Η κακοκαιρία «Μήδεια» έρχεται αύριο και αναμένεται να προκαλέσει πολλά προβλήματα στις μετακινήσεις των πολιτών. Οι καιρικές συνθήκες θα είναι εξαιρετικά δύσκολες για όσους αποφασίσουν να μετακινηθούν με το αυτοκίνητο. Η Πολιτική Προστασία επισημαίνει πάντα ότι με αυτές τις καιρικές συνθήκες κανένας δεν πρέπει να κάνει διαδρομές με το αυτοκίνητο του αν δεν είναι απολύτως απαραίτητο. Στην περίπτωση, ωστόσο, που δεν γίνεται διαφορετικά, υπάρχουν μερικές πολύ χρήσιμες συμβουλές που εξασφαλίζουν την ασφάλεια του οδηγού και των επιβατών. Αυτές είναι οι εξής:

– Μην ξεκινάτε χωρίς αντιολισθητικές αλυσίδες ή αν δεν είστε απόλυτα σίγουροι ότι ξέρετε να τις τοποθετήσετε. Μαζί με τις αλυσίδες θα χρειαστείτε ένα ζευγάρι αδιάβροχα γάντια τα οποία είναι απαραίτητα για την τοποθέτηση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

– Προτιμήστε τις πρωινές ώρες για το ταξίδι σας και ενημερώστε τους οικείους σας για τη διαδρομή που θα ακολουθήσετε.

– Βεβαιωθείτε για την άψογη λειτουργία του καλοριφέρ και του συστήματος κλιματισμού και βεβαιωθείτε ότι στο πορτ μπαγκάζ υπάρχει τρίγωνο ασφαλείας και ανακλαστικό γιλέκο.

– Να έχετε μαζί σας νερό και τροφή. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

– Γεμίστε το ρεζερβουάρ με καύσιμα και ρίξτε αντιπηκτικό υγρό στο δοχείο αποθήκευσης νερού.

– Μην πατάτε δυνατά το γκάζι την ώρα που οδηγείτε και αποφεύγετε τις απότομες αυξομειώσεις ταχύτητας.

– Οδηγείτε ήρεμα, χωρίς βιασύνη, με χαμηλή ταχύτητα και απαλές κινήσεις του τιμονιού.

– Αντί να χρησιμοποιείτε το φρένο πρέπει να επιβραδύνετε κατεβάζοντας σταδιακά τις ταχύτητες.

– Μην προσπερνάτε και μην εμποδίζετε τα εκχιονιστικά μηχανήματα. Ακολουθείτε πάντα τις οδηγίες της Τροχαίας.

– Αν η Τροχαία διατάξει την υποχρεωτική χρήση των αντιολισθητικών αλυσίδων, σταματήστε στο πλησιέστερο πάρκινγκ ή Σταθμό Εξυπηρέτησης Αυτοκινητιστών (Σ.Ε.Α.) για να τις τοποθετήσετε.

– Οι αλυσίδες τοποθετούνται πάντα στους κινητήριους τροχούς. Στα οχήματα με μόνιμη τετρακίνηση τοποθετούνται στους μπροστινούς τροχούς. Είναι σωστά τοποθετημένες όταν δείχνουν και είναι τεντωμένες. Η ταχύτητα με αλυσίδες σε χιονισμένο οδόστρωμα δεν πρέπει να ξεπερνά τα 40χλμ./ώρα.

– Παραμείνετε στο αυτοκίνητο αν ακινητοποιηθεί. Τοποθετείστε στην κεραία του ραδιοφώνου ή σε άλλο εμφανές σημείο ένα ύφασμα με έντονο χρώμα ώστε να σας εντοπίσουν οι ομάδες διάσωσης. Ανάβετε τη μηχανή για 10 λεπτά ανά ώρα και διατηρείστε την εξάτμιση καθαρή από το χιόνι.

Δείτε το βίντεο

 

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης