Αναστατωμένοι είναι οι κάτοικοι της Τήλου, μετά την έκδοση ενός βιβλίου που αναφέρεται στην ιστορία του ακριτικού νησιού.

Λίγο μετά την κυκλοφορία του βιβλίου -η έκδοση του οποίου χρηματοδοτήθηκε από τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Δωδεκανήσου- ένας 67χρονος άνδρας που ζει μόνιμα στη Ρόδο, δέχθηκε σωρεία τηλεφωνημάτων από κατοίκους της Τήλου, οι οποίοι τον παρότρυναν να ανατρέξει στις σελίδες 700 και 701 του βιβλίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο ίδιος, ιδιοκτήτης του μικρού ναού του Αγίου Παύλου και Πέτρου στην Τήλο, με περιέργεια διάβασε το επίμαχο κομμάτι, στο οποίο γινόταν αναφορά στο ναό του και -ούτε λίγο ούτε πολύ- ο συγγραφέας τον κατηγορούσε για μεγάλες φθορές που είχε υποστεί το κτίριο.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται: «στις 06-02-1995, αριθ. πρωτ. 154, εγκρίθηκαν από την τέταρτη Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, οι εργασίες στερέωσης και μόνωσης του ναού από τους ιδιοκτήτες, αδερφούς (…), αλλά με νεώτερη απόφαση στις 06-09-1999 εντέλλεται η διακοπή τους, λόγω παραβάσεων και ζημιών στις τοιχογραφίες του 13ου αιώνα. Οι πρόσφατες ανακαινίσεις που αφέθηκαν στη δικαιοδοσία των ιδιοκτητών (…) και προκάλεσαν την παρέμβαση της 4ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, οφειλόταν στο γεγονός ότι ο πρώτος εκ των δύο αναφερθέντων, κατέστρεψε το υφιστάμενο από χοχλάκι δάπεδο, με αφορμή την αποκοπή της ρίζας του μεγάλου δέντρου, που βρίσκεται κοντά στην είσοδο του ναού και η οποία είχε εισχωρήσει και είχε σηκώσει το δάπεδο. Εκτός τούτου, αφαιρέθηκε και το απλό ξύλινο τέμπλο που υπήρχε μέχρι τότε. Η 4η Ε.Β.Α. τον ανάγκασε να το αποκαταστήσει, αλλά η αποκατάσταση έγινε με διαφορετικό διακοσμητικό από το αρχικό στάδιο…».

Ο 67χρονος υπέβαλε μήνυση εναντίον του συγγραφέα, κατηγορώντας τον για συκοφαντική δυσφήμιση, αναφέροντας μεταξύ άλλων ότι τα στοιχεία του βιβλίου είναι απόλυτα ψευδή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αλήθεια ή ψέματα, το δικαστήριο θα πάρει την τελική απόφαση, για την «υπόθεση» ενός βιβλίου που κατάφερε να αναστατώσει ένα ολόκληρο νησί…

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης