Μία είναι η ουσία, πως υπάρχει Αθανασία

Πρώτη καταχώρηση: Σάββατο, 17 Ιανουαρίου 2009, 23:04
Μία είναι η ουσία, πως υπάρχει Αθανασία

Η Αθανασία Τσουμελέκα και ο σύζυγος και προπονητής της, Νίκος Δημητριάδης, μιλάνε αποκλειστικά στη zougla.gr για το αποτέλεσμα της ιατρικής υπηρεσίας της IAAF, σύμφωνα με το οποίο δείγμα της που ελήφθη στις 6 Αυγούστου 2008, πριν από την Ολυμπιάδα του Πεκίνου, βρέθηκε θετικό στην ουσία ερυθροποιητίνη.

Η Eλληνίδα Ολυμπιονίκης δηλώνει συγκλονισμένη και απογοητευμένη από το αποτέλεσμα, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι ακόμα και αν αποδειχτεί ότι δεν έχει κάνει χρήση απαγορευμένης ουσίας, θα σταματήσει τον πρωταθλητισμό.

Πέντε μήνες μετά την Ολυμπιάδα ανακάλυψαν ντοπαρισμένη την Τσουμελέκα

Η Ολυμπιονίκης βρέθηκε θετική στην ουσία ερυθροποιητίνη για δείγμα που πάρθηκε πριν την Ολυμπιάδα του Πεκίνου. Για το ίδιο δείγμα, η ιατρική υπηρεσία της IAAF μετά από τον προκαθορισμένο έλεγχο δεν είχε ανακοινώσει οτιδήποτε επιλήψιμο, γεγονός που δημιουργεί τεράστια ερωτηματικά για την σκοπιμότητα της συμπεριφοράς της παγκόσμιας ομοσπονδίας.

Σημειωτέον ότι η Eλληνίδα Ολυμπιονίκης είχε ελεγχθεί επανειλημμένα πριν αγωνιστεί την 1η, 6η,19η και 20η Αυγούστου, πολλές φορές κατά τρόπο προκλητικό χωρίς να προκύψει οτιδήποτε.

Αιφνιδιαστικά η Ομοσπονδία ανακοίνωσε στην αθλήτριά μας ότι μετά από (δεύτερο!) έλεγχο, το δείγμα της 6ης Αυγούστου βρέθηκε θετικό στην ουσία ερυθροποιητίνη.

Η συγκεκριμένη ουσία, χωρίς να ανήκει στα γνωστά αναβολικά, έχει χαρακτηριστεί απαγορευμένη.

Πρόκειται για ορμόνη που λαμβάνεται ακόμα και κατά την διάρκεια μιας εγκυμοσύνης για την ενίσχυση του οργανισμού.

«Εγώ δεν θέλω τέτοιο πρωταθλητισμό»

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η Αθανασία Τσουμελέκα, υπογραμμίζει ότι δεν έχει κάνει εν γνώσει της χρήση αυτής της ουσίας και ανακοινώνει την απόφασή της να «κρεμάσει τα παπούτσια της». Η ανακοίνωση έχει ως εξής:

«Ενημερώθηκα ότι υπάρχει πρόβλημα με θετικό δείγμα σε έλεγχο που υποβλήθηκα στις 6 Αυγούστου 2008 με την ουσία ερυθροποιητίνη. Δεν θα μπω στην διαδικασία να δικαιολογηθώ, αν και δεν έχω κάνει εν γνώσει μου χρήση αυτής της ουσίας, διότι γνωρίζω και έχω αποδεχτεί προκειμένου να συμμετέχω σε αγώνες ότι είμαι απολύτως υπεύθυνη για ό,τι βρίσκεται μέσα στο δείγμα μου.

Το γεγονός ότι τα ίδια δείγματα αναλύονται πέραν της μιας φοράς (δηλαδή ανοίγουν και κλείνουν χωρίς την παρουσία μου), όπως το συγκεκριμένο, όπου την πρώτη φορά ήταν καθαρό, μου προκαλεί δυσάρεστα συναισθήματα για όλη την διαδικασία. Η ατυχής λοιπόν εμπλοκή μου μετά από μια επιτυχημένη αθλητική χρονιά με πολλούς αγώνες και κοινές και εμφανείς προετοιμασίες με φέρνει στην δυσάρεστη θέση να δώσω εγώ ένα τέλος στον πρωταθλητισμό που τόσο αγαπώ και να μην συνεχίσω μετά το πέρας της επικείμενης τιμωρίας μου.

Πραγματικά αδιαφορώ για το αν πάλι μετά από 6 μήνες μου πουν ότι τελικά το δείγμα είναι αρνητικό όπως και την πρώτη φορά. Είμαι πολύ δυσαρεστημένη με την κατάσταση που επικρατεί διεθνώς σε θέματα ντόπινγκ. Εγώ δεν θέλω άλλο τέτοιο πρωταθλητισμό.

Η απογοήτευσή μου είναι μεγάλη. Λυπάμαι γιατί γνωρίζω ότι η παρούσα περιπέτεια στενοχωρεί όλους αυτούς που με πιστεύουν και με αγαπούν και αναλαμβάνω το οποιοδήποτε μερίδιο ευθύνης μου αναλογεί».

 Σχολιάζοντας το θέμα, ο πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ Βασίλης Σεβαστής, δήλωσε ότι δεν έχει τίποτα να προσθέσει για την ώρα και «τα λέει όλα η ανακοίνωση της αθλήτριας».

(Πρώτη καταχώρηση: 17 Ιανουαρίου, 13:48)

Διαβάστε επίσης: Η αγαπημένη μου Αθανασία Τσουμελέκα, 17 Ιανουαρίου 2009.

Τελευταία ενημέρωση: Σάββατο, 17 Ιανουαρίου 2009, 23:04