Με αρνητικό πρόσημο «κλείνει» η εφετινή ελαιοκομική περίοδος για τους παραγωγούς της Κρήτης, καθώς, αν και οι εκτιμήσεις αρχικά ήθελαν η παραγωγή του «υγρού χρυσού» του νησιού να φτάνει τους 100.000 τόνους, ο απολογισμός τελικά δεν είναι καθόλου ικανοποιητικός, αφού η ποσότητα του ελαιολάδου που παρήχθη στο νησί έφτασε μόλις τους 50.000 τόνους.

Η μειωμένη κατά το ήμισυ παραγωγή οφείλεται, σύμφωνα με τους καλά γνωρίζοντες του αντικειμένου, σε ένα έντομο, τον ριχίτι, ο οποίος προσέβαλε τα ελαιόδεντρα καταστρέφοντας τον καρπό και κατά συνέπεια μειώνοντας και την παραγωγή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου Μύρωνα Χιλιετζάκη, το μεγαλύτερο πρόβλημα που ανέκυψε εφέτος ήταν η μειωμένη παραγωγή ελαιολάδου στο νησί.

«Η παραγωγή ήταν αρκετά περιορισμένη εφέτος, αν σκεφτεί κανείς ότι η μέση εκτίμηση έκανε λόγο για 100.000 τόνους και τελικά παρήχθησαν μόλις 50.000 τόνοι. Η αποτίμηση που κάνει εφέτος ο παραγωγός δεν είναι καθόλου ικανοποιητική» αναφέρει.

Όπως τονίζει, ένα επίσης σημαντικό πρόβλημα που έχει ανακύψει είναι και το γεγονός ότι περίπου 25.000 τόνοι ελαιόλαδο κρατούνται από τους παραγωγούς στα σπίτια τους. «Ένα ακόμη σημαντικό πρόβλημα που παρατηρείται είναι ότι αρκετοί παραγωγοί φυλάσσουν το ελαιόλαδό τους στα σπίτια τους, εξαιτίας φορολογικών επιβαρύνσεων. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα το ελαιόλαδο να μη φυλάσσεται υπό τις κατάλληλες συνθήκες, να χάνει ποιοτικά του χαρακτηριστικά και να μην αποτελεί πλέον ένα έξτρα παρθένο ελαιόλαδο. Το λάδι πρέπει να φυλάσσεται κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες» επισημαίνει ο κ. Χιλιετζάκης.

Ικανοποιητική η τιμή πώλησης – Αύξηση μέσα στο επόμενο διάστημα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ικανοποιητική κρίνεται η τιμή πώλησης του ελαιολάδου την περίοδο αυτή, καθώς κυμαίνεται από 3,40 έως 3,86 το κιλό, αν και οι παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι θα υπάρξει αύξηση μέσα στο επόμενο διάστημα, φτάνοντας και ξεπερνώντας σε ορισμένες περιοχές και τα 4 ευρώ το κιλό.

«Η χαμηλότερη τιμή πώλησης του ελαιολάδου, σύμφωνα με την τελευταία δημοπράτηση πριν από περίπου 20 ημέρες, είναι 3,40 και η υψηλότερη 3,86 στην περιοχή της Σητείας. Η τιμή πώλησης όμως του ελαιολάδου σύντομα θα ανέβει, φτάνοντας και τα 4 ευρώ» προσθέτει ο αντιπρόεδρος της ΕΑΣΗ.

Πηγή: cretapost

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης