Μέχρι και τους έξι μήνες φτάνει η ιδιότυπη στάση πληρωμών που έχουν κηρύξει οι μεγάλες γαλακτoβιομηχανίες. Οι πληρωμές στο αγελαδινό και το αιγοπρόβειο γάλα μετατίθενται συνεχώς προς τα πίσω. Από τη Θεσσαλία και την Ήπειρο μέχρι τη Θράκη, οι καθυστερήσεις έχουν φτάσει τους κτηνοτρόφους στο «αμήν» και τους έχουν οδηγήσει στους δρόμους, ενώ προγραμματίζουν και αποκλεισμούς εργοστασίων, όχι μόνο των συνεταιριστικών.

Το μεγαλύτερο αγκάθι παραμένει ο Κολιός (μαζί με την ΑΓΝΟ). Όπως αναφέρει ο Δημήτρης Καμπούρης, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Κτηνοτρόφων, «οι οφειλές του Κολιού ξεκινούν από τον περασμένο Ιούλιο και η διοίκηση δεν φαίνεται να έχει σκοπό να τις ξεπληρώσει.
«Στις 15 Δεκεμβρίου διαμαρτυρηθήκαμε έξω από το εργοστάσιο της ΑΓΝΟ στη Θεσσαλονίκη και μας υποσχέθηκαν ότι θα πληρωθούμε ένα μέρος μέχρι την Τετάρτη 21 Δεκεμβρίου. Έκτοτε δεν έχει γίνει τίποτα».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Απλήρωτους αιγοπροβατοτρόφους έχει αφήσει τόσο «ο Κολιός όσο και η ΤΥΡΑΣ, μέχρι και έξι μήνες», δηλώνει ο πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Πέλλας, Ιορδάνης Πετρίδης, συμπληρώνοντας ότι υπάρχει πρόβλημα στην περιοχή του «και με τη ΜΕΒΓΑΛ, αλλά με μικρότερες καθυστερήσεις, καθώς και τα μικρά τυροκομεία, λόγω γενικότερης έλλειψης ρευστότητας».

Συγκεκριμένα για την περίπτωση της ΜΕΒΓΑΛ, ο αντιπρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Ξάνθης, Αθανάσιος Λουκμακιάς, μας κατήγγειλε ότι «η εταιρεία μας πλήρωσε μόνο με ένα 500άρικο, αντί για τα μερικές χιλιάδες ευρώ που χρωστά εδώ και μήνες στους προβατοτρόφους. Και μας είπαν ότι αυτά είναι για να περάσουμε τα Χριστούγεννα! Ταυτόχρονα έχει δεσμεύσει πολλούς παραγωγούς με προκαταβολές, μέσω επιταγών που έχουν ημερομηνίες μετά την άνοιξη του 2012».

Πηγή:agronews
Επιμέλεια:Χρήστος Μαζάνης

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης