Πυκνό μυστήριο «συνοδεύει» την είδηση που μεταφέρουν πλέον πολλά μέσα μαζικής ενημέρωσης για την παρουσία της πρώην ναυαρχίδας του ουκρανικού Στόλου στην Κρήτη και πιο συγκεκριμένα στο ναύσταθμο της Σούδας. Πρόκειται για την φρεγάτα Hetman Sahaidachny που αυτομόλησε και τάχθηκε με δήλωση του πλοιάρχου των αξιωματικών του και του πληρώματος υπέρ της ανεξάρτητης δημοκρατίας της Κριμαίας, ωστόσο την είδηση δεν επιβεβαιώνει , ούτε διαψεύδει προς το παρών κανείς.

Το περιστατικό – εφόσον επιβεβαιωθεί- θα μπορούσε να προκαλέσει διπλωματικές…συνέπειες και προβλήματα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με τα δημοσίευματα η φρεγάτα προερχόμενη από την επιχείρηση θαλάσσιας επιτήρησης «Αταλάντα» του ΝΑΤΟ στον κόλπο του Άντεν, πέρασε το Σουέζ και από τις 28 Φεβρουαρίου, δηλαδή την ημέρα που εκδηλώθηκε το κίνημα ανεξαρτησίας της Κριμαίας, όπως αναφέρουν ρωσικές πηγές βρίσκεται στην Σούδα, όπου βάσει προγράμματος θα παραμείνει μέχρι την ερχόμενη Τετάρτη!

Το πλήρωμα όμως, από χθες το βράδυ ανακοίνωσε ότι «Παύει να υπακούει στην πραξικοπηματική κυβέρνηση του Κιέβου και εφ’εξής τίθεται υπό τις εντολές της ανεξάρτητης δημοκρατίας της Κριμαίας»!

Έτσι όταν όλοι έψαχναν την ουκρανική ναυαρχίδα στην Κριμαία, αυτή «αναβαπτιζόταν» στην Σούδα!
Πάντως το σκάφος δεν σήκωσε ρωσική σημαία, όπως μεταδόθηκε (και πώς θα μπορούσαν να το ξέρουν αυτοί που βρίσκονται στην Κριμαία, αφού το σκάφος βρισκόταν στην Κρήτη…) αλλά το βέβαιο είναι ότι έπαψε να είναι ουκρανικό και μπορεί αύριο ή τις επόμενες ημέρες να το πράξει.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η ναυαρχίδα της Ουκρανίας το Hetman Sahaidachny έχει έρθει με το μέρος μας σήμερα”, δήλωσε ο γερουσιαστής Igor Morozov, ένα μέλος της επιτροπής για τις διεθνείς υποθέσεις, στην Izvestia, αλλά δεν διευκρίνισε που βρίσκεται το πλοίο.

Από εκεί και πέρα ο νεοναζιστής προσωρινός «πρωθυπουργός» της Ουκρανίας Arseniy Yatsenyuk ζήτησε από την ελληνική κυβέρνηση να μην επιτρέψει τον απόπλου του σκάφους και σε δεύτερη φάση από την τουρκική κυβέρνηση να μην αφήσει την τη φρεγάτα να περάσει μέσω του στενού του Βοσπόρου, σύμφωνα με ουκρανικά ΜΜΕ.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης