Μειώνονται τα αστυνομικά τμήματα στην Πελοπόννησο

Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 26 Νοεμβρίου 2015, 08:05
Μειώνονται τα αστυνομικά τμήματα στην Πελοπόννησο
Παρουσιάστηκε την Τετάρτη στο Πνευματικό Κέντρο Τρίπολης η πρόταση για την αναδιάρθρωση των αστυνομικών υπηρεσιών της Περιφέρειας Πελοποννήσου, προκειμένου να ανταποκριθεί η αστυνομία στις απαιτήσεις της εποχής.

Στην παρουσίαση της πρότασης, η οποία τέθηκε σε διαβούλευση κι αναμένεται να εφαρμοστεί από την προσεχή άνοιξη, ήταν παρόντες ο γενικός γραμματέα Δημόσιας Τάξης Δημήτρης Αναγνωστάκης, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης, βουλευτές και εκπρόσωποι των δημοτικών αρχών της Περιφέρειας.

Σύμφωνα με την πρόταση που κατατέθηκε, συγχωνεύεται ένας σημαντικός αριθμός αστυνομικών δομών σε όλη την Πελοπόννησο, κατά βάση λόγω μικρής υφιστάμενης οργανικής δύναμης, και δεδομένου ότι δεν αποτελούν έδρα δήμου, παρουσιάζουν χαμηλή εγκληματικότητα και ουσιαστικά οι περιοχές που καλύπτουν ήδη αστυνομεύονται με καθημερινές εποχούμενες περιπολίες από γειτνιάζοντα αστυνομικά τμήματα.

Ειδικότερα, στην Αρκαδία, σύμφωνα με την προς διαβούλευση πρόταση, οδεύουν προς συγχώνευση τα Αστυνομικά Τμήματα Λεβιδίου, Λαγκαδίων και Σταδίου Τεγέας. Δημιουργείται τμήμα άμεσης δράσης στην Τρίπολη και μετονομάζεται το Αστυνομικό Τμήμα Παραλίου Άστρους σε Βόρειας Κυνουρίας, του Λεωνιδίου σε Νότιας Κυνουρίας και της Δημητσάνας σε Γορτυνίας.

Στην Αργολίδα προτείνονται για συγχώνευση, ο αστυνομικός σταθμός Αγίας Τριάδας και Τολού με το Αστυνομικό Τμήμα Ναυπλίου, ο αστυνομικός σταθμός Νέας Κίου με το Αστυνομικό Τμήμα Άργους και ο αστυνομικός σταθμός Παλαιάς Επιδαύρου με τον αστυνομικό σταθμό Λυγουριού, ο οποίος αναβαθμίζεται - λόγω του γεγονότος ότι καλύπτει τουριστική περιοχή με πληθώρα εργατών κι επειδή αποτελεί βασικό οδικό κόμβο με την Κορινθία - σε Αστυνομικό Τμήμα Επιδαύρου με έδρα το Λυγουριό.

Στην Κορινθία, το σχέδιο που τέθηκε σε διαβούλευση προβλέπει συγχώνευση του Αστυνομικού Τμήματος Αγίων Θεοδώρων με το Α.Τ. Λουτρακίου και του Αστυνομικού Τμήματος Γκούρας με το Α.Τ. Κιάτου, το οποίο μετονομάζεται σε Αστυνομικό Τμήμα Συκιωνίων. Επίσης ο σταθμός τουριστικής αστυνομίας Λουτρακίου συγχωνεύεται με το Αστυνομικό Τμήμα Λουτρακίου, στο οποίο προβλέπεται ίδρυση γραφείου τουρισμού.

Στη Λακωνία, οδεύει προς συγχώνευση το Αστυνομικό Τμήμα Περιφέρειας Σπάρτης με το Α.Τ. Σπάρτης. Τα Αστυνομικά Τμήματα Κροκεών, Βλαχιώτη και ο αστυνομικός σταθμός Γερακίου συγχωνεύονται με το Α.Τ. Σκάλας το οποίο μετονομάζεται σε Αστυνομικό Τμήμα Ευρώτα με έδρα τη Σκάλα.

Επίσης συγχωνεύεται ο αστυνομικός σταθμός Μονεμβασιάς με το Αστυνομικό Τμήμα Μολάων. Ακόμη προβλέπεται συγχώνευση των σταθμών τουριστικής αστυνομίας Σπάρτης, Γυθείου και Μονεμβασιάς με τα Αστυνομικά Τμήματα Σπάρτης, Γυθείου και Μολάων αντίστοιχα, στα οποία προτείνεται ίδρυση ιδιαίτερων γραφείων τουρισμού. Παράλληλα, λόγω της ιδιαίτερα αυξημένης τουριστικής κίνησης, προβλέπεται η ίδρυση μόνιμου αστυνομικού σταθμού στην Ελαφόνησο.

Στη Μεσσηνία, η πρόταση που τίθεται σε διαβούλευση προβλέπει τη συγχώνευση του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Καλαμάτας με την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Καλαμάτας και ο σταθμός τουριστικής αστυνομίας Καλαμάτας με το Αστυνομικό Τμήμα Καλαμάτας, όπου προτείνεται ίδρυση ιδιαίτερου γραφείου τουρισμού.

Επίσης, προβλέπεται συγχώνευση του Αστυνομικού Τμήματος Περιφέρειας Καλαμάτας και του αστυνομικού σταθμού Αρφαρών με το Αστυνομικό Τμήμα Καλαμάτας.

Επιπλέον, στη δυτική Μεσσηνία προτείνεται συγχώνευση των Αστυνομικών Τμημάτων Γαργαλιάνων και Φιλιατρών με το Α.Τ. Κυπαρισσίας, το οποίο μετονομάζεται σε Αστυνομικό Τμήμα Τριφυλίας. Ακόμη συγχωνεύεται το Τμήμα Τροχαίας Κυπαρισσίας με το υπό ίδρυση Α.Τ. Τριφυλίας.

Ο αστυνομικός σταθμός Χώρας που είναι ήδη σε αναστολή λειτουργίας προτείνεται να συγχωνευθεί με το Α.Τ. Πύλου, στο οποίο συγχωνεύεται και ο σταθμός τουριστικής αστυνομίας Πύλου με την πρόβλεψη ίδρυσης γραφείου τουρισμού.

Η πρόταση αναδιάρθρωσης προβλέπει και τη συγχώνευση των αστυνομικών τμημάτων Πεταλιδίου με το Α.Τ. Μεσσήνης, καθώς και του Αστυνομικού Τμήματος Κοπανακίου, μερικώς με το Α.Τ. Μελιγαλά, το οποίο μετονομάζεται σε Οιχαλίας, και μερικώς με το Αστυνομικό Τμήμα Τριφυλίας.

Συνοπτικά, στο σύνολο της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Πελοποννήσου, οι 83 υφιστάμενες αστυνομικές δομές συρρικνώνονται με το νέο προτεινόμενο σχήμα σε 53, που σημαίνει μείωση σε ποσοστό 35,37%.

Η οργανική δύναμη ανέρχεται σε 1.763 θέσεις και η παρούσα δύναμη είναι 1.571 και θα επιτευχθεί εξοικονόμηση δυνάμεων 222 θέσεων, που σε ποσοστό οργανικής δύναμης φτάνει το -12%, ενώ σε ποσοστό παρούσης δύναμης το ποσοστό ανέρχεται στο -14,13%. Επιπλέον, με το προτεινόμενο σχέδιο υπάρχει και εξοικονόμηση πόρων από μισθώματα σε ποσοστό 6,15%, που σε πραγματικούς αριθμούς είναι 54.449,88 ευρώ.

Ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Τάξης υπογράμμισε με δηλώσεις του ότι «κάνουμε μία προσπάθεια εξορθολογισμού των αστυνομικών μας δομών αξιοποιώντας στο καλύτερο δυνατό βαθμό τις υπάρχουσες δυνάμεις».

Παράλληλα, ο κ. Αναγνωστάκης τόνισε ότι «στόχος είναι να φύγουμε από το πεπαλαιωμένο μοντέλο της φύλαξης κτηρίων και ταμπελών, και να προσφέρουμε ουσιαστικές και ποιοτικές υπηρεσίες στους πολίτες», προσθέτοντας πως «επιδιώκουμε τη δημιουργία ενοποιημένων τμημάτων με παροχή πραγματικών υπηρεσιών κι όχι διασπορά υπηρεσιακών δομών».

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 26 Νοεμβρίου 2015, 08:19