Ανησυχούν οι πρατηριούχοι και οι διακινητές πετρελαίου θέρμανσης για τις μειώσεις των παραγγελιών από τους καταναλωτές, αφού κάθε χρόνο οι πωλήσεις πέφτουν, σύμφωνα με την ανακοίνωση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων (Π.Ο.Π.Ε.Κ.). Για αυτόν τον λόγο, η Ομοσπονδία προτείνει τη μείωση της τιμής του πετρελαίου και να προσαρμοστεί στα επίπεδα του 2011. Δηλαδή, να κοστίζουν 60 ευρώ τα 1.000 λίτρα, αντί των 280 ευρώ που είναι σήμερα.

«Το φαινόμενο που εντείνεται την τελευταία δεκαετία οξύνει το κλίμα αβεβαιότητας σε έναν κλάδο που πλήττεται βαθύτατα από την ύφεση» σημειώνει η Ομοσπονδία και «εκφράζοντας τον προβληματισμό των μελών της, προτείνει τη μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) σε όλα τα πετρελαιοειδή προϊόντα στον μέσο όρο τουλάχιστον των κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στο πετρέλαιο θέρμανσης προτείνει τη μείωσή του στα επίπεδα του Μαρτίου 2011, δηλαδή 60 ευρώ τα 1.000 λίτρα, αντί των 280 ευρώ που είναι σήμερα».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η πρόταση της ΠΟΠΕΚ για τη μείωση του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης, όπως υπογραμμίζεται στη σχετική ανακοίνωση της Ομοσπονδίας, είναι επιτρεπτή στο πλαίσιο της Οδηγίας 2003/96/ΕΚ και βάζει τέλος στο αναχρονιστικό και δυσερμήνευτο καθεστώς των επιδοτήσεων.

«Η διαφορετική φορολόγηση του πετρελαίου κίνησης και του πετρελαίου θέρμανσης καθιερώθηκε το 1992 με το σκεπτικό ότι η θέρμανση ανήκει στα βασικά αγαθά και επομένως η φορολόγησή της με υψηλό συντελεστή είναι κοινωνικά άδικη, αφού πλήττει αναλογικά περισσότερο τα φτωχότερα στρώματα του πληθυσμού» καταλήγει η ανακοίνωση.

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης