«Μήδεια»: Γιατί υπάρχει αβεβαιότητα για το πού και πόσο θα χιονίσει

Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 12 Φεβρουαρίου 2021, 11:17
«Μήδεια»: Γιατί υπάρχει αβεβαιότητα για το πού και πόσο θα χιονίσει

Η κακοκαιρία «Μήδεια» βρίσκεται προ των πυλών, ωστόσο η ένταση και η έκταση των χιονοπτώσεων που περιμένουμε από αυτό το Σαββατοκύριακο δεν μπορούν ακόμη να προσδιοριστούν με απόλυτη ακρίβεια.

Σε άρθρο τους στο meteo.gr, οι ερευνητές του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Κώστας Λαγουβάρδος και Γιώργος Παπαβασιλείου, εξηγούν την αβεβαιότητα που υπάρχει για την πρόγνωση των χιονοπτώσεων.

«Η πρόγνωση των χιονοπτώσεων είναι εκ φύσεως πολύ αβέβαιη και δύσκολη, καθώς πολλοί παράγοντες παίζουν ρόλο τόσο για την ένταση και έκταση όσο και για τη διάρκειά τους. Στην επερχόμενη κακοκαιρία “Μήδεια” ένας επιπλέον παράγοντας ο οποίος ενισχύει την αβεβαιότητα είναι η αβέβαιη κίνηση ενός βαρομετρικού χαμηλού από τα δυτικά προς το Ιόνιο και το πώς αυτό θα συνδυαστεί με την εισβολή των ψυχρών αερίων μαζών από τα βόρεια. 

»Αυτό γίνεται προφανές από τις προγνώσεις πολλαπλού δείγματος της θέσης του βαρομετρικού χαμηλού για τις βραδινές ώρες του Σαββάτου προς τις πρωινές ώρες της Κυριακής. Όπως παρατηρούμε στο γράφημα 1, οι πιθανές θέσεις αποκλίνουν πολύ μεταξύ τους, με κάποια σενάρια να προβλέπουν τη θέση του στο Βόρειο Ιόνιο και κάποια άλλα στο Νότιο, ενώ ένα μέρος των πιθανών θέσεων είναι στο Κεντρικό Αιγαίο. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη μεγάλη αβεβαιότητα στην κατανομή των χιονοπτώσεων και στην έντασή τους. Για παράδειγμα, αν επαληθευτεί ένα σενάριο όπου το βαρομετρικό χαμηλό βρίσκεται στο Βόρειο Ιόνιο, τότε η ζώνη των έντονων χιονοπτώσεων θα εντοπίζεται στη Δυτική Μακεδονία, στα ορεινά της Ηπείρου και στη Δυτική Θεσσαλία. Σε ένα άλλο όμως σενάριο όπου το βαρομετρικό χαμηλό βρεθεί στο Κεντρικό και Νότιο Ιόνιο, τα έντονα φαινόμενα θα εντοπίζονται πιο νότια και οι χιονοπτώσεις στην Ήπειρο πιθανώς να εντοπίζονται σε ακόμα χαμηλότερα υψόμετρα. 

»Όσο πλησιάζουμε την ημέρα έναρξης των φαινομένων, η απόκλιση μεταξύ των διαφορετικών σεναρίων θα μειώνεται, οπότε θα είμαστε σε θέση να δώσουμε με μεγαλύτερη ακρίβεια τη θέση και την ένταση των χιονοπτώσεων» διευκρινίζουν.

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 12 Φεβρουαρίου 2021, 12:23