (26-27 Νοεμβρίου), καθώς, η ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ συμμετέχει στο φετινό OPEN HOUSE THESSALONIKI 2022 με δύο από τις εγκαταστάσεις της:

Το Αμαξοστάσιο της Πυλαίας όπου στεγάζεται και το Κέντρο Ελέγχου Λειτουργίας του Μετρό και το Σταθμό Παπάφη.

Όσοι στο διήμερο Σάββατο 26 και Κυριακή 27 Νοεμβρίου, επιλέξουν να επισκεφθούν κάποιες από αυτές τις εγκαταστάσεις ή πιθανόν και τις δύο, θα έχουν την ευκαιρία να αποκτήσουν μία εικόνα του μεγέθους και της πολυπλοκότητας του έργου της κατασκευής και παράδοσης σε λειτουργία ενός δικτύου Μετρό.

Θα μπορούν να δουν τη δημιουργικότητα των σχεδιαστών και την εξοικείωση των πολυάριθμων ειδικοτήτων συντελεστών του με τις πιο σύγχρονες τεχνολογίες.

Και φυσικά, θα διαπιστώσουν την ραγδαία πρόοδο του έργου που, στην εκπνοή της χρονιάς που έρχεται, θα κάνει πραγματικότητα την ενσωμάτωση του στις λειτουργίες και τα assets της Θεσσαλονίκης, αποτελώντας την μεγαλύτερη κυκλοφοριακή παρέμβαση στον πολεοδομικό ιστό της.

 

Το Αμαξοστάσιο Πυλαίας βρίσκεται στην οδό Ερυθρού Σταυρού 20-24, Πυλαία (δίπλα στο The Mart και τον Σταθμό Μεταφόρτωσης Απορριμάτων του Δήμου Θεσσαλονίκης).

Ο Σταθμός Παπάφη βρίσκεται ανατολικά από Παπάφη 33, Θεσσαλονίκη (μπροστά στην είσοδο του Παπαφείου Ορφανοτροφείου) και δυτικά στην συμβολή των οδών Παπάφη και Κωνσταντίνου Καραμανλή.

Οι ώρες επίσκεψης για το κοινό θα είναι από τις 10:00 το πρωί έως τις 15.00 το μεσημέρι.

Σύμφωνα με τους κανόνες των διοργανωτών, η είσοδος είναι ελεύθερη για όλους ενώ συνιστάται στους επισκέπτες να προσέρχονται εγκαίρως στους χώρους που θέλουν να επισκεφθούν, καθώς δεν πραγματοποιούνται ξεναγήσεις μετά τη λήξη του ωραρίου, οπότε, αν υπάρχει αναμονή ενδέχεται να μην καταφέρουν να παρακολουθήσουν την ξενάγηση.

Επίσης, για την περιήγησή τους στις εγκαταστάσεις της ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ καθώς πρόκειται για χώρους με ιδιαίτερες απαιτήσεις ασφαλείας αφού αφενός μέχρι την παράδοσή τους οι χώροι διατηρούν τον εργοταξιακό χαρακτηρισμό τους και, αφετέρου, τυχόν παρέκκλιση μπορεί να οδηγήσει σε περιοχή που ηλεκτροδοτείται με ρεύμα τάσης 750 Volts, οι επισκέπτες θα πρέπει να ακολουθούν αποκλειστικά τις προδιαγεγραμμένες διαδρομές. Όσοι δεν συμμορφώνονται με τις οδηγίες θα καλούνται να απομακρυνθούν.

Πηγή:GRTimes

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης