Έχει μήκος μόλις τριών εκατοστών, χρώμα κόκκινο και διαθέτει ρύγχος. Ήρθε στη χώρα μας πριν από περίπου 2,5 χρόνια κρυμμένο μέσα στους εισαγόμενους από την Αφρική φοίνικες που φυτεύτηκαν για να στολίσουν τους κήπους μεγάλων ξενοδοχειακών μονάδων, τα πάρκα, αλλά και τις παραλιακές λεωφόρους της Κρήτης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μόνο που το σκαθάρι με την επιστημονική ονομασία Rhynchophorus Ferrugineus έχει εξελιχθεί στον υπ’ αριθμόν ένα εχθρό των φοινίκων. Έχει ήδη καταστρέψει δεκάδες δέντρα στη Μεγαλόνησο και αποτελεί τη μεγαλύτερη απειλή για το μοναδικό φοινικόδασος της Ευρώπης στο Βάι.

Παρά τα μέτρα που ελήφθησαν, μόλις ο κίνδυνος έγινε αντιληπτός, οι αρμόδιες υπηρεσίες του νομού Λασιθίου εντόπισαν νέα προσβεβλημένα δέντρα και κρούουν για άλλη μία φορά τον κώδωνα του κινδύνου, καθώς το σκαθάρι είναι ανθεκτικό στα εντομοκτόνα, ενώ πολλαπλασιάζεται συνεχώς.   

Όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, ο μοναδικός τρόπος για την εξόντωση του εντόμου και τον περιορισμό του προβλήματος, είναι η εκρίζωση και καύση των προσβεβλημένων φοινίκων, πριν να είναι αργά για το φοινικόδασος του Βάι.  

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης