Μείωση του ΕΦΚ στα καύσιμα ζητούν οι πρατηριούχοι

Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 20 Ιουνίου 2014, 12:01
Μείωση του ΕΦΚ στα καύσιμα ζητούν οι πρατηριούχοι
Επιστροφή του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης στα επίπεδα της περιόδου 2011-2012 και μείωσή του στην αμόλυβδη κατά 100 ευρώ ζητεί η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων (ΠΟΠΕΚ), με επιστολή της προς τους υπουργούς Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη και Ανάπτυξης Νικόλαο Δένδια.

«Ο δρόμος που οδηγεί στην ανάκαμψη από την ύφεση και στη συνέχεια στον δρόμο της οικονομικής ανάπτυξης και της κοινωνικής δικαιοσύνης χρειάζεται ως προαπαιτούμενο τη μείωση της φορολογίας γενικότερα και ειδικότερα των ΕΦΚ στα πετρελαιοειδή και ενεργειακά προϊόντα» υποστηρίζει η ΠΟΠΕΚ, σημειώνοντας πως οι διάφοροι κυβερνητικοί παράγοντες με δηλώσεις τους διαπιστώνουν και επιβεβαιώνουν την υψηλή φορολόγηση των καυσίμων, αλλά μεταθέτουν την εξέταση του θέματος για το φθινόπωρο.

Σε κάθε περίπτωση, παρατηρεί η Ομοσπονδία, τα έσοδα που συγκεντρώνουν τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. από τον ΕΦΚ στα πετρελαιοειδή συνιστούν ένα ιδιαιτέρως σημαντικό ποσοστό επί των συνολικών φορολογικών εσόδων. Στην Ελλάδα, ο ΕΦΚ στα πετρελαιοειδή συνεισέφερε το 2010 το 9,8% των συνολικών εσόδων του κράτους από φόρους καυσίμων. Σε όλα τα κράτη-μέλη, η πλειονότητα των εσόδων από τους ΕΦΚ στα ενεργειακά προϊόντα συγκεντρώνεται από τη βενζίνη και το πετρέλαιο εσωτερικής καύσης (κίνησης, θέρμανσης, αγροτικό κ.λπ.).

Οι συνολικές πωλήσεις καυσίμων μειώθηκαν στην ελληνική αγορά κατά την περίοδο 2009-2013 περισσότερο από 38%. Η σημαντικότατη πτώση στις βενζίνες και το πετρέλαιο οφείλεται στις δυσμενείς οικονομικές συνθήκες, στην αύξηση των διεθνών τιμών αλλά κυρίως στη μεγάλη αύξηση το 2010 του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης και του ΦΠΑ.

«Τα πρόσφατα στοιχεία του προϋπολογισμού που δόθηκαν στη δημοσιότητα, από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, για το πρώτο τετράμηνο του 2014, επιβεβαιώνουν τις προβλέψεις μας για την παταγώδη αποτυχία του μέτρου της εξίσωσης του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης, αφού ο στόχος της εξίσωσης όχι μόνον δεν περιόρισε το λαθρεμπόριο πετρελαίου, αλλά αντιθέτως ευνόησε το λαθρεμπόριο ναυτιλιακού πετρελαίου με πολύ μεγαλύτερα περιθώρια παράνομων κερδών, σε βάρος των δημοσίων εσόδων (εκτίμηση απώλειας Δημ. Εσόδων 2012, 2013, άνω των 750 εκατ. ευρώ), αφήνοντας παράλληλα στα κρύα του χειμώνα χιλιάδες οικογένειες» αναφέρουν οι πρατηριούχοι.

Η ΠΟΠΕΚ προτείνει:

α) ο ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης στα επίπεδα της περιόδου 2011-2012, δηλαδή 60€/1000 λίτρα, Οδηγία 2003/96/ΕΚ άρθρο 18 παρ. 8. Η Ελληνική Δημοκρατία μπορεί να συνεχίσει να εφαρμόζει επίπεδα φορολογίας μέχρι 22 ευρώ ανά 1000 λίτρα κατώτερα από τα ελάχιστα επίπεδα που καθορίζονται στην παρούσα οδηγία για το πετρέλαιο εσωτερικής καύσης που χρησιμοποιείται ως προωθητικό.

β) να μειωθεί ο ΕΦΚ στην αμόλυβδη βενζίνη κατά 100 ευρώ, δηλαδή στα 570€/1000 λίτρα και

γ) να σταματήσει άμεσα η ελληνική πρωτοτυπία (να φορολογούμε με φόρο τον φόρο!!!), να χρεώνουμε ανά λίτρο με Φ.Π.Α. 23% και τις ανά λίτρο φορολογικές επιβαρύνσεις (Ε.Φ.Κ., ΡΑΕ. κ.λπ.) σε όλα τα πετρελαιοειδή προϊόντα με 23% ΦΠΑ.

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 20 Ιουνίου 2014, 12:01