Του Κώστα Ιερίδη

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αντιμέτωπη με έναν σημαντικό αριθμό εκκρεμοτήτων που πρέπει να έχουν τακτοποιηθεί υποχρεωτικά μέχρι τα τέλη του 2015 θα βρεθεί η νέα κυβέρνηση. Τα χρονικά περιθώρια είναι ασφυκτικά, καθώς έως το τέλος του έτους η χώρα πρέπει να εξυπηρετήσει χρηματοδοτικές ανάγκες ύψους έως και 23 δισ. ευρώ.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στο τρίμηνο Οκτωβρίου-Δεκεμβρίου το ελληνικό Δημόσιο καλείται να καταβάλει τόσο στο εξωτερικό όσο και στο εσωτερικό πληρωμές της τάξεως των 8 δισ. ευρώ. Την ίδια στιγμή, το κόστος για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών -εξαιρετικά κρίσιμη διαδικασία για τη βελτίωση του επενδυτικού κλίματος και την ισχυροποίηση του τραπεζικού συστήματος- υπολογίζεται στα 15 δις.

Αναλυτικά, η νέα κυβέρνηση θα πρέπει να πραγματοποιήσει ανά τομείς τα ακόλουθα:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ασφαλιστικό – Φορολογία

  • Ολοκλήρωση της μεταρρύθμισης του Ασφαλιστικού. Οι νέες αλλαγές φέρνουν μειώσεις σε κύριες και επικουρικές συντάξεις, καθώς και κατάργηση του ΕΚΑΣ (70.000 συνταξιούχοι επηρεάζονται άμεσα).
  • Αναπροσαρμογή των συντελεστών του ΕΝΦΙΑ, έτσι ώστε να παραμείνουν αμετάβλητα τα έσοδα του 2016 (2,65 δις ευρώ) από την επικείμενη διαφοροποίηση των αντικειμενικών αξιών κατά 35%.
  • Καθορισμό νέας φορολογικής κλίμακας για μισθωτούς, συνταξιούχους, με αυξημένους συντελεστές λόγω της ενσωμάτωσης της έκτακτης εισφοράς και της πιθανής μείωσης του αφορολογήτου.
  • Αύξηση του φόρου στο εισόδημα από ενοίκια. Ο συντελεστής για εισοδήματα έως 12.000 ευρώ ανεβαίνει στο 15% (από 11% σήμερα) και για τα μεγαλύτερα στο 35% (από 33% σήμερα).
  • Αύξηση του φόρου εισοδήματος στους αγρότες, οι οποίοι από την 1η Οκτωβρίου πληρώνουν και ακριβότερο πετρέλαιο. Από το 13% ο συντελεστής ανεβαίνει στο 20% σε πρώτη φάση κι εν συνεχεία σκαρφαλώνει στο 26%.
  • Θέσπιση αυστηρότερων κριτηρίων για το επίδομα θέρμανσης, με στόχο το 2016 να καταβάλλεται στους μισούς δικαιούχους που το λαμβάνουν σήμερα.
  • Αύξηση του φόρου στη Ναυτιλία.
  • Θέσπιση νέου ενιαίου μισθολογίου στο Δημόσιο και επέκτασή του στον ευρύτερο δημόσιο τομέα.

Αποκρατικοποιήσεις

Ελληνικό: Πρέπει να εκδοθεί άδεια καζίνο, να εκκενωθεί η έκταση και να ολοκληρωθεί πληθώρα διοικητικών και άλλων πράξεων. Παράλληλα, να εγκριθεί η διαμόρφωση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου ανάπτυξης από τις αρμόδιες Αρχές. Τα πάντα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί έως την 14η Νοεμβρίου 2016.

Περιφερειακά αεροδρόμια: Η νέα κυβέρνηση καλείται να υπογράψει συμβάσεις παραχώρησης με τη γερμανική Fraport και η συμφωνία να «κλείσει» μέχρι τον Μάρτιο του 2016.

ΟΛΠ, ΟΛΘ, ΤΡΑΙΝΟΣΕ και Rosco: Πρέπει να ολοκληρωθούν οι εν εξελίξει διαγωνισμοί και να ψηφιστούν οι συμβάσεις από τη Βουλή -τον Φεβρουάριο του 2016 για τον Πειραιά και τον Ιούνιο για τη Θεσσαλονίκη. Ταυτόχρονα, οι δεσμευτικές προσφορές για τον σιδηρόδρομο και τη βάση συντήρησης να κατατεθούν τον Δεκέμβριο.
 
Το Ταμείο των 50 δισ. ευρώ

Κομβικής σημασίας είναι η ίδρυση του «κουμπαρά» των 50 δις ευρώ, καθώς από το περιεχόμενό του εξαρτάται η ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών.

Βασικό περιουσιακό στοιχείο του νέου Ταμείου θα είναι οι μετοχές των τραπεζών. Για τον σκοπό αυτόν μέχρι τον Οκτώβριο η κυβέρνηση καλείται να συστήσει ανεξάρτητη Ομάδα Δράσης σε συνεργασία με την Ε.Ε., η οποία θα προχωρήσει τις ρυθμίσεις για τη δομή και τη διακυβέρνηση του νέου Ταμείου. Υπενθυμίζεται πως το Ταμείο πρέπει να αποκτήσει επιπλέον περιουσιακά στοιχεία του Δημοσίου, ώστε σε ορίζοντα 30ετίας να δημιουργηθεί ένα αποθεματικό ύψους 50 δισ. ευρώ.

Από τα 50 δισ. ευρώ προβλέπεται ότι το 50% θα χρησιμοποιηθεί ως εγγύηση των τραπεζών, ενώ το υπόλοιπο 50% θα χρηματοδοτήσει με 12,5 δισ. ευρώ αναπτυξιακές δράσεις και με άλλα 12,5 δισ. ευρώ την αποπληρωμή δημόσιου χρέους.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης