Μυστήριο με 65 σκελετούς: Είναι Μινωίτες που ψάχνουν... απογόνους;

Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 26 Φεβρουαρίου 2015, 21:31
Μυστήριο με 65 σκελετούς: Είναι Μινωίτες που ψάχνουν... απογόνους;
Με μεγάλο ενδιαφέρον η επιστημονική κοινότητα αναμένει τα αποτελέσματα από την εξέταση DNA σε 65 σκελετούς που βρέθηκαν από την αρχαιολόγο Αθανασία Κάντα στην περιοχή Σφεντύλι του Ηρακλείου, έναν τόπο που βουλιάζει σήμερα, λόγω του φράγματος του Αποσελέμη.

Την έρευνα διεξάγει το Ινστιτούτο Μοριακής Βιολογίας του ΙΤΕ. Η επίτιμη έφορος Αρχαιοτήτων, Αθανασία Κάντα, που έφερε στο φως αυτόν τον θησαυρό εκτιμά ότι πρόκειται για κατοίκους της Μινωικής Κρήτης.

Αν και παρόμοιες μελέτες έχουν γίνει στο εξωτερικό, θα είναι η πρώτη φορά που το ΙΤΕ και συγκεκριμένα το ΙΜΒ αναλαμβάνει τέτοιας εμβέλειας έρευνα, που αναμένεται να δώσει κρίσιμα συμπεράσματα, για μια σειρά επιστήμες, πέρα της Αρχαιολογίας.

Tα σύγχρονα δεδομένα καθιστούν εφικτό τον εντοπισμό των... απογόνων τους, καθώς τα ευρήματα θα διασταυρωθούν με τα δεδομένα των σύγχρονων κατοίκων της Κρήτης.

«Είναι μια έρευνα που κινείται σε ανεξερεύνητα νερά. Αναμένουμε σημαντικά αποτελέσματα, αν και πρέπει να τονίσω ότι η συνήθως η έρευνα κινείται χωρίς μεγάλα άλματα και το εντυπωσιακό προκύπτει από αστάθμητους παράγοντες. Εκτιμώ ότι θα καταφέρουμε να αναγνωρίσουμε την καταγωγή αυτού του πληθυσμού και τη σχέση τους με τους σημερινούς κατοίκους της Κρήτης αλλά και τους παγκόσμιους πληθυσμούς», αναφέρει ο ερευνητής του ΙΤΕ, Δημήτρης Καφετζόπουλος.

Στο ερώτημα αν με ακρίβεια θα εντοπιστούν οι απόγονοι των κατοίκων του Σφεντυλίου, η απάντηση του κ. Καφετζόπουλου είναι «Ναι, οι πιο πιθανοί απόγονοι».

Σταθμός στον εντοπισμό των προγόνων των Κρητικών ήταν η έρευνα του καθηγητή καθηγητή Ιατρικής Γενετικής στο Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον στο Σιάτλ των ΗΠΑ και ιδρυτή της Αμερικανικής Εταιρείας Γονιδιακής Θεραπείας, Γ. Σταματογιαννόπουλου, πριν δύο χρόνια, η οποία με βάση εξέταση  DNA σε σκελετούς που βρέθηκαν, κυρίως, στο Οροπέδιο Λασιθίου, εξήγαγε τρία βασικά συμπεράσματα:

Οι Μινωίτες ήταν αυτόχθονες κάτοικοι της Κρήτης, το DNA τους παρουσιάζει μεγάλη συγγένεια με τον σημερινό πληθυσμό της Κρήτης και της υπόλοιπης Ελλάδας και επίσης είναι συγγενείς με τους πληθυσμούς της Μεσογείου και της Βορειοδυτικής Ευρώπης.

Για την ιστορία, να αναφερθεί ότι ο πρόγονος όλων των σημερινών ανθρώπων ήταν Αφρικανός. Η πορεία του έξω από την Αφρική ονομάζεται "Οut of Africa" και πρόκειται για μια γοητευτική ιστορία μεταλλάξεων, τυχαίων αλλαγών, διαφοροποιήσεων που δημιούργησαν το σημερινό πλούσιο «μωσαϊκό» των ανθρώπινων φυλών και ιδιαιτεροτήτων. Μια συναρπαστική πορεία, που εδώ και χρόνια οι επιστήμονες μελετούν παγκοσμίως.

Πηγή: candianews.gr

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 26 Φεβρουαρίου 2015, 21:33