Η ενημέρωση των κτηνοτρόφων και η προστασία των κοπαδιών τους ήταν στο επίκεντρο εκδήλωσης στα Ανώγεια, αφού η θνησιμότητα των αρνιών σε τόσο μεγάλο βαθμό είναι μείζον ζήτημα.

Συγκεκριμένα ο δήμος Ανωγείων και ο Γαλακτοκομικός Συνεταιρισμός Ανωγείων διοργανωσαν στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου, επιστημονική εσπερίδα (ενημέρωση – συζήτηση), για τα αποτελέσματα των δειγματοληπτικών ελέγχων στα ψόφια αρνιά την περίοδο Οκτωβρίου – Νοεμβρίου, από την ερευνητική ομάδα του Καθηγητή Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Δημητρίου Τόντη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο κ. Τόντης μέσα από την έρευνα που έγινε στο Πανεπιστήμιο σε συνδυασμό με τις προσπάθειες των κτηνιάτρων αναζητούν τα ακριβή αίτια για τους μαζικούς θανάτους.

«Υπάρχει μια λίστα με πάνω από 20 διαφορετικούς παράγοντες που μπορούν να οδηγήσουν στο θάνατο ενός αρνιού από τη στιγμή που θα γεννηθεί μέχρι τις πρώτες εβδομάδες της ζωής του», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τόντης

Ενώ από την πλευρά του ο κ. Χαιρέτης, εκ μέρους του Γαλακτοκομικού Συνεταιρισμού Ανωγείων δήλωσε πως πάνω από 3000 αρνιά έχουν πεθάνει την περίοδο του περασμένου Οκτωβρίου- Νοεμβρίου. «Ένα κοπάδι με 200 πρόβατα δεν έβγαλε δέκα αρνιά. Τα υπόλοιπα έχουν ψοφήσει. Μιλάμε για πολύ σοβαρό πρόβλημα», επισήμανε

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σημειώνεται ότι οι επιστήμονες απεφάνθησαν σε πρώτη φάση ότι οι μαζικές θανατώσεις οφείλονται σε ιωδιοπενία, που μετά τις δεκαετίες του 1950-60 είχε εξαλειφθεί. Όμως διευρύνουν την έρευνα που έχουν ξεκινήσει προσπαθώντας να αντλήσουν κάθε πληροφορία για τα αίτια του θανάτου των ζώων.

Θέλουν να δουν για παράδειγμα αν υπάρχουν κάποια φυτά που αντλούν το ιώδιο από τη μάνα, με συνέπεια αυτό να μην περνάει στο αρνάκι στη διάρκεια εγκυμοσύνης. Σε κάθε περίπτωση η υπόθεση είναι ακόμη υπό έρευνα και τα αποτελέσματα είναι πιθανό να καταγραφούν στο μέλλον.

ΠΗΓΗ: creteplus.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης