Αντιφατικοί έως και αλλοπρόσαλλοι είναι οι ισχυρισμοί του Σύρου φυγάδος που συνελήφθη στην Αλεξανδρούπολη, όταν πήγε να καταθέσει αίτημα για πολιτικό άσυλο. Στις πρώτες του καταθέσεις ο Σύρος ισχυρίστηκε ταυτόχρονα πως διετέλεσε μέλος της πολιτικής αστυνομίας του προέδρου Άσαντ της Συρίας, στη συνέχεια αγωνιστής του Ελεύθερου Συριακού Στρατού (σ.σ.: αντικαθεστωτικοί), αργότερα πως πολέμησε με την αλ Νούσρα, τοπικό παρακλάδι της αλ Κάιντα, για να καταλήξει μαχητής του ΙSIS, απ’ όπου και διέφυγε.

Όλα τα παραπάνω μπορεί να στοιχειοθετούν ένα πολύπλοκο μυθιστόρημα του γνωστού Τζον Λε Καρρέ, αλλά δεν είναι δυνατόν να συγκροτήσουν ένα λογικό προφίλ αυτού του ανθρώπου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Σύρος ήταν γνωστός στις ελληνικές υπηρεσίες ήδη από καταγγελία της νεαρής συζύγου του, η οποία είχε καταθέσει πως την κακομεταχειριζόταν. Είναι αυτή η οποία και κατήγγειλε ότι ο σύζυγός της είναι μέλος του ISIS. Ο Σύρος έφτασε στην Ελλάδα από την Τουρκία μέσω Λέρου από εκεί στην ηπειρωτική χώρα, για να καταλήξει στην Αλεξανδρούπολη, αιτούμενος πολιτικό άσυλο, όπου και συνελήφθη. Το πρωί της Δευτέρας μεταφέρθηκε στα δικαστήρια της Αλεξανδρούπολης, όπου και καταθέτει στην ανακρίτρια, παρουσία δικηγόρου.

Τι υποστηρίζει

Αρχικά, ο 32χρονος συλληφθείς ισχυρίστηκε ότι υπήρξε μέλος της πολιτικής αστυνομίας του προέδρου της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ από το 2006. Ωστόσο, όπως υποστήριξε, το 2011 προσχώρησε στο πλευρό του Ελεύθερου Συριακού Στρατού.

Κατά τα λεγόμενά του, το 2012 έγινε μέλος της αλ Νούσρα, ενός παρακλαδιού της αλ Κάιντα. Κάποια στιγμή, όπως ισχυρίστηκε, τραυματίστηκε και μεταφέρθηκε για περίθαλψη στο Ισραήλ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Διαδοχικά εντάχθηκε στους κόλπους του ISIS και πολέμησε για αυτό, σύμφωνα πάντα με όσα υποστήριξε, από τον Ιανουάριο του 2014 έως τον Μάρτιο του ίδιου χρόνου.

Ως μαχητής του ISIS φέρεται να συμμετείχε στη μάχη για την κατάληψη του αεροδρομίου Ντέιρ Αλ Ζορ, την οποία όμως έχασαν τελικά τον Φεβρουάριο του 2014.

Ο 32χρονος αναφέρθηκε και στην παραμονή του στην Τουρκία για δύο χρόνια. Όπως είπε, διέμεινε σε ένα σπίτι στα Άδανα, μαζί με ακόμη πέντε άτομα.

Μαζί με τους συγκατοίκους του, υποστήριξε, διέθεταν συνολικά 800.000 δολάρια, με τα οποία ήθελαν να αγοράσουν ταξιδιωτικά έγγραφα και να δωροδοκήσουν κρατικούς παράγοντες.

Άλλες πληροφορίες αναφέρουν πως ο 32χρονος, ενώ βρισκόταν στην Κωνσταντινούπολη, προσεγγίστηκε από το ISIS, ωστόσο εκείνος απευθύνθηκε για βοήθεια στην πρεσβεία της Γαλλίας. Κατά τα λεγόμενά του, δεν ήθελε να ενταχθεί στο Ισλαμικό Κράτος, παρά το γεγονός πως μαχόταν για την τρομοκρατική οργάνωση.

Η ζωή μετά το ISIS

Η στιγμή που κατά τον ίδιο αποτέλεσε ορόσημο για τη διαφυγή του από τους κόλπους των τζιχαντιστών ήταν όταν βρισκόταν στη Ράκα και του ζητήθηκε να μεταφέρει οκτώ μαχητές του ISIS σε ευρωπαϊκό έδαφος.

Για να μπορέσει να διαφύγει, είπε ότι πλήρωσε 500 δολάρια σε έναν Τούρκο αστυνομικό στα σύνορα της Τουρκίας με τη Συρία. Εν συνεχεία, πήγε να βρει τη σύζυγό του και το παιδί του στην Κωνσταντινούπολη, απ’ όπου έφυγαν με βάρκα προς το Φαρμακονήσι και από εκεί στον Πειραιά και την Ειδομένη.

Όταν όμως έκλεισαν τα σύνορα, αναγκάστηκαν να μεταβούν σε δομές φιλοξενίας ΜΚΟ στη Θεσσαλονίκη.

«Στη συνέχεια, στις 05-09-2017, έγινε σε βάρος του καταγγελία για ενδοοικογενειακή βία, από τρίτο πρόσωπο, και όχι τη γυναίκα του, για την οποία μέχρι σήμερα η ποινή του έχει αναστέλλουσα δύναμη, καθώς άσκησε το ένδικο μέσο της εφέσεως, πλην όμως κατά την καταγγελία αυτή δεν είχε τα απαραίτητα νομιμοποιητικά έγγραφα, καθώς η κάρτα ασύλου τού χορηγήθηκε στις 19-09-2017, δηλώθηκε στο Τμήμα Δίωξης Λαθρομεταναστών και για τον λόγο αυτόν του απαγορεύθηκε η είσοδός του στη χώρα στις 15-10-2017, ενώ ήδη είχε λάβει κάρτα ασύλου και δύο μέρες πριν από τη σύλληψή του στην Αλεξανδρούπολη, όπου είχε έρθει για να δώσει την προγραμματισμένη συνέντευξη για το άσυλο» είπε σε δηλώσεις της η συνήγορός του Τριανταφυλλιά Τσιούπλα, τονίζοντας ότι δεν είναι μέλος του ISIS και ότι αντίθετα εκδιώχθηκε από τον Άσαντ και στη συνέχεια, όταν τραυματίστηκε, εκδιώχθηκε και θεωρήθηκε προδότης και από τον Ελεύθερο Συριακό Στρατό.

Όπως σημειώνει μάλιστα η συνήγορός του, επικαλούμενη τα διεθνή σήματα SIRENE, INTERPOL και EUROPOL, δεν έχει ταυτοποιηθεί ως δράστης σε καμία τρομοκρατική ενέργεια.

Διαβάστε επίσης:

Απολογείται o 32χρονος που κατηγορείται για διασυνδέσεις με το Ισλαμικό Κράτος

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης