Σπίτια γεμάτα νερό, γκρεμισμένοι τοίχοι και κάθε λογής υπάρχοντα που έχουν μετατραπεί σε… σωσίβια συνθέτουν το σκηνικό καταστροφής το οποίο αντίκρισαν με το πρώτο φως της ημέρας κάτοικοι σε περιοχές των νότιων και δυτικών προαστίων της Αττικής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Για αδράνεια του κρατικού μηχανισμού κάνουν λόγο κάτοικοι περιοχών στα δυτικά και τα νότια της ΑττικήςΟι καταγγελίες για καθυστερημένη αντίδραση του κρατικού μηχανισμού δεν έχουν τέλος. «Δεν είναι δυνατόν σ’ ένα σύγχρονο κράτος να δημιουργούνται τέτοια προβλήματα» αναφέρει κάτοικος της Νίκαιας στο zougla.gr. «Μια δυνατή βροχή και τα πάντα διαλύονται» προσθέτει ένας άλλος, υπογραμμίζοντας πως δεν έγιναν οι απαραίτητες ενέργειες για την αποφυγή των απίστευτων καταστάσεων που βίωναν από το απόγευμα της Παρασκευής οδηγοί οχημάτων και πεζοί, οι οποίοι βρέθηκαν μπροστά σε δρόμους… χειμάρρους, ενώ καταστηματάρχες, ένοικοι και ιδιοκτήτες σπιτιών πάλευαν με κουβάδες και σκούπες στα χέρια να εμποδίσουν την εισροή των υδάτων μέσα στις κατοικίες και στις επιχειρήσεις τους.

Σπίτια στο Καματερό παραμένουν χωρίς ρεύμα, με κατοίκους της περιοχής να καταγγέλλουν ότι γίνονται… μπαλάκι ανάμεσα στη ΔΕΗ και στη ΔΕΔΔΗΕ σχετικά με το ποιος ευθύνεται για τις διακοπές στο δίκτυο ηλεκτροδότησης. Ειδικότερα, σε τηλεφωνική τους επικοινωνία με το zougla.gr, ξεκαθαρίζουν πως δεν έχουν λάβει καμία ενημέρωση για το πότε θα επιστρέψει το ηλεκτρικό ρεύμα στα σπίτια τους, κάνοντας λόγο για προκλητική αδιαφορία των αρχών. «Έχω τη μητέρα μου με οξυγόνο» αναφέρει ο ένας από τους καταγγέλλοντες, προσθέτοντας: «Όπου και να κάλεσα, τίποτα. Όλα είναι νεκρά».

«Πληρώνω τους λογαριασμούς και τα χαράτσια και έχω απαιτήσεις» λέει γεμάτη οργή μια γυναίκα, μητέρα δύο μικρών παιδιών, που δεν έχει ρεύμα στο σπίτι της, προσθέτοντας με τη σειρά της: «δεν υπάρχει ένας αρμόδιος να μας ενημερώσει».

Το Καματερό ήταν μια από τις περιοχές που επλήγησαν από την κακοκαιρία. Στη Νίκαια, το κλιματιστικό κρεοπωλείου βγήκε στην είσοδο της επιχείρησης, καθώς ορμητικά νερά «μπούκαραν» στον χώρο και παρέσυραν τα πάντα στο πέρασμά τους. Οι τζαμαρίες έγιναν θρύψαλα, ενώ το εσωτερικό του κρεοπωλείου παραπέμπει σε… βομβαρδισμένο τοπίο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Νίκαια: Εικόνες καταστροφής στο εσωτερικό του κρεοπωλείου

Νίκαια: Κάθε λογής αντικείμενα μέσα στο κρεοπωλείο

Οι εικόνες που αντίκρισαν οι περαστικοί το πρωί του Σαββάτου είναι ενδεικτικές της χαοτικής κατάστασης που διαμορφώθηκε την Παρασκευή σε αρκετές περιοχές της Αττικής.

Πήραν… φωτιά τα τηλέφωνα της Π.Υ.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, το κέντρο επιχειρήσεων δέχτηκε 850 κλήσεις, κυρίως από Πειραιά, Νίκαια, Κερατσίνι, Καματερό, Πέραμα, Δραπετσώνα, Μενίδι, Περιστέρι και Ίλιον για απάντληση υδάτων, καθώς και απομακρύνσεις αντικειμένων ή κοπές δέντρων. Συνολικά 85 συνεργεία με 250 πυροσβέστες επιχειρούσαν καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας για την αντιμετώπιση των προβλημάτων.

Γέμισε νερό το δεύτερο υπόγειο του σούπερ μάρκετ «ΑΒ Βασιλόπουλος» που βρίσκεται στη συμβολή των οδών Θηβών και Ιδομενέως στο ΊλιονΚορμοί και κλαδιά δέντρων βρίσκονται πεσμένα σε διάφορα σημεία του οδικού δικτύου, ενώ αυτοκίνητα, το ένα πάνω στ’ άλλο, στοιβάζονται μέσα σε υπόγειο χώρο στάθμευσης σούπερ μάρκετ στο Ίλιον.

Την ίδια στιγμή συνεργεία των δήμων που επλήγησαν συνεχίζουν την καταγραφή των ζημιών. Ο υπουργός Εσωτερικών Αργύρης Ντινόπουλος δεσμεύθηκε πως η διαδικασία θα ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατόν, ενώ ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς υποσχέθηκε αποζημιώσεις.

Περιστέρι και Νίκαια ήταν ορισμένοι από τους δήμους που υπέστησαν σοβαρές καταστροφές λόγω της σφοδρής κακοκαιρίας.

Πρωινές εικόνες από τη Νίκαια

Κάτοικοι της Νίκαιας βγάζουν έξω από τα σπίτια τους τα βρεγμένα χαλιά

Βομβαρδισμένο τοπίο το εσωτερικό κρεοπωλείου στη Νίκαια

«Συνθέσεις» της βροχής στους δρόμους της Νίκαιας

Πρωινές εικόνες καταστροφής σε σπίτια της οδού Φιλιππιάδας στο Περιστέρι:

Η επόμενη ημέρα σε σπίτια και επιχειρήσεις στο Περιστέρι:

Σοβαρές καταστροφές σε κατάστημα επίπλων

Πρωινές εικόνες από το εσωτερικό του γκαράζ σε σούπερ μάρκετ στο Ίλιον:

Επιχείρηση της Π.Υ. για την απομάκρυνση υδάτων από υπόγειο πάρκινγκ σούπερ μάρκετ στο Ίλιον

Διαλυμένα αυτοκίνητα, παρασυρμένα από χειμάρρους

Ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Σεραφείμ Τσόκας ανέφερε πως δεν υπάρχουν αγνοούμενοι στο γκαράζ του σούπερ μάρκετ «ΑΒ Βασιλόπουλος» στο Ίλιον, που βρίσκεται στη συμβολή των οδών Θηβών και Ιδομενέως.

Σύμφωνα με τον ίδιο, προβλήματα δημιουργήθηκαν σε 10 δήμους, ενώ περίπου 300 οχήματα παρασύρθηκαν από τα ορμητικά νερά, προκαλώντας μεταξύ άλλων και… τρύπες σε τοίχους κατοικιών. Όπως τόνισε, μέσα σε 1,5 ώρα έπεσαν 14 εκατοστά νερού, ενώ «αν έβρεχε όλη μέρα, υπό κανονικές συνθήκες, το ύψος της βροχής θα έφθανε τα 5 εκατοστά».

Σαμαράς: Άμεση καταγραφή ζημιών και αποζημιώσεις

Εντολή να ολοκληρωθεί έως τη Δευτέρα η καταγραφή των ζημιών από τις έντονες βροχοπτώσεις και τις πλημμύρες, προκειμένου να προχωρήσει άμεσα η αποζημίωση προς τους Δήμους που επλήγησαν, έδωσε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς κατά τη διάρκεια σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε αργά το βράδυ της Παρασκευής στο Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος στο Χαλάνδρι.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το Υπουργείο Οικονομικών είναι έτοιμο για την αποδέσμευση κονδυλίων τα οποία θα διατεθούν για την αποζημίωση των πληγέντων. Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης ζητήθηκε από τον πρωθυπουργό να υπάρξουν εισηγήσεις από τους αρμόδιους φορείς για στοχευμένα αντιπλημμυρικά έργα στις περιοχές που αντιμετωπίζουν χρόνιο πρόβλημα.

Δείτε βίντεο αναγνωστών από τη χθεσινή μέρα…

(Πειραιάς)

(Ίλιον)

(Κάδος παρασύρεται από χείμαρρο)

(Χολαργός)


(Πειραιάς)


(Αχαρνές)

(Περιστέρι)

Φωτορεπορτάζ από τις καταστροφές…

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας – Κωνσταντίνα Παπατσάκωνα

Διαβάστε επίσης:
Χάος από την κακοκαιρία, Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 24 Οκτωβρίου 2014, 17:14

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης