Σε αγώνα δρόμου έχουν επιδοθεί από το πρωί οι αλπινιστές και οι μηχανικοί της Ολυμπίας οδού για να σταθεροποιηθούν τα πρανή στον βράχο της Κακιάς Σκάλας και να ξανανοίξει το ρεύμα της Ολυμπίας οδού, προς Αθήνα. Η εκτροπή κυκλοφορίας από τον κόμβο Κινέτας (52,5 χλμ) έως τον κόμβο Μεγάρων (38,6 χλμ.) στην κατεύθυνση προς Αθήνα παραμένει ενεργή από τις 7.00 το πρωί με εντολή της Τροχαίας, ενώ δεν μπορεί να εκτιμηθεί ο χρόνος που θα χρειαστεί για την ολοκλήρωση της  επιχείρησης καταγραφής και χαρτογράφησης .

Οι μηχανικοί και οι ειδικοί αλπινιστές, που έχουν σπεύσει στην περιοχή της Κακιάς Σκάλας, προκειμένου να κάνουν τις απαραίτητες εργασίες καταγραφής και χαρτογράφησης των αιτίων του πρωϊνού συμβάντος με την πτώση των βράχων στο οδόστρωμα, προσπαθούν με drone και οπτικό έλεγχο στις βραχοπτροστασίες, να συγκεντρώσουν υλικό που θα επιτρέψει τη μελέτη του φαινομένου και θα καθοδηγήσει τα βήματα της αποκατάστασης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Στη συνέχεια θα ακολουθήσει η απομάκρυνση των βράχων και αποκατάσταση του οδοστρώματος», αναφέρει στο ενημερωτικό δελτίο που εξέδωσε η Ολυμπία Οδός.

Περίπου στη μία το μεσημέρι όταν δόθηκε η δυνατότητα από την κυκλοφορία, οι αλπινιστές καθάρισαν ορισμένα από τα πρανή που ήταν έτοιμα να πέσουν στον δρόμο. Υπάρχει απευθείας σύνδεση μέσω drone με την Ελβετία και την σύμβουλο εταιρεία της Ολυμπίας οδού η οποία κατευθύνει τους αλπινιστές και τους μηχανικούς πως θα καθαρίσουν τον βράχο. Όπως δήλωναν από την Ολυμπία οδό στις 13:15 δεν υπήρχε σαφές χρονοδιάγραμμα για το πότε ακριβώς θα δοθεί ο δρόμος στην κυκλοφορία.

Σχετικά με τα αίτια της πτώσης των μεγάλων βράχων στον δρόμο, ο κύριος επιβαρυντικός παράγοντας ήταν η καταρρακτώδης βροχόπτωση που ήταν σε εξέλιξη όλη τη νύχτα. Το επίμαχο σημείο από το οποίο αποκολλήθηκε ο τεράστιος βράχος βρίσκεται πολύ ψηλά από το ύψος του δρόμου, εκτός των ορίων των έργων προφύλαξης κατολισθήσεων. Ενδεχομένως σωρευτικά να επηρρέασε και η σεισμική δραστηριότητα της τελευταίας περιόδου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης