«Δεν έχω σχέση με τις κατηγορίες που μου αποδίδονται»

«Δεν έχω σχέση με τις κατηγορίες που μου αποδίδονται»
Συνεχίζεται, σε νέα αίθουσα μετά τη ολιγόωρη διακοπή η δίκη του Βασίλη Παπαγεωργόπουλου στο Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης, για την υπόθεση της υπεξαίρεσης στο δήμο, για την οποία πρωτοδίκως είχε καταδικαστεί σε ισόβια. Ο πρώην δήμαρχος Θεσσαλονίκης, δήλωσε κατά την έναρξη της διαδικασίας σε δεύτερο βαθμό: «Δεν έχω καμία απολύτως σχέση με αυτά για τα οποία κατηγορούμαι».

Από την πλευρά του, ο πρώην γενικός γραμματέας του δήμου, Μιχάλης Λεμούσιας, τόνισε προς το δικαστήριο: «Είμαι αθώος! Θέλω να μου δώσετε την ευκαιρία να αποδείξω την αθωότητα μου».

Ο πρωταγωνιστής της υπόθεσης, πρώην πρόεδρος της ταμειακής υπηρεσίας του δήμου, Παναγιώτης Σαξώνης, δήλωσε: «Έχω αποδεχθεί την κατηγορία. Το μόνο που θέλω να πω είναι ένα συγγνώμη στο λαό της Θεσσαλονίκης».

Διακοπή

Απέρριψε το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης το αίτημα αποβολής της πολιτικής αγωγής που ετέθη από τους συνηγόρους υπεράσπισης, κατά την έναρξη της δίκης για την πολύκροτη υπόθεση υπεξαίρεσης στον Δήμο Θεσσαλονίκης.

Την απόρριψη του αιτήματος πρότεινε κι ο εισαγγελέας της έδρας.

Κατόπιν τούτου, το δικαστήριο διέκοψε εκ νέου τη διαδικασία για τη μία μετά το μεσημέρι, προκειμένου να αναβάλει όλες τις υποθέσεις του εκθέματος (πινακίου).

Ο πρόεδρος του δικαστηρίου, πρόεδρος Εφετών Παναγιώτης Κατσιρούμπας, γνωστοποίησε ότι μετά τη διακοπή η δίκη θα συνεχιστεί σε άλλη αίθουσα από αυτήν που ξεκίνησε το πρωί.

Συγκεκριμένα, η διαδικασία θα συνεχιστεί σε αίθουσα του τρίτου ορόφου του δικαστικού μεγάρου αντί αυτής του υπογείου. Αυτό αποφασίστηκε με δεδομένο ότι η συγκεκριμένη αίθουσα κρίθηκε μικρή για να “φιλοξενήσει” το πολυπληθές ακροατήριο.

Εξάλλου, ο προεδρεύων του δικαστηρίου ενημέρωσε τους διαδίκους ότι κατά τις επόμενες δύο εβδομάδες θα γίνουν συνεδριάσεις την Τρίτη και την Τετάρτη.


Επαναληπτική δίκη


Για σήμερα έχει οριστεί η έναρξη της επαναληπτικής δίκης για την πολύκροτη υπόθεση της υπεξαίρεσης στον Δήμο Θεσσαλονίκης, για την οποία έχει καταδικαστεί σε ισόβια κάθειρξη ο τέως δήμαρχος Βασίλης Παπαγεωργόπουλος.

Έντεκα μήνες μετά την απόφαση- καταπέλτη του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, η οποία έστειλε για πρώτη φορά Έλληνα πολιτικό με την ποινή των ισοβίων στη φυλακή, ο Β. Παπαγεωργόπουλος θα επιχειρήσει να ανατρέψει τα δεδομένα του πρωτόδικου δικαστηρίου.

Δείγματα γραφής της υπερασπιστικής γραμμής που θα ακολουθήσει έδωσε στις ουκ ολίγες επιστολές που δημοσιοποίησε μέσα από τις φυλακές Διαβατών, όπου κρατείται από τον περασμένο Φεβρουάριο.
Έτσι, ο τέως δήμαρχος Θεσσαλονίκης αναμένεται να υποστηρίξει ότι η υπεξαίρεση στον κεντρικό Δήμο ξεκίνησε πριν ο ίδιος αναλάβει τη δημαρχία, ενώ υπό την καθοδήγηση και του Δημήτρη Τσοβόλα- που προστέθηκε στο επιτελείο των συνηγόρων του -θα προσπαθήσει να αποδείξει στην πράξη τα όσα υποστηρίζει, αναφερόμενος στην πρωτόδικη απόφαση περί «δικαστικής πλάνης» και «διάτρητης απόφασης».

Στο εδώλιο του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης θα καθίσει ακόμη ο επίσης καταδικασθείς σε ισόβια κάθειρξη πρώην γενικός γραμματέας του Δήμου Μιχάλης Λεμούσιας, από τον οποίο ο Β. Παπαγεωργόπουλος αναμένεται να πάρει αυτή τη φορά αποστάσεις, καθώς η απόλυτη ταύτισή του με το άλλοτε «δεξί του χέρι» στο Δήμο, εκτιμάται ότι ήταν ένας από τους λόγους που οδήγησαν τους δικαστές του πρωτοβάθμιου δικαστηρίου στη βαρύτατη ποινή.

Δίπλα ακριβώς στο άλλοτε πανίσχυρο «δίδυμο» στον Δήμο Θεσσαλονίκης θα βρίσκεται ο πρώην ταμίας Παναγιώτης Σαξώνης, ο οποίος καταδικάστηκε κι αυτός σε ισόβια, αλλά ήταν ο μόνος που πρωτόδικα ομολόγησε την υπεξαίρεση.

Για το σκάνδαλο της υπεξαίρεσης, που προσδιορίστηκε στα 18 εκατ. ευρώ, κατηγορούνται επιπλέον δύο πρώην διευθυντές της Ταμειακής Υπηρεσίας του Δήμου, οι οποίοι καταδικάστηκαν- αντιστοίχως -σε κάθειρξη 15 και 10 ετών, αλλά το δικαστήριο τους άφησε ελεύθερους μέχρι την επαναληπτική δίκη. Η υπόθεση έχει τοποθετηθεί στον αριθμό 4 του εκθέματος και εκτός απροόπτου θα ξεκινήσει κανονικά αύριο.

Πρόεδρος του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων κληρώθηκε η πρόεδρος εφετών Ευφροσύνη Καλογεράτου (με αναπληρωτή τον πρόεδρο εφετών Παναγιώτη Κατσιρούμπα), ενώ εισαγγελέας της έδρας κληρώθηκε ο αντεισαγγελέας εφετών Δημήτρης Νάιντος.


Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 16 Ιανουαρίου 2014, 13:50